4 Φεβ 2021

Στο Ηραίον η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου

Περιοδεία στο Ηραίον που πλημμύρισε για τρίτη φορά την τελευταία 20ετία, (2002, 2013, 2021) από τη νεροποντή της 1ης Φλεβάρη, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 3/2, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου. 

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

Από την επίσκεψη του κλιμακίου της παράταξης που αποτελούνταν από τους Κώστα Τζίχα δημοτικό σύμβουλο, Μανώλη Ζαρμπάνη κοινοτικό σύμβουλο Παγώνδα, Τίμο Χατζηλαγό και Τάσο Αστερινό στελέχη της παράταξης, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η σημασία που έχουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία διαχρονικά έχει προτείνει και επιμένει η Λαϊκή Συσπείρωση. Έργα που δεν επιλέγονται όχι από επιστημονική ανεπάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της περιφέρειας, αλλά γιατί δεν είναι κερδοφόρα κατά τη χρήση τους και δεν χρηματοδοτούνται από Ε.Ε. και κυβερνήσεις, αφήνοντας απροστάτευτες ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες. 

Στο Ηραίον η άστοχη μελέτη και κατασκευή του εγκιβωτισμού του ρέματος που υποδέχεται τα νερά από 4 ρέματα της περιοχής που συγκλίνουν σε ένα και διασχίζει τον οικισμό εκβάλλοντας στη θάλασσα, είχε ως αποτέλεσμα , να φράξει εντελώς ο (1μ. χ 1,5 μ.) αγωγός, τόνοι λάσπης να σκεπάσουν τους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία του οικισμού, υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων να πλημμυρίσουν και πρέπει να αποζημιωθούν 100% και άμεσα, ενώ στη θάλασσα του Ηραίου σχηματίστηκαν νησίδες φερτών υλικών. 

Ένα άλλο σημείο που δέχθηκε την πίεση του τεράστιου όγκου νερού και κινδύνεψε να παρασυρθεί ήταν το παρωχημένο από κάθε άποψη γεφύρι του κεντρικού δρόμου που περνάει πάνω από τον Ίμβρασο στην είσοδο του οικισμού. 

Και στις δυο περιπτώσεις η Λαϊκή Συσπείρωση έχει προτείνει επανειλημμένα την ανάγκη να πραγματοποιηθούν σοβαρά έργα που θα βάλουν τέλος στον εφιάλτη που απειλεί το χωριό κάθε φορά που η βροχόπτωση ξεπερνά το μέσο όρο. 

Συγκεκριμένα: Όσον αφορά το ρέμα μέσα στο χωριό πρέπει άμεσα να ανοιχτεί κατά μήκος του δρόμου που περνάει από πάνω και να καθαριστεί, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος καθαρισμού. Η οριστική λύση είναι η εκτροπή του ρέματος πριν τον οικισμό προς τον Ίμβρασο ή να παραμείνει ανοιχτό σε όλη του τη διαδρομή μέσα στο χωριό, με τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης τοιχωμάτων και κατασκευής γεφυριών. 

Σχετικά με το γεφύρι του ποταμού Ιμβράσου είναι προφανές ότι προσωρινά πρέπει να υποστυλωθεί και άμεσα να κατασκευαστεί καινούργια ασφαλής γέφυρα σύγχρονων προδιαγραφών, διπλής κατεύθυνσης, που να καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας του χωριού. 

ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΕΣΟΚΑΜΠΟ, ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΒΑΘΕΟΣ 

Επίσης σοβαρές ζημιές σε κτήματα, σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες προκλήθηκαν στη περιοχή του Μεσοκάμπου από το ρέμα των Μυτιληνιών που παρέσυρε στο διάβα του γεφύρια, τμήματα του παραρεμάτιου δρόμου που φτιάχτηκε με μπάζωμα μέρους της κοίτης του , περιφράξεις και κτίσματα ιδιοκτησιών. Η κατάσταση επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης. 

Τέλος, καταπτώσεις χωμάτινων όγκων υπάρχουν στο δρόμο Μυτιληνιών προς Ζερβού, όπου απαιτούνται έργα αντιστήριξης και στον περιφερειακό Βαθέος με σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων.




1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Στην περιοχή έπεσαν 240 χιλιοστά βροχής, που σημαίνει 240 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα, ή 240 λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο. Με τέτοια ποσότητα βροχής και ο Πηνειός θα ξεχείλιζε.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required