23 Σεπ 2020

Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ: "Να λειτουργήσει κανονικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου"

Να λειτουργήσει κανονικά το πανεπιστήμιο με όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων που δεν πήρε η κυβέρνηση και η διοίκηση του πανεπιστημίου. Σήμερα η επίκληση του κορονοϊού περισσότερο λειτουργεί σαν αφορμή παρά σαν αιτία. Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί ερωτηματικά και προβλήματα ειδικά στους χιλιάδες φοιτητές παιδιά εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου Αιγαίου όλο αυτό το διάστημα παίζει κρυφτό με το υπουργείο για το ποιος παίρνει κάθε φορά την απόφαση για εξ αποστάσεως μαθήματα και εξεταστική, συμπληρώνοντας τελικά ο ένας τον άλλον. Τώρα με μεγάλη ευκολία σταματά τη φυσική παρουσία των φοιτητών στα μαθήματα, πόσο, όμως, πάλεψε για να εξασφαλίσει τη διά ζώσης λειτουργία των τμημάτων;

Ειδικά για τους φοιτητές των μικρότερων ετών είναι καθοριστικής σημασίας για τις σπουδές και τη ζωή τους η συμμετοχή στη ζωή του πανεπιστημίου, στις διαλέξεις και τα εργαστήρια. Οι σημερινοί δευτεροετείς φοιτητές αλλά και οι πρωτοετείς επί της ουσίας δεν θα μάθουν τι σημαίνει πανεπιστημιακό μάθημα, επιστημονική παρατήρηση και μέθοδος, συλλογικές διαδικασίες.

Το υπουργείο και η διοίκηση του πανεπιστημίου πέταξε το μπαλάκι στα τμήματα τη στιγμή που και στην περίοδο της καραντίνας και στις εξεταστικές είναι πάρα πολλοί οι φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο και αντίστοιχο εξοπλισμό, που ψάχνουν όποτε έχουν μάθημα ή εξετάσεις σε ποιο γνωστό θα πάνε.

Δεν έγινε καμιά προσπάθεια να προσληφθεί διδακτικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστούν ότι τα μαθήματα θα γίνουν σε μικρότερα τμήματα με βάση τους κανόνες υγιεινής.

Τα τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου υποφέρουν εδώ και χρόνια από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Η διοίκηση του πανεπιστημίου συντάσσεται σταθερά με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση που προάγουν το πανεπιστήμιο της αγοράς. Γι’ αυτό βλέπουμε το πανεπιστήμιο Αιγαίου να αυτοδιαφημίζεται ως πανεπιστήμιο της αριστείας, να στήνει μια σειρά δομές και μεταπτυχιακά που συνδέονται με ιδρύματα – επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους δείκτες θέλει να ανέβει στην αξιολόγηση των ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, όμως, τα τμήματα ασφυκτιούν από την έλλειψη χρηματοδότησης, μειώνουν τα προσφερόμενα μαθήματα γιατί δεν έχουν καθηγητές να τα διδάξουν, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους επειδή δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια στις εστίες και οι οικογένειές τους δε μπορούν να τους στηρίξουν, τα κτήρια και οι υποδομές του πανεπιστημίου καταρρέουν από την υποσυντήρηση.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι λύση ούτε και μονόδρομος.

Το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια για φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους.

Καλούμε φοιτητές, διδάσκοντες κι εργαζόμενους να παρέμβουν αποφασιστικά μέσα από τους συλλόγους τους ώστε να ανοίξει το πανεπιστήμιο με όλα τα μέτρα ασφαλείας και να διεκδικήσουν:

§ Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, έκτακτο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω κορονοϊού

§ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου διδακτικού κι επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να μπορούν να γίνουν τα μαθήματα με τη σωστή τήρηση των μέτρων

§ εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα

§ προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και συντήρηση του πανεπιστημίου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων.

§ Κυβέρνηση και διοίκηση να εξασφαλίσουν και να διαθέσουν δωρεάν σε όλους τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

§ Προμήθεια δωρεάν σε όλους τους φοιτητές του απαραίτητου εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση όπου αυτό είναι αναπόφευκτο (π.χ. καθηγητές ή φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες)

§ Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, εξασφάλιση στέγασης για όλους τους φοιτητές με ενοικίαση ξενοδοχείων και προοπτικά ανέγερση και νέων εστιών.

§ Στελέχωση του Κέντρου Υγείας και όλων των δομών υγείας του νησιού με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό μόνιμο προσωπικό.

§ Στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να σταματήσει το αίσχος του ενός ασθενοφόρου για όλο το νησί.2 σχόλια:

Αγγελος είπε...

