19 Ιουν 2020

Την παραίτησή του από σύμβουλος Τουρισμού υπέβαλε ο Δημήτρης Έλληνας

Την παραίτησή του από σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπέβαλε με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο κ. Δημήτρης Έλληνας, στην οποία εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του.

Η επιστολή αναλυτικά:

Αξιότιμε Κ. Περιφερειάρχη σας παραθέτω ένα μικρό ιστορικό για να καταλήξω στο αίτημα της παραίτησής μου που επιθυμώ να το κάνετε δεκτό. 

Με την απόφασή σας στις 02/12/2019 αρ.πρ.3001 και σύμφωνα με τα δικαιώματα που σας δίνει ο νόμος και με την εισήγηση του αντ/ρχη Π.Ε. Σάμου με ορίσατε σύμβουλο τουρισμό για την οργάνωση και προώθηση θεμάτων του κλάδου, όσον αφορά το νομό μας και κατ’ επέκταση να συμβουλεύσω τους υπεύθυνους των άλλων νησιών της περιφέρειας. 

Άμεσα μετέβηκα στην Χίο, κατόπιν προσκλήσεώς σας, γνωρίστηκα με τον κ. αντ/ρχη τουρισμού και στελέχη της Περιφέρειας, συζητήσαμε και οι απόψεις μου έγιναν αποδεκτές με κύριο θέμα να δημιουργηθούν ολιγομελείς επιτροπές από κάθε νησί της Περιφέρειας και οι αποφάσεις αυτών να συγκλίνουν στον υπεύθυνο αντ/ρχη τουρισμού για τις τελικές ενέργειες, έχοντας υπόψιν ότι το κάθε νησί έχει τις ιδιαιτερότητές του και διαφορετική δυναμικότητα στον τουρισμό, γνωρίζοντας επίσης ότι η Χίος έχει 4 υπαλλήλους που ασχολούνται με τον τουρισμό, η Λέσβος 2 και η Σάμος κανέναν. 

Επιστρέφοντας άμεσα δια του τοπικού τύπου και των ραδιοφώνων, κάλεσα να δηλώσουν ενδιαφέρον με βιογραφικά, άτομα που είχαν ή έχουν σχέση με τον τουρισμό. 

Έκτοτε έγιναν συνεδριάσεις με φορείς του τουρισμού και με τον αντ/ρχη τουρισμού στις 16/12/19, 10/01/20, 13/01/20, 14/01/20, 15/01/20 (αναφέρονται όλα τα θέματα και αποφάσεις στο βιβλίο πρακτικών που δημιούργησα με γνώση και υπογραφή του αντ/ρχη Σάμου). Τίποτε δεν υλοποιήθηκε όσον αφορά την Π.Ε. Σάμου. 

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στης 14/02/20 όταν ορκίστηκα δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου, δίνοντάς μου ένα έγγραφο ο αντ/ρχης Σάμου με την νομοθεσία, ότι ένα άτομο δεν μπορεί να είναι αιρετός στους 2 θεσμούς, πρώτου και δεύτερου βαθμού στην αυτοδιοίκηση, πρέπει να παραιτηθεί από τον ένα. Όποιος δικηγόρος ή απλός πολίτης το διάβασε έβαλε τα γέλια. 

Στον πρώτο βαθμό αιρετός ναι με ψήφο και άμισθος, στον δεύτερο βαθμό διορισμένος ώστε να συμβουλεύω άμισθος, και κάποιος άλλος ψηφίζει ότι θέλει. Νομικά άστοχο το αίτημα της παραιτήσεως, ηθικά ίσως. 

Ο αντ/ρχης Σάμου με άτομο πρώτου βαθμού συγγένειας (ίδιο ταμείο) είναι δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με δύο καίριες θέσεις (η μία εξ’ αυτών με σχετική αποζημίωση). Νομικά θετικό, ηθικό ίσως. Το ζήτημα και το σκεπτικό είναι ότι εάν πρόκυπτε διαφορά συμφερόντων τι θα στήριζα, τον Δήμο ή την Περιφέρεια. 

Έκτοτε γινόντουσαν συζητήσεις και αποφάσεις χωρίς να ζητείτε η θέση της Π.Ε. Σάμου ή ερήμην μου τουλάχιστον (που ήμουν εντεταλμένος για θέματα τουρισμού) που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν είχε κανένα πραγματικό συμφέρον ο νομός μας. 

Πρόσφατα μου έγινε επίπληξη από τον αντ/ρχη Τουρισμού, ένα Σάββατο βράδυ γιατί κοιμόμαστε και δεν δώσαμε ονόματα διακεκριμένων Σαμιωτών για την διαφήμιση στο σποτ του νομού, έχοντας παρέλθει η προθεσμία, ενώ δεν είχα καμία ιδέα επί του θέματος. Την περασμένη εβδομάδα μου τηλεφωνεί πάλι ο αντ/ρχης τουρισμού να είμαι έτοιμος για την τηλεδιάσκεψη της επόμενης ημέρας διότι ο αντ/ρχης Σάμου είχε δηλώσει 2 άτομα για τον τουρισμό, τον εαυτό του και προφανώς εμένα. Βρέθηκα σαν παρείσακτος διότι ο δεύτερος ήταν ένας αξιόλογος κύριος, συνταξιούχος της αεροπορίας. Δύο ημέρες αργότερα μου τηλεφωνεί ο αντ/ρχης Σάμου και με επιπλήττει διότι αναφέρθηκα κατά της Περιφέρειας σε ραδιοφωνικό σταθμό για τουριστικά θέματα. Ήταν η τρίτη φορά, παραδεχομένος τις δύο πρώτες ότι είχα δίκιο. 

Καταλήγοντας κύριε περιφερειάρχα δεν υπήρξα και δεν θα υπάρξω πειθήνιο όργανο κανενός, να είμαι σε όλα "ναι" και να λειτουργεί το σύστημα όπως λειτουργούσε επί πολλές τετραετίες με γνώμονα τις αποφάσεις των άλλων νησιών της Περιφέρειας, (εκτός της προηγούμενης τετραετίας που κατείχα την ίδια θέση με θετικά αποτελέσματα) υποδεέστερων στην δυναμικότητα του τουρισμού από τη Σάμο. 

Υπερασπίστηκα με σεβασμό και ειλικρίνεια βρισκόμενος στο τιμ της συμπολιτεύσεως τα συμφέροντα του νόμου μου όπως με είχατε διορίσει, πλέον θα μπορώ να αντιπολιτεύομαι για την αλήθεια. 

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω τον σεβασμό και τα συγχαρητήριά μου στον αντ/ρχη τουρισμού της Περιφέρειας που ευθαρσώς ανέφερε ότι δεν είχε ιδέα για τον τουρισμό και σε μικρό χρονικό διάστημα δουλεύοντας σκληρά μέρα-νύχτα έγινε πλέον πολύτιμος για την Περιφέρειά μας, εν αντιθέσει με άλλους διορισμένους που δήλωναν ότι δεν έχουν καμία σχέση και εξακολουθούν να είναι στο ίδιο επίπεδο. 

Παρακαλώ θερμά δεχτείτε την παραίτηση μου, μη θέλοντας να έχω συμμετοχή στην αποτυχία ή επιτυχία του έργου σας.

Φιλικότατα 

Δημήτρης ‘Έλληνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required