9 Νοε 2020

"Η Σάμος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της – Οδοιπορικό της «Κ» στο πληγωμένο νησί"

Ένα εξαιρετικό οδοιπορικό για τις πληγές που άνοιξε ο σεισμός στο νησί μας δημοσίευσε η εφημερίδα "Η Καθημερινή" της Κυριακής, 8 Νοεμβρίου, έχοντας στο πρωτοσέλιδό της, τίτλο: "Οδοιπορικό στην πληγωμένη Σάμο".

Το ρεπορτάζ ανήκει στην Γιούλη Επτακοίλη και οι φωτογραφίες και τα βίντεο στον Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο. Το βίντεο του οδοιπορικού, που συνοδεύει το ρεπορτάζ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της "Καθημερινής".







"ΣΑΜΟΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η κυρία Κατίνα από το σπίτι της, στη γειτονιά του Γαλατά στο Ανω Βαθύ, έβλεπε να σηκώνονται σύννεφα σκόνης σε διάφορα σημεία της πόλης. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο μπαλκόνι και είχε παραλύσει από τον φόβο. Ο κυρ Γιώργης είχε θέα στα χωράφια, «σαν να χόρευαν παιδί μου. Κυμάτιζαν. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να σ’ το πω», μας λέει. Ο ισχυρός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ, που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου τη Σάμο, ανύψωσε το νησί 18-25 εκατοστά, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και βύθισε τους κατοίκους του σε βαθιά θλίψη. Πρώτα απ’ όλα για τα δύο νέα παιδιά, τον Άρη, 17 χρόνων και την Κλαίρη, 15 ετών, που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τον τοίχο ενός εγκατελελειμμένου σπιτιού, και εν συνεχεία για τις μεγάλες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε πολλά μέρη του νησιού. Σε σπίτια και επιχειρήσεις, σε σχολεία, εκκλησίες, ιστορικά μνημεία, η εικόνα της καταστροφής συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα, ψηφίδα ψηφίδα, και σε πολλές περιπτώσεις αυτό που αποκαλύπτεται είναι σοκαριστικό. 

Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στην πόλη της Σάμου παρέχονται προσωρινά από τροχοταχυδρομείο, καθώς το κτίριο των ΕΛΤΑ έχει κριθεί μη επισκέψιμο. (Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Δέκα μέρες μετά, η Σάμος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Στα στενά δρομάκια στο Ανω Βαθύ συναντάς μόνο κλιμάκια μηχανικών και εθελοντές που κάνουν περιφρούρηση. Ο οικισμός, από τους παλαιότερους του νησιού –αναπτύχθηκε όταν η Σάμος ξανακατοικήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα–, έχει σχεδόν ερημώσει, καθώς πάρα πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Η ομορφιά της παραδοσιακής αυτής γειτονιάς που ανακηρύχθηκε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τη δεκαετία του ’80, με τα χαρακτηριστικά δίπατα σπίτια κολλημένα το ένα με το άλλο και με επίκοινους τοίχους, είναι τώρα η «κατάρα» της. Ακόμη κι ένα σπίτι που δεν έχει υποστεί καταστροφές, κινδυνεύει από τα διπλανά του. 

«Θα το παλέψουμε»

Ολόκληρες γειτονιές έχουν αλλάξει όψη και με δυσκολία αναγνωρίζονται. (Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Το σπίτι του αγωνιστή του ’21 Καπετάν Λαχανά, ιστορικό κτίριο, φρούριο την εποχή του Αγώνα, έχει γύρω του πολλά σπίτια ενωμένα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Σταμάτης Σεϊρλής, ο οποίος μας ξεναγεί στον οικισμό περνώντας μας με προσοχή από τα πιο ασφαλή σημεία. «Ετσι και πέσει με κάποιον από τους εκατοντάδες μετασεισμούς θα τα παρασύρει. Οι ζημιές είναι μεγάλες. Βλέπαμε σπίτια που εξωτερικά έδειχναν να μην έχουν πάθει κάτι και εσωτερικά έχουν καταρρεύσει. Να, δείτε εκεί το σπίτι του Θεμιστοκλή Σοφούλη, του πρωθυπουργού που έβγαλε η Σάμος, απέξω φαίνεται εντάξει, αλλά μέσα δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Το Δημοτικό Σχολείο και το κτίριο της κοινότητας, και τα δύο χτισμένα επί Ηγεμονίας, το 1903 και το 1904, επίσης έχουν μεγάλο πρόβλημα. Οι εκκλησίες μας το ίδιο. Τεράστια είναι η ζημιά στην Κοίμηση της Θεοτόκου, κτίριο του 1802, και στον Χριστό που είναι έτοιμος να πέσει. Η Αγία Ματρώνα και η Παναγίτσα ευτυχώς επλήγησαν σε μικρότερο βαθμό. Και ακόμη δεν έχουμε προλάβει να ελέγξουμε όλα τα ξωκκλήσια μας. Η πρώτη μας έννοια είναι οι άνθρωποι. Οι 1.800 κάτοικοι της κοινότητας, αρκετοί από τους οποίους δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Θα το παλέψουμε. Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας»."

Κάτοικοι στην πόλη της Σάμου μεταφέρουν την οικοσκευή τους από σπίτια που έχουν σημαδευτεί «κίτρινα». (Φωτ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required