Σε 11 μήνες 35 απολύσεις στην εφημερίδα “Ριζοσπάστης”
Ο στόχος του Περισσού να αναδιοργανώσει την εφημερίδα-όργανο του ΚΚΕ με κομματικά μέλη που θα εργάζονται “εθελοντές” βαδίζει προς ολοκλήρωση. Μέσα σε 11 μήνες έγιναν συνολικά 25 απολύσεις ενώ όσοι απομείνουν από τους παλιούς δημοσιογράφους πρέπει να αποδεχθούν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με 800 ευρώ το μήνα.Ο Κυριάκος Ζηλάκος, ένας από τους πρώτους απολυθέντες από το “Ριζοσπάστη” γράφει στην προσωπική του σελίδα στο face book τα στοιχεία των 35 απολύσεων. Ενδιαφέρον έχει πως ανάμεσα τους βρίσκονται και οι 5, κομματικά μέλη που διαφώνησαν με τις θέσεις της Κ.Ε του ΚΚΕ στο πρόσφατο συνέδριο του.
Τα στοιχεία των απολύσεων.
– Από τους 14 δημοσιογράφους μη μέλη του ΚΚΕ που πήγαν στο σωματείο τους, την ΕΣΗΕΑ, ζητώντας στήριξη γιατί ήταν απλήρωτοι πάνω από ένα εξάμηνο, απολυθήκαμε οι 13 (η Χριστίνα προς το παρόν μένει λόγω γέννας).
– Από τους 8 που πήγαν στα δικαστήρια ζητώντας τα δεδουλευμένα 8-10 μηνών απολύθηκαν και οι 8 χωρίς να καταβληθούν σε όλους τα δεδουλευμένα.
– Από τα 8 μελη του ΚΚΕ που αρνήθηκαν πρόσφατα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ήδη έχουν απολυθεί οι 5.
– Από τα 5 μέλη του ΚΚΕ που εξέφρασαν διαφορετική από την ηγεσία-συμμορία άποψη στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου απολύθηκαν και οι 5.
Συνολικά έχουν απολυθεί από τον Ριζοσπάστη μέσα σε 11 μήνες 35 εργαζόμενοι, ενώ όσοι μένουν εκβιάζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις των 800 το μήνα που σε επομένη φάση θα γίνουν και λιγότερα. Απολύσεις έγιναν μέσα στις γιορτές Χριστούγεννα-πρωτοχρονιά, ανήμερα της αργίας (των δημοσιογράφων) της Πρωτομαγιάς, ενώ οι τελευταίες έγιναν μετά τα μεσάνυχτα την περασμένη εβδομάδα.

Αγγελος είπε...

Με το ΑΡΘΡΟ 46 του νέου καταστατικού του ΚΚΕ ορίζεται:

Τα επαγγελματικά στελέχη του Κόμματος στηρίζονται οικονομικά με ποσό που δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

« Το ίδιο ισχύει για τα μέλη του Κόμματος που εργάζονται στον τεχνικό ή βοηθητικό μηχανισμό του Κόμματος, στο «Ριζοσπάστη», στην ΚΟΜΕΠ, σε άλλα κομματικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο εκδοτικό του Κόμματος.»

«Θα στηρίζονται οικονομικά» με το μέσο μισθό. Τι άραγε σημαίνει "στηρίζονται"; Δεν θα αμείβονται αλλά θα «στηρίζονται». Πότε; Ποτέ; Εάν μπορεί το κόμμα να τους στηρίζει; Και όταν δεν μπορεί; Θα πληρώνει μερικά κατοστάρικα όποτε έχει;

Η χρήση της λέξης γίνεται "αριστοτεχνικά" ώστε να επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ανάλογα με τις περιστάσεις, που φυσικά θα κρίνει και θα καθορίσει το ίδιο το ΠΓ, όπως την στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους αρχικά της Τυποεκδοτικής, μετά του 902 και από πέρσι το καλοκαίρι του Ριζοσπάστη.

Σε όλα αυτά, υπάρχει μία ακόμη διάσταση άκρως ανησυχητική. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ δηλώνει δημοσίως πλέον ότι θα πληρώνει αυτά τα ολίγα και ΟΠΟΤΕ ΕΧΕΙ για ποιές συμβάσεις γίνεται λόγος; Προφανώς για καμία! Ήρθε η ώρα της εξόδου από την ΕΣΗΕΑ και από τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις του χώρου; Πριν την έξοδο στο όνομα της «λαϊκής εξουσίας», τι κάνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις όταν ουσιαστικά το ΚΚΕ ανακοινώνει δημοσίως και με τυμπανοκρουσίες, ότι πετάει τις συλλογικές συμβάσεις στον κάλαθο τον αχρήστων; Και πότε τα πειθαρχικά συμβούλια θα εφαρμόσουν το καταστατικό, καλώντας όποιον «λεβέντη» πήγε στα δικαστήρια ως μαρτυρας υπέρ της εργοδοσίας και στην ουσία σε βάρος των απλήρωτων ή απολυμένων συναδέλφων;

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required