22 Μαρ 2021

Νέο "Σύμφωνο Μετανάστευσης" - Ξεκίνησαν οι εργασίες της ομάδας επαφής

Λίγες ημέρες πριν συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη στη Λέσβο (η συνάντηση έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 29/3), σήμερα, Δευτέρα 22/3, το πρωί, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιόχανσον εγκαινίασε τις εργασίες της νέας ευρωπαϊκής ομάδας επαφής για την έρευνα και διάσωση.


Πρόκειται για το θέμα που θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή για τα όσα θα προβλέπονται και θα ισχύσουν στα νησιά μας, όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Η ομάδα επαφής αποτελεί βασικό μέτρο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το οποίο έχει στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Παρέχει ένα πλαίσιο για τη συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών μεταξύ διάφορων φορέων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών της ΕΕ, διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών φορέων, όπως μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενώσεων εμπορικής ναυτιλίας. Στην πρώτη συνεδρίασή της συμμετείχαν οι εθνικές αρχές ακτοφυλακής των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν.

Η επίτροπος κ. Γιόχανσον δήλωσε σχετικά: «Η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί για τα κράτη μέλη ηθικό καθήκον, αλλά και νομική υποχρέωση. Σύμφωνα με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, χρειαζόμαστε ένα προβλέψιμο και αξιόπιστο πλαίσιο έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις, αλλά με αυτό το νέο εργαλείο φέρνουμε γύρω από ένα τραπέζι όλους όσους έχουν αρμοδιότητες, ώστε να βρούμε λύσεις. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου για τη διαχείριση αυτού του σύνθετου και σημαντικού ζητήματος».

Η επίτροπος κ. Γιόχανσον ανάρτησε σχετικό άρθρο στο ιστολόγιό της, (μόνο στην αγγλική γλώσσα) ενώ η ομιλία της (επίσης μόνο στην αγγλική γλώσσα), είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required