16 Νοε 2020

Μέτρα στήριξης από την υπουργό Παιδείας ζητά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

Tην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου ζητά με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος.


Στην επιστολή του αναφέρει:

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, αλλά και το νησί της Σάμου, συνολικά, επλήγη την 30/10/2020 από ισχυρότατο σεισμό, συνεπεία του οποίου επήλθαν εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια, (μέχρι 09-11-2020, από τα 2.006 κτήρια που είχαν ελεγχθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, 1.162 είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα).

Σύμφωνα με τον ταχύ οπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από τους μηχανικούς της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», από τις τριάντα έξι, (36) σχολικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου που ελέγχθηκαν, δεκαεννέα, (19), χαρακτηρίστηκαν «Α» και «Β», εννέα (9), χαρακτηρίστηκαν «Γ», «Δ» και «Ε», επτά, (7) χαρακτηρίσθηκαν σε μεικτές κατηγορίες κυμαινόμενες μεταξύ «Α έως Δ», ενώ μία σχολική μονάδα, (Δημοτικό Σχολείο Κοινότητας Βαθέος), λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής δεν ελέγχθηκε.

Επισημαίνεται ότι ακόμη και σχολικές μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί «Α» ή «Β», δεν είναι λειτουργικές λόγω επικινδυνοτήτων κατά μήκος των οδών πρόσβασης σε αυτές.

Παράλληλα η μετασεισμική ακολουθία είναι και συνεχής και σημαντική από άποψη μεγέθους των δονήσεων με αποτέλεσμα βάσει μακροσκοπικών ελέγχων κατά την διενέργεια μετασεισμικών αυτοψιών, να εντοπίζονται νέες ή σε μεγαλύτερη έκταση φθορές από αυτές που εντοπίστηκαν κατά τον αρχικό έλεγχο.

Είναι προφανές ότι και μετά το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, λόγω COVID, η ασφαλείας λειτουργία αυτών δεν θα είναι εφικτή, παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαιτουμένων τεχνικών δομικών παρεμβάσεων, καθώς και της άρσης των επικινδυνοτήτων πέριξ αυτών. Για την επαναλειτουργία κάποιων σχολικών μονάδων, ευτυχώς λίγων, θα απαιτηθεί διάστημα ετών, αφού ενδέχεται να απαιτηθεί η πλήρης ανακατασκευή αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, στο μετασεισμικό περιβάλλον του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ακόμη και η σύγχρονη τηλεκπαίδευση δεν είναι αυτονόητη για την μαθητική κοινότητα και λόγω των δονήσεων και λόγω αντικειμενικών συνθηκών, (συχνότητα μετασεισμικών δονήσεων, διαμονή πολλών μαθητών σε δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ή σε σταθερή τηλεφωνία, ή σε συγγενικές/ φιλικές κατοικίες.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να λειτουργήσει τόσο η μαθητική όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα, μόνο ως ευνοϊκές δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Επισημαίνεται ότι

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε επιβεβλημένο, πέραν των άλλων, να υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση και στήριξη της μαθητικής κοινότητας και κυρίως των μαθητών των δύο τελευταίων τάξεων των λυκείων, καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πιστεύουμε ότι η στήριξη αυτή είναι αυτονόητη και, σε μεγάλο βαθμό, οφειλόμενη και θα πρέπει να επικεντρωθεί στους παρακάτω άξονες:

Ø Έκδοση Υπουργικής Απόφασης, περί καθορισμού ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και αποφοίτων που θα υποβάλλουν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια του Δήμου Ανατολικής Σάμου, για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022, αντίστοιχη με την Α.Φ.253.2/135894/Α5/10-08-2017, (Φ.Ε.Κ. 2895/τ.Β’/21-08-2017), για τα νησιά Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρρών.

Ø Πρόβλεψη, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, προκειμένου φοιτητές πρώτου βαθμού συγγένειας, να έχουν τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στην ίδια πόλη. Ειδικότερα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν να επιτραπεί η μεταγραφή / μετακίνηση Σαμίων φοιτητών νεοεισαχθέντων φοιτητών σε αντίστοιχες σχολές όπου φοιτούν άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ακόμη και εάν δεν καλύπτουν τα μόρια της βάσης μεταγραφής του τμήματος στο οποίο αιτείται η μεταγραφή, κατ’ εξαίρεση του κριτηρίου των 2.750 μορίων που προβλέπεται από την παρ. 3 του άρθρου 73 του Ν.4692/2020.

Ø Αναμοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών.

Ø Καθιέρωση πρόσθετης μοριοδότησης, ως κινήτρου, στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προκειμένου να έχουν, ως πρώτη τους επιλογή, το νησί της Σάμου.

Όσο αφορά στα άμεσα μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θεωρούμε απαραίτητο, όπως κατά προτεραιότητα ικανοποιηθούν αιτήματα που αφορούν στην:

ü Αποστολή προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου και επικαιροποιηθεί από την σχετική Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, κατά την συνεδρίασή της της 11/11/2020.

ü Αποστολή του αιτηθέντος, από αριθμού tablets / laptops τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των ανωτέρω αιτημάτων, τα οποία. Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα επιδείξει αντίστοιχη αμεσότητα και συνέπεια

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required