14 Οκτ 2020

Συνάντηση περιφερειάρχη με την επικεφαλής του Task Force της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό

Την αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό DG HOME και επικεφαλής του Task Force της Ε.Ε. για Λέσβο, κα Beate Gminder, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης. 

Αφού την ενημέρωσε για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην προηγούμενη πενταετία όταν και ξεκίνησε το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού, τόνισε την μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά που υπέστησαν οι νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια. 

Παράλληλα σημείωσε για πολλοστή φορά, πως πάγια θέση δική του και της Περιφέρειας, είναι η πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και καμία δομή με τον τρόπο που αυτή σχεδιάζεται από την Ε. Ε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μουτζούρης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είχα την ευκαιρία να θέσω στην επικεφαλής του Task Force της Ε.Ε. για Λέσβο την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κυρίως στη Λέσβο. Την ενημέρωσα για τα δεινά, την οικονομική και κοινωνική ζημιά που έχουν υποστεί οι νησιώτες όλο αυτό το διάστημα. Της διεμήνυσα πως σταθερή μου άποψη και θέση της Περιφέρειας, έτσι όπως έχει εκφραστεί και δια του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι πως δεν μπορεί στη Λέσβο και στα νησιά μας να υπάρχει δομή διαμονής, πέραν από ένα μικρό καταγραφικό κέντρο ολίγων ατόμων που θα παρέχει διεκπεραιωτική διαδικασία στους αιτούντες άσυλο και θα είναι ολιγοήμερης παραμονής. Με τη γείτονα Τουρκία να εξακολουθεί να είναι επιθετική κάθε συζήτηση για δομές χιλιάδων ατόμων στη Λέσβο είναι απαγορευτική και για εθνικούς λόγους. Παράλληλα ζήτησα από την Ε.Ε. να υπάρξει μέριμνα για τους κατοίκους των νησιών μας με έμπρακτη στήριξη.

Όλα αυτά τα χρόνια οι Λέσβιοι, οι Χιώτες και οι Σαμιώτες δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη και δεν έχουν αποζημιωθεί για τη ζημιά που έχουν υποστεί, έχοντας αλλάξει προς το χειρότερο την καθημερινότητά τους ελέω μεταναστευτικού. Οφείλει η Ε.Ε. να σταθεί στο πλευρό τους, όχι με χρονοβόρες διαδικασίες, με χρηματοδοτήσεις έργων ΕΣΠΑ κτλ, αλλά με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις που θα της αισθανθούν οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου».

Από την μεριά της η Γερμανίδα εκπρόσωπος της Ε.Ε ευχαρίστησε δια μέσου του Περιφερειάρχη τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου για την αλληλεγγύη τους, ζητώντας να της αποσταλούν εγγράφως τα αιτήματα για άμεση στήριξη τους μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required