14 Ιουλ 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την Αγία Σοφία και τον βιολογικό της πόλης

Τις θέσεις της για τη  μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και για τον βιολογικό της πρωτεύουσας, παραθέτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.


Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Η ομόθυμη καταδίκη της προκλητικής ενέργειας της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν μπορεί να κρύβει το ρόλο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα γιατί θέλουν να αποσπάσουν την Τουρκία από τη Ρωσική επιρροή. 

Αυτό τόνισε η Λαϊκή Συσπείρωση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούμενη σε ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου και το οποίο ενώ είναι αρκετά φλύαρο όσον αφορά την ιστορία του μνημείου και τις τοποθετήσεις πολιτειακών παραγόντων, δεν λέει κουβέντα για τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και ψήφισε δικό της ψήφισμα, το οποίο είναι το παρακάτω: 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ 

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση – πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί. 

Η απόφαση αυτή καθώς και η εν γένει προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης με τις αμφισβητήσεις της σε Αιγαίο , Έβρο, Κυπριακή ΑΟΖ, την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης τις καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, τις απροκάλυπτες επεμβάσεις της σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ, έχει στηρίγματα στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, οι οποίοι πέρα από δήθεν καταδικαστικές ρητορείες ρουτίνας είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε αντάλλαγμα προκειμένου να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να επιβάλλουν την «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου, προς όφελος των μονοπωλίων τους. 

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και η Αγία Σοφία να παραμείνει Πολιτιστικό Μνημείο της ανθρωπότητας, σύμβολο υπέρβασης και καταδίκης των εθνικισμών και του θρησκευτικού φανατισμού. 


ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 

Τη θέση και πρόταση ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου έχουν στη διάθεσή τους όλα τα τεχνικά και εργομετρικά στοιχεία του έργου του βιολογικού καθαρισμού και μπορούν να φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο τα υπέρ και τα κατά των δύο ενδεχόμενων λύσεων για την αποκατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού, προκειμένου να γίνει η καλύτερη επιλογή , υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση. 

Οι δύο επιλογές όπως τονίστηκε είναι 

α) το ξανασκάψιμο του ορύγματος του καταθλιπτικού αγωγού μήκους 3300 μέτρων για την αντικατάστασή του και 

β) η τοποθέτηση αυτοφερόμενου αγωγού μέσα στον υπάρχοντα που δεν προϋποθέτει ιδιαίτερη όχληση για την πόλη. 

Διαχώρισε τη θέση της από την πρόταση, που τελικά ψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις, για νέο γύρο μελετών και τόνισε ότι ενδεχόμενο ξανασκάψιμο θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο , οικονομικά δυσβάσταχτο και τραγικά επιζήμιο για την πόλη της Σάμο, όταν υπάρχουν δυνατότητες για την αποφυγή του.



1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Μη λέτε πολλά για την Αγία Σοφία, γιατί θα σας μαλώσει ο θρησκόληπτος Πούτιν, που κάνει τους μεγάλους Σταυρούς.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required