20 Αυγ 2020

31 χρόνια «Απόπλους» - Κυκλοφόρησε το 84ο τεύχος

Ο Απόπλους διάγει το 31ο έτος της εκδοτικής του πορείας. Tο νέο τεύχος με αριθμό 84 είναι αφιερωμένο στο τρίτο μέρος της μετάφρασης και περιλαμβάνει μεταφρασμένη πεζογραφία. Τα προηγούμενα τεύχη του αφιερώματος περιείχαν δοκίμια για τη μετάφραση και μεταφρασμένη ποίηση.
Αν και τα μεταφρασμένα πεζογραφήματα δεν είναι πολλά, εντούτοις απεικονίζουν στο μέτρο του δυνατού τις γλωσσικές περιοχές από τις οποίες προέρχονται, τις επιλογές των μεταφραστών και τις ιδιαίτερες μεταφραστικές προσεγγίσεις τους. Το τεύχος 84 εμπλουτίζεται και με άλλα κείμενα ποιητικά, κριτικά, λογοτεχνικά και ιστορικά δοκίμια, δοκίμια για τον κινηματογράφο και για το μουσικό σχολείο Σάμου που λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια στο νησί από το σχολικό έτος 2018-1019. Δυο λογοτέχνες σαμιακής καταγωγής που δεν είναι πια μαζί μας, ο Κώστας Καλατζής και η Άλκη Ζέη αποτελούν ξεχωριστές αναφορές για το έργο τους. Ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις, ανάμεσα στις οποίες και για το τελευταίο βιβλίο της Άλκης Ζέη ολοκληρώνουν ως συνήθως τη δομή του τεύχους.

Ο πρόλογος, με τον σεφερικό τίτλο «Ημερολόγιο καταστρώματος», αναφέρεται στην ύλη του αφιερώματος και σε θέματα επικαιρότητας όπως η πανδημία, η κρίση, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί. Τα μικρά κείμενα του προλόγου δίνουν και το πολιτικό στίγμα του περιοδικού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σχετικά με την Αγία Σοφία θέση του Απόπλου είναι ότι η όποια αλλαγή χρήσης του εμβληματικού μνημείου της Κωνσταντινούπολης είτε σε τζαμί είτε σε μουσείο δεν μπορεί να καλύψει την ιστορία ούτε να σβήσει την ουσία του κτηρίου ως χριστιανικού ναού της του Θεού Σοφίας.

Η τιμή του τεύχους είναι 10 ευρώ, ενώ η συνδρομή των τεσσάρων τευχών 81-84 στα 25 ευρώ. Το τεύχος θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία της Σάμου και σύντομα θα ταχυδρομηθεί στους συνδρομητές του.


Από την έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required