3 Νοε 2020

ΚΚΕ - Ερώτηση βουλευτών για άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων

Διαμάντω Μανωλάκου
Άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τον σεισμό στη Σάμο, αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων και επαγγελματιών του νομού ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.


Αριστερά η βουλευτής κα Μαρία Κομνηνάκα στα Κονταίικα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών

Θέμα: Άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από το σεισμό στη Σάμο και αποκατάσταση των ζημιών - Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης των εργαζομένων και επαγγελματιών του νομού

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο άφησε σοβαρά προβλήματα στο νησί. Μέχρι τη Δευτέρα 3/11, από τις 1567 αυτοψίες του πρώτου κλιμακίου ελέγχου, μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 920 κατοικίες. Επίσης μη κατοικήσιμοι/ ακατάλληλοι κρίθηκαν και αρκετοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, σχολεία, εκκλησίες, αποθήκες και λοιποί χώροι.

Ακόμα τουλάχιστον 35 σπίτια στην Ικαρία είχαν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα. Επίσης έχουν απομακρυνθεί οι φοιτητές από ένα από τα κτίρια των φοιτητικών εστιών.

Επίσης σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί υποδομές όπως τα λιμάνια Βαθέος, Πυθαγορείου, Καρλοβάσου και Κοκκαρίου, έχει κλείσει λόγω κατολισθήσεων η εθνική οδός Καρλοβάσου - Βαθέος αλλά και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καλλιθέα - Δρακαίοι.

Ως το 100% φτάνει η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο του Βαθέος λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε το σεισμό.

Είναι πιθανό οι αριθμοί να ανέβουν όσο ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, προχωρά ο δευτεροβάθμιος πιο επιστάμενος έλεγχος και βέβαια εξελίσσεται το φαινόμενο.

Με λίγα λόγια φαίνεται πως εκατοντάδες οικογένειες θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά μέχρι την επισκευή των σπιτιών ή και μόνιμα σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής.

Αντίστοιχα δεκάδες είναι οι μικροί επαγγελματίες που έχουν πάθει καταστροφές στην επιχείρηση τους, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, ειδικά μετά και τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί από τη νέα καπιταλιστική κρίση, το σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό στο νησί φέτος και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο νησί πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

· Για την επιτάχυνση των ελέγχων σε χώρους δουλειάς, κατοικίες και δημόσια κτίρια και για την άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

· Για την εξασφάλιση της προσωρινής στέγασης των σεισμόπληκτων π.χ. με επίταξη ξενοδοχείων για όσο διάστημα χρειαστεί

· Για να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής

· Για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων και επαγγελματιών, όπως διατυπώνονται και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Δηλαδή:

- Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους

- Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών

- Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία

- Να διαγραφούν χρέη σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, τράπεζες, υποχρεώσεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός

Αθήνα, 3/11/20

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Ύαινες και γύπες οσμίστηκαν αίμα και πλάκωσαν για ψηφοθηρική λεία.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required