4 Ιουν 2020

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου για την επίσκεψη Κικίλια

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν τον Υπουργό Υγείας ο Σύλλογος Εργαζομένων και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του νησιού, του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Συλλόγου Γυναικών εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων κα. 


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό ώστε να του εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας . 
Κατά την πραγματοποίηση της συνάντησης αναφέρθηκαν όλα τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και κατά επέκταση όλους τους κατοίκους του νησιού μας. 

“Καμιά απολύτως δέσμευση δεν είχαμε από τον Υπουργό Υγείας για κανένα θέμα από όλα όσα του θέσαμε ούτε για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε για το χρόνιο πρόβλημα της παιδιατρικής κλινικής ούτε αν θα εντάξει του Υγειονομικούς στα ΒΑΕ .  Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων κατέθεσε υπόμνημα που αναλύονται όλα τα προβλήματα", αναφέρει ο Σύλλογος των Εργαζόμενων.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

Κύριε Υπουργέ, με αφορμή την επίσκεψη σας στο νοσοκομείο Σάμου, σας παραδίδεται το παρόν υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, για τα θέματα που απασχολούν το νοσοκομείο μας. 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου επανέρχεται για πολλοστή φορά και απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους, για την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια υγεία και ιδιαιτέρα στην Σάμο. Οι συνεχιζόμενες πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, που η κυβέρνηση σας την θεωρεί κόστος, έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον παλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και τον Η.Μ εξοπλισμό. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, οι παλιές-φθαρμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν επισκευάζονται ,έχουν φέρει τους Υγειονομικούς σε απόγνωση και σε εργασιακή εξουθένωση. 

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης σας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος που ενώ εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας δεν έχει μεριμνήσει για τις στοιχειώδης συνθήκες διαβίωσης καθώς και για την υγειονομική τους κάλυψη μέσα στο χώρο φιλοξενίας. 

Το Νοσοκομείο δεν αντέχει να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη με το ελλιπέστατο προσωπικό στους επισκέπτες του νησιού λόγο θέρους αλλά, ούτε και στον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Το 80% των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου χρήζουν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι τα περισσότερα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία- ΕΟΠΥΥ και το μοναδικό Κέντρο Υγείας δεν είναι στελεχωμένα και κυρίως δεν λειτουργεί στελεχωμένο ιατρείο μέσα στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων. 

Οι ασθενείς περιμένουν να εξεταστούν με ραντεβού από 3 μήνες έως και ένα χρόνο, για εξετάσεις, όπως υπερηχογραφήματα, τρίπλεξ αγγείων, μαστογραφίες κ.α. Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρης πράγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν, όπως γαστρεντερολόγος, ΟΡΛ, ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος, ογκολόγος κ.α. Η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί με μία και μοναδική παιδίατρο, η οποία είναι μετακινημένη από το ΚΕΦΙΑΠ και δεν έχετε δώσει λύση ούτε εσείς, αλλά ούτε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Επόμενος η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να σταματήσει, διότι είναι επικίνδυνο τόσο για την ίδια την γιατρό ως εργαζόμενη, όσο και για την λειτουργία της παιδιατρικής και μαιευτικής κλινικής. Για το οτιδήποτε συμβεί θα φέρεται εσείς και η Κυβέρνηση σας εξολοκλήρου την ευθύνη. 

Το Νοσοκομείο της Σάμου διαθέτει μία και μοναδική πνευμονολόγο, η οποία κατέχει θέση στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Παρόλο που υπάρχουν εκατοντάδες πάσχοντες με αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού σε ντόπιους κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά ούτε και λόγο της πανδημίας του COVID-19 δεν στελεχώσατε το Νοσοκομείο με πνευμονολόγους, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί πνευμονολογική κλινική που είναι απαραίτητη. 

Όσο αφορά το υπόλοιπο προσωπικό είναι εξουθενωμένο χωρίς να μπορεί να λαμβάνει την κανονική άδεια και τα ρεπό, οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου. 

Στο ακτινολογικό η κατάσταση είναι απαράδεκτη, στις περισσότερες βάρδιες είναι μόνο ένας εργαζόμενος, ενώ υπάρχουν και βάρδιες ακάλυπτες. Το συγκεκριμένο τμήμα εξυπηρετεί τακτικά ραντεβού, τους νοσηλευόμενους, τα έκτακτα περιστατικά, το στρατό, τους μετανάστες και παραβρίσκεται και στα χειρουργεία όποτε αυτό χρειαστεί. 

Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί το πρωί με μόνο ένα νοσηλευτή , στα Τ.Ε.Π στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μια νοσηλεύτρια, ένας τραυματιοφορέας σ’ όλο το Νοσοκομείο στις περισσότερες νυχτερινές βάρδιες, στην Αιμοδοσία επί σειρά ετών υπάρχουν ακάλυπτες νυχτερινές βάρδιες ,ενώ η μαιευτική κλινική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη έλλειψη σε μαίες, καθώς και σε νοσηλευτικό προσωπικό, στη συγκεκριμένη κλινική υπηρετούν μόνο δύο νοσηλεύτριες. Στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου, ενώ έχουν αναπτυχθεί έξι κλίνες, το προσωπικό επαρκεί μόνο για τις τρεις. Στα τμήματα, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στις Μονάδες του Νοσοκομείου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο. 

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία , την υποδιεύθυνση τεχνικού καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως το τηλεφωνικό κέντρο στα μαγειρεία, την καθαριότητα και στη φύλαξη. Συγκριμένα στο προσωπικό καθαριότητας υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπηρετούσαν 16 άτομα, εν μέσω πανδημίας έληξαν οι συμβάσεις τους και οι νέες προσλήψεις που έγιναν είναι 14. Αντί να αυξηθούν τα άτομα σε μια τόσο σημαντική για το Νοσοκομείο υπηρεσία, μειώθηκαν! 

Το Δημόσιο σύστημα Υγείας , οι Υγειονομικοί και οι Σαμιώτες στενάζουν κάτω από την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, την έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, το ελλιπές προσωπικό του ΕΚ.ΑΒ. το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κινεί μόνο ένα ασθενοφόρο σε όλο το νησί λόγω έλλειψης πληρωμάτων του. Στην Σάμο το ΕΚ.ΑΒ. δεν έχει χώρο στέγασης και δικό του τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα τη διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων να τις επιφορτίζεται το νοσοκομείο. 

Κύριε Υπουργέ όσο και αν μας μιλάτε όλο αυτό το διάστημα λόγο της πανδημίας για ατομική ευθύνη με βάση όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσεστε εσείς προσωπικά και η Κυβέρνηση σας από τις δικές σας ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες υγείας του Νομού μας, αλλά και γενικότερα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

-Να ενταχθούν όλοι οι υγειονομικοί στα Β.Α.Ε. χωρίς όρους και προϋποθέσεις 

-Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, Ιατρικού Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού, Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοικητικού και όλων των βοηθητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών. 

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί. 

-Να μην εκχωρηθεί καμία υπηρεσία του Νοσοκομείου μας σε εργολαβικές εταιρείες. 

-Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ακτινολογικό . 

-Να σταματήσει η επικίνδυνη κατάσταση μια νοσηλεύτρια να είναι στη βάρδια . 

-Να πάψει να λειτουργεί η καρδιολογική κλινική το πρωί μόνο με τον προϊστάμενο. 

-Να σταματήσουν να λειτουργούν τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου μόνο με μια νοσηλεύτρια το Σαββατοκύριακο, το απόγευμα και την νύχτα. 

-Να ενισχυθούν τώρα με προσωπικό όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος της υγείας των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας και την κόπωση. 

-Στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. 

-Άμεση λύση στο χρόνιο πρόβλημα της παιδιατρικής . 

-Στελέχωση και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΕΚΑΒ, του ΚΕΦΙΑΠ, του ΚΨΥ του ΕΟΠΥΥ και όλων των Αγροτικών Περιφερειακών Ιατρειών με γιατρούς Γενικής Ιατρικής μόνιμους ,με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. 

-Άμεση προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων σε γάντια, μάσκες, στολές και υποδήματα. 

-Δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης. 

-Να γίνονται τεστ covid σε όλους τους ασθενείς κατά την εισαγωγή τους και περιοδικά σε όλο το προσωπικό. 

-Πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας. 

-Να λειτουργήσει τώρα ιατρείο πλήρη στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ. 

-Να υπάρχουν πιστοποιημένοι μεταφραστές όλο το 24ωρο και σε όλες τις βάρδιες μέσα στο Νοσοκομείο 

-Άμεσα να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά. 

Για το Δ.Σ 

Ο Πρόεδρος                          Η Γραμματέας 
Σταμάτης Φιλιππής           Παναγιώτα Λαγογιάννη











Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required