16 Δεκ 2020

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου - Κατάσταση σχολικών μονάδων Α΄θμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, η ενημέρωση που υπάρχει, μέχρι αυτή την στιγμή, όσον αφορά την πορεία των μελετών, εργασιών, μεταστεγάσεων και αποκατάστασης ζημιών των σχολικών μονάδων, στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤ. ΣΑΜΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου με δελτίο τύπου ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες μελέτες και εργασίες αποκατάστασης των ζημιών όλων των κτιρίων των σχολικών βαθμίδων με στόχο να είμαστε έτοιμοι στο άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα:

• Οι Παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία έχουν ελεγχθεί και χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.

Για τα σχολεία Α΄θμιας εκπαίδευσης της διοικητικής μας περιφέρειας:

• Σχολείο Πλατάνου: έχουν εγκατασταθεί 2 κοντέινερ για το διθέσιο δημοτικό και για το νηπιαγωγείο και προχωράει η ανάθεση της μελέτης για την αποκατάσταση των εργασιών αυτών.

• Σχολείο Κουμεΐκων: έχει εγκατασταθεί 1 κοντέινερ για το διθέσιο δημοτικό και για το νηπιαγωγείο και έχουν εξασφαλισθεί 2 χώροι για την προσωρινή στέγαση των μαθητών. Επίσης έχει ανατεθεί η μελέτη αποκατάστασης και μας έχει ήδη δοθεί η προμελέτη.

• Σχολείο Λέκας: Η αποκατάσταση του σχολείου ολοκληρώνεται άμεσα και εάν παραστεί αναγκαίο υπάρχει και η λύση για στέγαση των μαθητών στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

• Σχολείο Κοντακαιΐκων: έχουν τοποθετηθεί 2 κοντέινερ για 2 βάρδιες διδασκαλίας (πρωί και απόγευμα) και αναμένονται άλλες 4 αίθουσες διδασκαλίας. Η ανάθεση της μελέτης έχει δρομολογηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών.

• Πορφυριάδα Σχολή, 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβάσου: έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στον εξωτερικό χώρο, τοποθετούνται ειδικά κιγκλιδώματα και έχει δρομολογηθεί ειδική μελέτη για το συγκεκριμένο κτίριο δεδομένου ότι η Πορφυριάδα Σχολή είναι κτίριο διατηρητέο.

Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"

Τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία έχουν ελεγχθεί από την ΚΤΥΠ και δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα.

Οι όλες εργασίες γίνονται με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας σε συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ας σημειωθεί ότι μηχανικοί του υπουργείου έχουν επισκεφτεί τρεις φορές τις σχολικές μας μονάδες και θα μας δοθεί γραπτή ενημέρωση για όλα αυτά.

Στόχος και μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η διασφάλιση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Η Επιτροπή Παιδείας του δήμου Δ. Σάμου με την απόφαση 15/2020 είχε εισηγηθεί ομόφωνα

1. Την παράταση στη μη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων μέχρι να αρθεί η επικινδυνότητα στην προσβασιμότητα εξαιτίας ετοιμόρροπων κτιρίων προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτά.

2. Άμεση αναμοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων με επίσημο έγγραφο του Δήμου Δυτικής Σάμου προς το Υπουργείο Παιδείας.

3. Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης δεν ενδείκνυται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένου ότι πολλοί μαθητές έχουν μετακινηθεί από μόνιμες κατοικίες και δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και σε τηλεφωνική σύνδεση. Έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού να επικοινωνεί με τους μαθητές με όποιο πρόσφορο τρόπο επιθυμεί.

4. Παροχή tablets σε πληττόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το ίδιο είχε εισηγηθεί και η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αν. Σάμου με την απόφαση 5/2020

ΔΗΜΟΣ ΑΝ. ΣΑΜΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Έπειτα από συναντήσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με αρμόδια στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και της ΚΤΥΠ σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα των Σχολικών Μονάδων και συνεκτιμώντας τις προτάσεις των αρμόδιων Διευθυντριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τα δεδομένα που συνεχώς μεταβάλλονται, λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας, η ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, έχει ως εξής:

1. Η επιστροφή των μαθητών και η έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί για όλους τους μαθητές και για όλες τις βαθμίδες ανεξαιρέτως. Δε θα υπάρξουν μαθητές δύο ταχυτήτων. Θα σημανθεί η καταλληλότητα των κτηρίων με τις κατασκευαστικές επιδιορθώσεις που απαιτούνται και οι Τεχνικές Υπηρεσίες μαζί με την ΚΤΥΠ θα διαβεβαιώσουν για την εύρυθμη λειτουργία ώστε όλοι οι μαθητές να γυρίσουν ασφαλείς πίσω στις σχολικές αίθουσες με παράλληλους πιστοποιημένους αντισεισμικούς ελέγχους, για όλα τα σχολεία.

