27 Ιουν 2020

Τηλεδιάσκεψη των Τομέων Υγείας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στα νησιά

Τηλεδιάσκεψη των Τομέων Υγείας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, πραγματοποιήθηκε προχτές, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους ενόψει της τουριστικής περιόδου, που ανοίγει σε λίγες ημέρες.


Σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν:

Αυτό που αναδείχθηκε από την σύσκεψη, είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την υγειονομική θωράκιση των νησιών, καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού και διασύνδεσης των δομών υγείας. 

Το Κίνημα Αλλαγής, πάντα με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, έχει επανειλημμένα καταθέσει μια δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε. 

Προτάσεις που απαιτούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και γενναίες πολιτικές με την διεύρυνση των κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένου ιατρικού και προσωπικού στα νησιά. 

Για τη Νησιωτική Ελλάδα χρειάζεται ειδικό και συγκεκριμένο σχέδιο για την Δημόσια Υγεία που θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων 365 ημέρες το χρόνο και θα αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης και εγγύηση για τον Τουρισμό τη θερινή περίοδο. 

Ένα τέτοιο σχέδιο επιβάλλεται να ξεκινά από την πλήρη λειτουργία των 12 Νοσοκομείων των 24 Κέντρων Υγείας των 37 Πολυδύναμών Περιφερειακών Ιατρείων, των 3 ΤΟΜΥ και των 118 Περιφερειακών Ιατρείων και άλλων δομών Υγείας.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία των ΔΙΚΤΥΩΝ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Οικογενειακό Γιατρό για τους κατοίκους σε κάθε νησί όπως προεκλογικά δήλωνε ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης. 
Ένα τέτοιο σχέδιο επιβάλλει γρήγορες αποφάσεις και προετοιμασία και δυστυχώς η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο. 

7 Προτάσεις για την ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 

1.Η στελέχωση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας με ιατρούς ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό με εξάντληση κάθε δυνατότητας. 

2. Η θεσμοθέτηση της μόνιμης λειτουργικής διασύνδεσης των υπηρεσιών υγείας των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς και στην Αττική και η άμεση λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής για τα επείγοντα περιστατικά με την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου του ΕΚΑΒ και τη σταθερή και μόνιμη εφημερία καρδιολόγου και ακτινολόγου σε 24ωρη βάση. 

3. Δημιουργία ειδικών χώρων υποδοχής στις πύλες εισόδου των νησιών προκειμένου να ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς. Σε κάθε νησί πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορων και αξιόπιστων ελέγχων Covit-19 

4. Περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων με κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και με θαλάμους αρνητικής πίεσης και στελέχωση με ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό 

5.Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αεροδιακομιδών με την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου πτητικού μέσου για την μεταφορά ασθενών με covid19 

6.Ενίσχυση με Ασθενοφόρα και στελέχωση των μονάδων του ΕΚΑΒ και άμεση λειτουργία των πλωτών ασθενοφόρων  

7. Μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις Περιφέρειες και τις έδρες των Αντιπερειφερειών. Επανεξέταση της ΚΥΑ που αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καθώς τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία Covid-19 

Ήδη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ‘άδειασε’ τον αρμόδιο υπουργό , λέγοντας πως δεν είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση των ξενοδόχων με αυτή την ΚΥΑ. Διγλωσσία ή Ασυνεννοησία; Ότι και να ισχύει, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι προς όφελος των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών, καθώς αυτές θα πληρώσουν το ‘μάρμαρο΄ σε επίπεδο υγείας αλλά και επιβίωσης. 

Για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των νησιωτών και των επισκεπτών απαιτείται σοβαρότητα και συντονισμός με ένα στοχευμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, με πόρους και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. 

Ας σταματήσει η κυβέρνηση να στρουθοκαμηλίζει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. 

Αν δεν έχει σχέδιο, δεν έχει παρά να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: 

- Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και αρμόδιος για θέματα υγείας, 

- Από τον Τομέα Υγείας, οι αναπληρωτές γραμματείς, Γιάννης Βλασερός και Σωτήρης Ζώτος 

Ο τέως περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης 

-Από τον Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής, η γραμματέας, Ελευθερία Φτακλάκη, οι αναπληρωτές γραμματείς, Δημήτρης Καπετανάς, Αλεξάνδρα Δαρζέντα, Γιώργος Γαϊτάνης, Σοφία Θεολογίτου, ο Αντώνης Κουφού ( συντονιστής επικοινωνίας), και ο Νίκος Βασιλαράς, ο Γιάννης Σταυλάς και ο Μανώλης Ζερβάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required