29 Δεκ 2020

Επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ για υποδομές και λιμάνια

Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"
Την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση της άτυπης ομάδας συντονισμού υπό το γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, στην οποία συμμετέχουν ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιος, ο βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλειος Πανουράκης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γεώργιος Στάντζος, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, κ. Μάνος Βαλής, καθώς και ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Κυριαζής και μέλη του Επιμελητηρίου Σάμου.


Οι εν λόγω συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο τον ευχερέστερο συντονισμό της καθημερινής επικοινωνίας που έχουν τα εμπλεκόμενα μέλη, ώστε να αξιολογείται η πρόοδος των διαδικασιών αποκατάστασης και ανάταξης του νησιού που έχουν δρομολογηθεί από την επόμενη ημέρα του καταστροφικού σεισμού, αλλά και να καθορίζονται τα επόμενα βήματα, όπως αυτά διαμορφώνονται και αναπροσαρμόζονται βάσει των εξελισσόμενων αναγκών και αιτημάτων. 

Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριος Σκάλκος, και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Κατά τη συνάντηση εργασίας αναλύθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλα τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής, καθώς προχωρά τόσο η προετοιμασία βασικών παραμέτρων αυτών, όσο και η υλοποίησή τους. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των μελών της ομάδας συντονισμού, αλλά και της εντατικής επεξεργασίας και προεργασίας που πραγματοποιείται σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία προς υποστήριξη και συνδρομή στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να σημειωθεί ό
τι:

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του γ.γ. κ. Τριαντόπουλου στη Σάμο

· Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση περίπου 10.000.000 ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και οδικά δίκτυα, καθώς και στους λιμένες του νησιού σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας -ως προς τα λιμάνια- της Περιφέρειας με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πρόκειται για χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και, δη, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

· Αποφασίστηκε η εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στο νησί της Σάμου και, δη, της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου για την αρωγή προς τις υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες του νησιού για τις ζημιές στα κτίρια.

· Αυξήθηκε η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά περίπου 100.000 ευρώ προς τους Δήμους, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, για την προετοιμασία και τις εργασίες υποστυλώσεων των κωδωνοστασίων των ιερών ναών της περιοχής, ώστε να καλυφθούν ανελαστικές δαπάνες για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση για αυτόν τον σκοπό διαμορφώνεται κοντά στις 600.000 ευρώ, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και, δη, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Έτσι, σε συνέχεια των αρχικών 3.290.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, των 81.123.840 ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, των 17.520.000 ευρώ για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης, των 4.000.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν προ ημερών, μία επιπλέον χρηματοδότηση 10.000.000 ευρώ εξασφαλίστηκε για την αποκατάσταση υποδομών, οδικών δικτύων και λιμανιών στο νησί της Σάμου.

Ο κ. Τριαντόπουλος με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζο

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση των διαδικασιών αποκατάστασης και στήριξης της περιοχής, ώστε η Σάμος να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα και η στήριξη της πολιτείας να φτάσει με ταχείς ρυθμούς σε όλους τους δικαιούχους. Με αυτή τη στόχευση, ακολουθώντας πιστά την κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζεται η στενή συνεργασία όλων, προχωρούν εντατικά οι διαδικασίες και ενισχύεται, όπου απαιτείται, η χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required