24 Ιαν 2021

Επιτροπή Επαγγελματιών Πυθαγορείου - Ζητούν άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών

Tη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης  του μόλου  και της χερσαίας ζώνης του λιμένος Πυθαγορείου, που υπέστησαν ζημιές στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών η Επιτροπή Επαγγελματιών της περιοχής.


Στην επιστολή αναφέρουν:

«Κε Υπουργέ,

Αυτή η επιστολή - διαμαρτυρία αφορά σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει, και τα οποία διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον να διαμορφώσουν τραγικές έως και καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά στη γενικότερη λειτουργία της πόλης του Πυθαγόρα, των κατοίκων της και της τουριστικής αγοράς της Σάμου. 

Κε Υπουργέ,

Ο σεισμός της 30ής Οκτωβρίου 2020 δημιούργησε τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της πόλης του Πυθαγόρα, όπως στους αρχαιολογικούς χώρους, σε ιδιωτικά κτίσματα και κυρίως στον λιμένα, ο οποίος έχει υποστεί τεράστια προβλήματα, τέτοια που καθίσταται μη λειτουργικός στον ελλιμενισμό σκαφών και στη λειτουργία καταστημάτων στη χερσαία απροσπέλαστος δε σε πολίτες και οχήματα 

Εκτός από την κατακρήμνιση τμήματος του μόλου, έχει αποκολληθεί από τη χερσαία ζώνη του ευρύτερου λιμένα μεγάλο τμήμα δεκάδων μέτρων. 

Ας σημειωθεί ότι το λιμάνι του Πυθαγορείου είναι προστατευμένο από την UNESCO σαν το μοναδικό διατηρημένο αρχαίο τεχνικό λιμάνι της Μεσογείου. 

Εκτός αυτής της πολιτιστικής βαρύτητας που έχει ο συγκεκριμένος λιμένας, έχει και τεράστια τουριστική και επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία προς το παρόν έχει σταματήσει. 

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τον σεισμό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η υπεσχημένη χρηματοδότηση, προκειμένου να αρχίσει η επισκευή του.Ο δε χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη της τουριστικής σαιζόν είναι το πολύ τρεις μήνες, η εκτίμηση εργολάβων και τεχνικών υπηρεσιών για τη σχετική αποκατάσταση του θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις μήνες. 

Γίνεται αντιληπτό ότι έχει παρέλθει χρόνος ανεκμετάλλευτος, η δε καθυστέρηση χρηματοδότησης του έργου παρατείνει ακόμη περισσότερο τον χρόνο επισκευής. 

Η ζημιά η οποία θα προκύψει στην περιοχή είναι ανυπολόγιστη, διότι το λιμάνι αποτελεί για πολλούς λόγους ένα από τα κέντρα της τουριστικής λειτουργίας σε μια περιοχή η οποία είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός του ανατολικού Αιγαίου, κατέχει δε το 60% της τουριστικής αγοράς της Σάμου. 

Θεωρούμε ότι κάθε μέρα καθυστέρησης οδηγεί στην καταστροφή δεκάδες επαγγελματίες. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι η τουριστική σαιζόν του 2020 ήταν 90% κάτω από την σαιζόν του 2019, λόγω της επιδημίας και σαν αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτούν τεράστιες υποχρεώσεις που βαρύνουν τις επιχειρήσεις 

Κε Υπουργέ,

εκφράζουμε την αγανάκτηση αλλά και την απογοήτευσή μας για τις ενέργειες των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών και ζημιών που προέκυψαν 

Σας καλούμε να υλοποιήσετε άμεσα την υποχρέωση του υπουργείου σας για τη χρηματοδότηση του έργου. Οι καθυστερήσεις πιστώσεων για τις συνολικές καταστροφές που έχουν προκύψει είναι και αδικαιολόγητες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων και επιχειρήσεων.»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required