13 Ιουν 2020

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου – Αναστέλλει τη λειτουργία του

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου – Παλαιοντολογικό Μουσείο που εδρεύει στους Μυτιληνιούς και αποτελεί ένα εξαιρετικό μουσείο-κόσμημα του νησιού μας, αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη, μετά από σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας, αναστέλλει τη λειτουργία του για άγνωστο μέχρι στιγμής χρονικό διάστημα.

Η απόφαση πάρθηκε κατ’ αρχήν λόγω της πανδημίας αλλά και των προβλημάτων που δημιούργησε η παρατεταμένη οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της επισκεψιμότητας, όπως μας ενημέρωσε ο γιατρός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ζημάλη, κ. Ευάγγελος Ζημάλης. 

Το Μουσείο διαθέτει τμήματα όπως Παλαιοντολογικό, Ζωολογικό, τμήμα Θαλάσσιας Ζωής, Βοτανολογικό αλλά και τμήμα με εντυπωσιακά εκθέματα Ορυκτών και Πετρωμάτων. Μην ξεχνούμε πως μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκεται και το περίφημο «καπλάνι» που στάθηκε αφορμή για το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας» ενώ στον προαύλιο χώρο του βρίσκεται ένα από τα λίγα αγάλματα, παγκοσμίως, του Αρίσταρχου.


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, ξεκίνησε το 1992 με τη δωρεά του ζεύγους Κωνσταντίνου & Μαρίας Ζημάλη και τη σύσταση του ομωνύμου Ιδρύματος.
Η νομική του μορφή είναι Ίδρυμα Κοινωφελές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικού δικαίου (ΦΕΚ/Τεύχος Β/22-10-92). Η πλήρης ονομασία του είναι ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ-ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΜΑΡΙΑΣ ΖΗΜΑΛΗ και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Μουσείο είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και το 2006 καθορίστηκε ως νομικό πρόσωπο, το οποίο επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας Οικονομικών και Πολιτισμού.

Το Μουσείο συνεργάζεται και έχει την επιστημονική κάλυψη των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και παλαιότερα και με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το κτίριο καλύπτει στεγασμένη έκταση 1.600 τμ σε τρία επίπεδα (εργαστήρια,εκθετήρια, βιβλιοθήκη, γραφεία και κυλικείο). Ο περιβάλλων χώρος είναι 20 στρέμματα και εξελίσσεται σε βοτανικό κήπο.


Τα απολιθώματα που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου ανήκουν σε ζώα που έζησαν στο νησί και ειδικότερα στην περιοχή του χωριού Μυτιληνιοί πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια. Η εποχή αυτή ονομάζεται στη γεωλογική ορολογία Τουρόλιο και είναι βαθμίδα του ανώτερου μειόκαινου.

Οι πλέον πρόσφατες ανασκαφές που έφεραν στο φως τα ευρήματα που βλέπουμε σήμερα στις βιτρίνες του Μουσείου, έγιναν το 1963 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μελέντη, ο οποίος δημιούργησε το αρχικό μικρό Μουσείο το 1967 με 118 ευρήματα. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μετά το 1992, πάντα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Γ. Κουφού με την οικονομική βοήθεια του Ιδρύματος Ζημάλη και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη Σάμο, τα τελευταία 100 χρόνια έγιναν πολλές παλαιοντολογικές ανασκαφές από ξένους επιστήμονες που έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα. Δυστυχώς, τα απολιθώματα αυτά φυγαδεύτηκαν από τη Σάμο και σήμερα κοσμούν τις προθήκες πολλών μουσείων στηνΕυρώπη και την Αμερική.

Απολιθώματα της Σάμου που βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών προέρχονται από ανασκαφές που έκανε ο καθηγητής Θ. Σκούφος το 1912.

Τα ζώα αυτά ήρθαν στη Σάμο την εποχή που το νησί ήταν ενωμένο με τη Μικρά Ασία, αλλά και με την υπόλοιπη Ελλάδα, με μια ενιαία χέρσο. Ξεκίνησαν από την κεντρική Ασία και αναζητώντας την τροφή τους, πέρασαν από το Ιρακ, τη Μικρά Ασία, τη Σάμο, την Ελλάδα και διασκορπίστηκαν στην Ευρώπη μέχρι την Ιαπανία και την Αγγλία.

Στις προθήκες του Μουσείου υπάρχουν απολιθωμένα οστά και δόντια μικρόσωμων αλόγων που ονομάζονται Ιππάρια (Hipparion), οστά Μαστοδόντων (Mastodont Iongirostris), Υαινας(Crocura eximia), Σαμοθηρίου (Samotherium boisieri) και Ρινοκέρων.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κερασφόρα ζώα, τα οποία έχουν κρανία με κέρατα διαφόρων ειδών, όπως Πρωτόρυξ, Παλαιόρυξ, Μικροτράγος, Γκαζέλες κλπ. Όλα αυτά είναι Αρτιοδάκτυλα, ανήκουν στην οικογένεια Βοοειδή (Bovidae) και έχουν σεληνοδοντικό τύπο δοντιών.


1 σχόλιο:

Μαρία Πόθα είπε...

Μπορούμε να δούμε και την πηγή της πληροφορίας (ανακοίνωση/δελτίο τύπου/άλλο);

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required