13 Μαΐ 2020

Το ωίδιο απειλεί τα αμπέλια - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές

Την προσοχή των αμπελοκαλλιεργητών εφιστά ο ΕΟΣ Σάμου, καθώς έχει παρατηρηθεί προσβολή ωιδίου (συναπίδι) σε διάφορες αμπελουργικές περιοχές του νησιού. Το βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται τώρα οι αμπελώνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αφού οι βλαστοί, τα φύλλα και οι νεαρές ταξιανθίες είναι τρυφερά και προσβάλλονται εύκολα από το μύκητα. Για το λόγο αυτό  ο ΕΟΣ Σάμου συστείνει στους αμπελοκαλλιεργητές να κάνουν τακτικό έλεγχο στους αμπελώνες τους και ανά 15ήμερο να κάνουν τις απαραίτητες επεμβάσεις φυτοπροστασίες (ψεκασμό ή θείωση). 

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται εναλλαγές στα χρησιμοποιούμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του ωιδίου. Η χρήση θείου είτε σε βρέξιμη μορφή μαζί με άλλα ωιδιοκτόνα είτε ως θειάφι επίπασης συμβάλλει στην αποτροπή της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών ωιδίου και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της φυτοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί να συμβουλεύονται τους γεωπόνους του συνεταιρισμού. 

Σε ορισμένες ορεινές περιοχές των Μανολατών έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση σε αμπελώνες μεγάλων πληθυσμών φυλλοφάγου εντόμου (κάμπια) που καταστρέφει το σύνολο της νεαρής βλάστησης. Συστήνουμε στους αμπελοκαλλιεργητές να κάνουν έλεγχο στους αμπελώνες τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν προσβολή να επικοινωνήσουν άμεσα με τους γεωπόνους του συνεταιρισμού για να λάβουν οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση του εντόμου», αναφέρει ο ΕΟΣ Σάμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required