15 Ιουλ 2020

Εντυπωσιακή φωτογραφία από τη Σάμο υποψήφια για διεθνή διάκριση

Το ρομαντικό καρέ με φόντο τον μακρινό επισκέπτη που τράβηξε ο Σαμιώτης «κυνηγός» καταιγίδων και αστρονομικών φαινομένων Μανώλης Θράβαλος είναι υποψήφιο για φωτογραφία της ημέρας από διεθνή επιστημονικό φορέα. 


Εδώ και μια εβδομάδα ο Μανώλης Θράβαλος ξυπνάει στις 2 τη νύχτα, κρεμάει στον ώμο την τσάντα με τον φωτογραφικό του εξοπλισμό και παίρνει τους δρόμους, με τα μάτια στον σκοτεινό έναστρο ουρανό πάνω από τη Σάμο. Αυτή τη φορά, ο βραβευμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας φωτογράφος και «κυνηγός» ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν στοχεύει σε κάποια καταιγίδα, αλλά στον κομήτη Neowise, τον πρώτο ορατό με γυμνό μάτι εδώ και 23 χρόνια στο βόρειο ημισφαίριο. 

Νωρίτερα έχει μελετήσει μοίρες, συντεταγμένες και γωνίες κλίσης του σπάνιου ουράνιου φαινομένου από εξειδικευμένους ψηφιακούς χάρτες. Βρίσκει το κατάλληλο σημείο θέασης, στήνει εκεί το σκηνικό της φωτογραφίας, όπως το έχει εμπινευστεί και περιμένει καρτερικά τη στιγμή, λίγο πριν την χαραυγή, που θα αιχμαλωτίσει στον φακό του τον μακρινό «επισκέπτη». Το ίδιο κάνουν χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες «κυνηγοί» ουράνιων φαινομένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το εντυπωσιακό καρέ που τράβηξε ο Μανώλης τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας από τα Αυλάκια της Σάμου έχει επιλεγεί ανάμεσα σε έναν τεράστιο όγκο φωτογραφιών, από την επιστημονική σελίδα της Astronomy Picture of the Day (APOD) στα social media και μαζί με άλλες 24 από διάφορα μέρη του κόσμου είναι υποψήφια για διάκριση ως φωτογραφία της ημέρας.

Η εικόνα δείχνει ένα νεαρό ζευγάρι, καθισμένο σε ένα παγκάκι, λίγο πριν την ανατολή του ηλίου. Η κοπέλα σηκώνει το χέρι της και δείχνει με το δάχτυλο τον φλεγόμενο βράχο, που κάνει εντυπωσιακό πέρασμα στο σκούρο μπλε φόντο του ουρανού.

«Στην πραγματικότητα δεν είναι ζευγάρι. Είναι δύο φίλοι που δέχτηκαν να ταλαιπωρηθούν μαζί μου σε αυτή την περιπλάνηση και να με βοηθήσουν να στήσω το ρομαντικό σκηνικό, όπως το εμπνεύστηκα», είπε στο ethnos.gr ο Μανώλης Θράβαλος και πρόσθεσε: «Η διαδικασία της αναζήτησης είχε πολύ κυνηγητό και ξενύχτι. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις την κατάλληλη θέση και να στήσεις το κάδρο. Δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία, είχε 23 ολόκληρα χρόνια να συμβεί κάτι τέτοιο».

Η φωτογραφία, που έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία για την απαραίτητη εστίαση τόσο στο ζευγάρι όσο και στον κομήτη, είναι μια από τις λίγες που περιλαμβάνει το ανθρώπινο στοιχείο και ξεχωρίζει ανάμεσα στις 25 εξίσου εντυπωσιακές υποψήφιες για τη διάκριση.
Στις 22 του μηνός το κοντινότερο πέρασμα
Ο κομήτης Neowise, με διάμετρο πέντε χιλιομέτρων, εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από το ομώνυμο υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο της NASΑ. Όταν πέρασε στο κοντινότερο σημείο από τον ήλιο (περιήλιο) αυξήθηκε εντυπωσιακά η φωτεινότητά του, λόγω ανάφλεξης των εξωτερικών στρωμάτων του και δημιουργήθηκε μια μεγάλη ουρά που τον κατέστησε ορατό από τη γη κατά το πέρασμά του σε απόσταση ως και 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.


Ο Μανώλης Θράβαλος, όπως και χιλιάδες άλλοι «κυνηγοί» σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να τον έχουν στο στόχαστρο του φωτογραφικού τους φακού και για τις επόμενες περίπου δέκα μέρες.«Μέχρι προχθές φαινόταν στην ανατολή. Από σήμερα και μετά θα αρχίσει να είναι ορατός και στη δύση. Σε 3-4 μέρες εκτιμώ πως θα φαίνεται στη 1-2 τη νύχτα, όταν το σκοτεινό φόντο θα δημιουργήσει συνθήκες πολύ καλής παρατήρησης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στις 22 του μήνα θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι καλύτερα ορατός. Υπάρχει περίπτωση να ελαττωθεί σημαντικά η φωτεινότητά του».
Πηγή: Το Έθνος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required