Η υφυπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, επισκεπτόμενη σχολικές μονάδες της Σάμου την 1η Νοεμβρίου 2020 

3. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

- Το 3ο Νηπιαγωγείο Σάμου θα μεταφερθεί στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Σάμου και θα έχει επιπλέον 1 κοντέινερ.

- Το Δημοτικό Βαθέος θα μεταφερθεί στο 2ο Δημοτικό Σάμου και το 1 τμήμα θα μπει σε κοντέινερ, στο 2ο Δημοτικό Σάμου.

- Το Νηπιαγωγείο Βαθέος θα μεταφερθεί στο 1ο Δημοτικό Σάμου.

- Το Δημοτικό Παλαιοκάστρου θα μεταφερθεί στο 1ο Δημοτικό Σάμου και το Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Σάμου.

- Το Δημοτικό Πυθαγορείου θα μεταφερθεί στο Γυμνάσιο Πυθαγορείου έως ότου έρθουν οι προκατασκευασμένες αίθουσες.


- Το Δημοτικό της Χώρας θα μεταφερθεί στους Μυτιληνιούς ώσπου να έρθουν οι προκατασκευασμένες αίθουσες (o σύλλογος διδασκόντων του Δ/Σ Χώρας έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση).

- Το Κοκκάρι θα επανελεγχθεί άμεσα από το αρμόδιο κλιμάκιο της ΚΤΥΠ και θα χρειαστεί 3 διπλά κοντέινερ, για να λειτουργήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η Επιτροπή Παιδείας θα συνεδριάσει εκτάκτως και αμέσως μετά τα πορίσματα που θα διεξαχθούν.

- Το ίδιο και για τον Παγώνδα. Θα επανελεγχθεί άμεσα από το αρμόδιο κλιμάκιο της ΚΤΥΠ και θα χρειαστεί 3 διπλά κοντέινερ, για να λειτουργήσει. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Παιδείας θα συνεδριάσει εκτάκτως και αμέσως μετά τα πορίσματα που θα διεξαχθούν.

- Εκκρεμεί η μεταστέγαση τμήματος του Νηπιαγωγείου Χώρας.
Επιπρόσθετα και συγχρόνως με τις μεταστεγάσεις, οι ανάγκες σε προκατασκευασμένες αίθουσες έτσι όπως έχουν καταγραφεί για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απεικονίζονται στον πίνακα της φωτογραφίας.

Η διαθεσιμότητα των ανωτέρω αιθουσών αποτελεί αστάθμητο παράγοντα για τη λειτουργία των τμημάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας. Προτεραιότητα στην προμήθεια προκάτ θα δοθεί στο Κοκκάρι και στον Παγώνδα για ευνόητους λόγους.

4. Τη συνδρομή της Περιφέρειας για την διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών, εξαιτίας των μεταστεγάσεων.Συμπερασματικά και βλέποντας την εξέλιξη σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού και στους δύο δήμους βλέπουμε ότι το ζήτημα των εργασιών, της μεταστέγασης και των προκατασκευασμένων αιθουσών στον Δήμο Ανατολικής Σάμου συναντά εμπόδια που θα θέλαμε να ξεκαθαριστούν στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου 2020.

Ποιες εργασίες έχουν ξεκινήσει, ποιες θα ξεκινήσουν άμεσα, ποια είναι τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του κυρίου Ηλιόπουλου την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 (ποιο είναι το πόρισμα για κτίριο Πινακοθήκης, 3ο Δ/Σ Σάμου, Δ/Σ Κοκκαρίου, Δ/Σ Παγώνδα), και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των σχολικών μονάδων αν και εφόσον το Υπουργείο Παιδείας παραμείνει στην ανακοίνωση ότι οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν 8 Ιανουαρίου 2021.

Επιπρόσθετα από τις δύο ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας η Σχολική Επιτροπή Δήμου Δ. Σάμου διέθεσε ήδη το ποσό των 7.000 ευρώ για αγορά τάμπλετ.

Η κατανομή, σύμφωνα με το δυναμικό των Σχολείων και σύμφωνα με τις ανάγκες που μας δήλωσαν από τη Διέυθυνση Πρωτοβάθμιας Εκαπαίδευσης Νομού Σάμου των εξήντα ένα (61) τάμπλετ, να γίνει ως εξής:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required