7 Ιαν 2021

Γιώργος Στάντζος: «Κεντρικός στόχος να ανοίξουν τα σχολεία»

Στο θέμα των σχολικών μονάδων και την επαναλειτουργία τους αναφέρθηκε σήμερα στο «Radio Café 102,4», o δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος.

 

«Το γενικότερο πλαίσιο είναι πως τα σχολεία, παρά τα προβλήματα με την πανδημία, πρέπει να ανοίξουν. Η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών είναι πρώτο μέλημα της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικής κοινότητας.  Αυτά σε εμάς δεν είναι ασάφειες. Τα κτήριά μας έχουν πληγωθεί, ο Δήμος με επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου τράβηξε γραμμή ποιότητας, που έχει υιοθετηθεί από το κεντρικό ΤΕΕ, ως γραμμή καλής πρακτικής. Τα κτήρια έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες, λίγα έχουν μείνει ανεπηρέαστα. Αναμέναμε τις οδηγίες των τεχνικών να περάσει η έντονη μετασεισμική ακολουθία, γιατί κάθε παρέμβαση εν μέσω μετασεισμών, ήταν άκυρη και άκρως επικίνδυνη. Έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις όπως απαιτούνταν, πιστοποιημένες, με κεντρικό στόχο να ανοίξουν τα σχολεία».

 

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν τα σχολεία, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου είπε: «Κάποια θα χρειαστούν 1-2 ημέρες να ανοίξουν. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα μεταβάλει το χρονοδιάγραμμα, για  κάποιες σχολικές μονάδες θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και έχει ανοίξει συνολικά εκ νέου η συζήτηση αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας συνεδρίασε χθες και εξετάζει τα δεδομένα. Για τις κτηριακές υποδομές ένα 80% έχει καλυφθεί με παραχωρήσεις αιθουσών, container, στην αντιπεριφέρεια οργανώνονται για τη μεταφορά των μαθητών με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε το έκτακτο της κατάστασης. Τα δάκρυα όλων μας δεν πρέπει να στεγνώσουν τόσο εύκολα. Τα παιδιά μας έγιναν πρόσφυγες, έχασαν τα κτήρια που αγάπησαν. Οφείλουμε να τα φιλοξενήσουμε σε άλλα σχολεία. Ο στρατός παραχώρησε δωρεάν το στρατόπεδο της Χώρας για να στήσουμε εκεί το σχολείο του χωριού. Η συνδρομή του βουλευτή παραμένει, τηρούμε αγαστή συνεργασία. Με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συνεχίσουμε το καλό επίπεδο συνεργασίας, γιατί τα προβλήματα λύνονται όταν ξεπερνάμε τις επιμέρους διαφορές και αντιρρήσεις».

 

Ο κ. Στάντζος επισήμανε, επίσης, πως τη Δευτέρα θα έρθει στη Σάμο πιστοποιημένο Γραφείο με τους καλύτερους δομοστατικούς, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία. «Προτεραιότητα θα δοθεί σε σχολεία όπως του Κοκκαρίου, Παγώνδα, Παλαιοκάστρου, Μυτιληνιών και θα ελεγχθούν όλες οι σχολικές μονάδες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τόσο γρήγορα τι συνέβη. Με τον κ. Λέκκα και την ομάδα του έχουμε συνεργασία γιατί το θέμα έχει βάθος. Ούτε η Σάμος πρέπει να ξεχαστεί, ούτε οι απώλειες πρέπει να ξεχαστούν και πρέπει να τη χτίσουμε σε πιο γερές βάσεις».

 

Τέλος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη μεταστέγαση των μαθητών του δημοτικού Βαθέος, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου είπε πως «αυτό που περνάμε δεν είναι κάτι ομαλό. Πιθανώς να έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο μετασεισμό και άρα αναζητούμε τα κατάλληλα κτήρια».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required