13 Μαρ 2021

Ύπατη Αρμοστεία - Οι ετήσιες δωρεές και τα έργα της στη Σάμο το 2020

Τον ετήσιο απολογισμό της όσον αφορά στις δωρεές και στα έργα της στη Σάμο το 2020, εξέδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Όπως αναφέρει «το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας παρέμεινε στην πρώτη γραμμή στήριξης των προσφυγών και των αιτούντων άσυλο καθώς και στη διάθεση των αρχών εντατικοποιώντας τις δράσεις και τις τεχνικές παρεμβάσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δωρεές στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, σε σχολεία της πόλης της Σάμου καθώς και στον Δήμο Ανατολικής Σάμου». 


Κατά τη διάρκεια του 2020 και τις αρχές του 2021 περισσότερα από 210.000 γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και είδη πρώτης ανάγκης παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο, στη Διοίκηση του ΚΥΤ Σάμου, καθώς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την κάλυψη βασικών αναγκών των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο νησί και των εργαζομένων.




Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου παραδόθηκαν 48.000 γάντια, 12.400 μάσκες, 1.000 ποδιές μιας χρήσης και 305 λίτρα αντισηπτικών χεριών και επιφανειών δεδομένων των αυξημένων αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μεταξύ άλλων, η Ύπατη Αρμοστεία προσέφερε ένα τροχήλατο καρδιολογικό μόνιτορ, 12 κούνιες νεογνών, δύο θερμόμετρα υπέρυθρων και δυο παλμικά οξύμετρα. Προχώρησε, επίσης, σε εργασίες ανακαίνισης του παιδότοπου της παιδιατρικής κλινικής. Στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου παραδοθήκαν ακόμα οξύμετρα δακτύλου για βρέφη και μωρά, ηλεκτρονικό πιεσόμετρο και χολεριθρινόμετρο αναίμακτο για μέτρηση του ίκτερου των νεογνών. 


Εξίσου σημαντικό ήταν και το πρόγραμμα στήριξης σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε με την παροχή από την Ύπατη Αρμοστεία τεχνολογικού και εκπαιδευτικού υλικού. Συγκεκριμένα, στο 1ο, 2ο, 3ο Δημοτικό Σχολείο, στο 2ο Γυμνάσιο και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας παραδόθηκαν συνολικά 31 μαγνητικοί πίνακες, τέσσερα σετ σκάκι εξωτερικού χώρου για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, δύο διαδραστικοί πίνακες, τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τέσσερις βιντεοπροβολείς καθώς και συσκευές CD player, ακουστικά, ηχεία και προστατευτικά καλύμματα για μπασκέτες και γήπεδα βόλεϊ. 




Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Δήμου Ανατολικής Σάμου προχωρώντας στην πρόσφατη παράδοση δυο απορριμματοκιβωτίων με συμπίεση, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων, και στην παραχώρηση ενός προκατασκευασμένου οικίσκου για τις ανάγκες του καταφυγίου αδέσποτων ζωών συντροφιάς, προσβλέποντας και στην εθελοντική βοήθεια στις δράσεις από άτομα που επιθυμούν να διαθέσουν το χρόνο τους. Μετά από το σεισμό του Οκτωβρίου 2020, η Ύπατη Αρμοστεία παρέδωσε στις Δημοτικές αρχές 100 οικογενειακές σκηνές για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατέθηκαν μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων για τους πληγέντες από τη φυσική καταστροφή. 


Παράλληλα, μια σειρά παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκαν εντός του ΚΥΤ Σάμου. H Ύπατη Αρμοστεία συνέβαλε στην αύξηση των προκαθορισμένων χώρων απομόνωσης των επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων COVID-19 τοποθετώντας επτά πλήρως εξοπλισμένους οικίσκους εντός του ΚΥΤ. Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής τοποθετήθηκαν τρεις προκατασκευασμένοι οικίσκοι ντουζιέρες-τουαλέτες, αντικαταστάθηκαν τα δάπεδα σε πέντε υπάρχουσες ντουζιέρες/τουαλέτες, παρασχέθηκαν έως 11 χημικές τουαλέτες με τις υπηρεσίες καθαρισμού τους, και παραδόθηκαν περισσότερα από 5.500 ανταλλακτικά, 80 ειδικά εργαλεία και 19 ηλιακοί θερμοσίφωνες. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκευές στον χώρο όπου φιλοξενούνται οι ιατρικές υπηρεσίες και οι αποθήκες και παραδόθηκε ηλεκτρονικός και ιατρικός εξοπλισμός στον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οχτώ μονάδες στέγασης προσφύγων (RHUs-Refugee Housing Units) τοποθετήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες σκίασης και αποθήκευσης, όπως και 12 ηλιακά φώτα δρόμου. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν απαραίτητες χωματουργικές εργασίες και παραδοθήκαν 60 πυροσβεστήρες. Η Ύπατη Αρμοστεία προέβη στην αποκομιδή 280 τόνων απορριμμάτων από περιοχές περιμετρικά του ΚΥΤ, όπως και σε απεντομώσεις και απολυμάνσεις εντός του ΚΥΤ, συμβάλλοντας στις προσπάθειες των αρχών, οργανώσεων, και εθελοντών από τις κοινότητες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων και υγιεινή των χώρων.




«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και προβλημάτων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που διαμένουν στο νησί. Ωστόσο, η στόχευση, με τη συνεχή στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αφορά και στην εξεύρεση λύσεων με μακροπρόθεσμο και βιώσιμο χαρακτήρα», αναφέρει η Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Σάμο, κα Πιπίνα Κατσάρη. «Παράλληλα, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστα αισθήματα αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια και δικαιολογημένα νιώθει να φέρει δυσανάλογη ευθύνη», προσθέτει η κα Κατσάρη. 



1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Χάντρες και καθρεφτάκια για τα μάτια των ιθαγενών, αφού οι δωρεές είναι πρός όφελος των λαθρομεταναστών.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required