23 Μαρ 2021

Ζάχαρης για επίσκεψη Μηταράκη: "Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις «κόκκινες» γραμμές του δημοτικού συμβουλίου"

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα παραβρεθεί στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον υπουργό Μετανάστευσης, αναφέρει ο κ. Νίκος Ζάχαρης, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου.

Στην επιστολή του, ο κ. Ζάχαρης, αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε,

Με email που δεχθήκαμε σήμερα από το Γραφείο Δημάρχου, μας καλείτε σε συνάντηση, που έχετε οργανώσει για την Τρίτη 23/3 και ώρα 13.00, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με τη Δημοτική αρχή και με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με θέμα εκτιμούμε την ενημέρωση για το ΚΥΤ Ζερβού.

Ο Υπουργός κ. Μηταράκης έχει επισκεφθεί τη Σάμο τουλάχιστον 7 φορές (εκ των οποίων 3 φορές έχει παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο) στους 14 μήνες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και επιδιώκει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό  και τη δημιουργία υπερδομών- φυλακών των 5000 plus στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Είναι γνωστή η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (Μάρτης 2020)  με την όποια το σώμα έθεσε με μεγάλη πλειοψηφία τις «κόκκινες» γραμμές στην κυβέρνηση και στο Υπουργό σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό:

- Άμεση προτεραιότητα είναι ο μαζικός ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ των προσφύγων/μεταναστών και η μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα και τις χώρες της ΕΕ στα πλαίσια της διπλής αλληλεγγύης, χωρίς να αποδεχόμαστε τον  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ τους στα νησιά.


- Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ΠΝΠ-επίταξης των 216 στρεμμάτων  στη θέση Ζερβού και του σχεδιασμού για δημιουργία τεράστιου στρατοπέδου – φυλακής των 5000+ εκεί.


- Απαιτούμε το κλείσιμο,  με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα (εξαμήνου), της λειτουργίας του   υφιστάμενου hotspot-φαβέλας στην πόλη της Σάμου και την απόδοση της έκτασης του στο Δήμο Ανατολικής Σάμου (με πλήρη κυριότητα).


- Αποδεχόμαστε μια μικρή δομή ΚΥΤ στη θέση Ζερβού ΜΟΝΟ για πρώτη υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση, δυναμικότητας το πολύ 1200 ατόμων, το οποίο κατασκευάζεται ήδη από το 2019.


- Απαιτούμε τη χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για την κατανομή των προσφύγων μέσα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της πρώτης εισόδου και υποδοχής.


- Απαιτούμε να υπάρξουν όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες στήριξης και ανακούφισης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, που θα περιορίσουν δραστικά τις ανθρώπινες ροές.

 

Τα παραπάνω είναι γνωστά στον Υπουργό και κατ’ επέκταση στον πρωθυπουργό της κυβέρνησης για πάνω από ένα χρόνο. 


Τι έκανε ο Υπουργός στο διάστημα  του χρόνου και πλέον από την απόφαση του ΔΣ μας;


Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις «κόκκινες» γραμμές μας και προχώρησε στην ενοικίαση από ιδιώτες έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων  στη θέση Ζερβού και  δημοπρατεί στις 30/7/20  έργο μαμούθ στη Ζερβού (μαζί με της Λέρου και Κω) εξόφθαλμα παράτυπα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με κλειστή διαδικασία, ύψους132,8 εκατομμυρίων € (!!) χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.


Παράλληλα εκβιάζει την τοπική κοινωνία και τη Δημοτική Αρχή με το επιχείρημα ότι αν δεν αποδεχθείτε το σχεδιασμό για την υπερδομή-φυλακή στη Ζερβού δεν θα κλείσει η απαράδεκτη φαβέλα-ΚΥΤ της πόλεως Σάμου.

 

Κύριε Δήμαρχε,


Η επίσκεψη του Υπουργού δεν έρχεται να φέρει κάποιο καλό νέο, όταν μάλιστα τις μέρες αυτές συζητιέται για τελική απόφαση το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που επιφυλάσσει ακόμη δυσμενέστερο πλαίσιο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κάνοντάς τα προκεχωρημένα φυλάκια-φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας τους δυστυχείς πρόσφυγες/μετανάστες. 

[Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εκτιμούν ότι «η ήδη δυσμενής κατάσταση των κρατών μελών της πρώτης γραμμής θα επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του προτεινόμενου κανονισμού διαλογής και του υποχρεωτικού χαρακτήρα των προβλεπόμενων συνοριακών διαδικασιών ασύλου και επιστροφής»  δήλωσαν οι υπουργοί μετανάστευσης σε  κοινή δήλωση που εξέδωσαν από την Αθήνα (21/3/2021), όπου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη MED5].

 

Σαν δημοτική παράταξη, μπορούμε να δεχθούμε τον Υπουργό να έρθει (ή με τηλεδιάσκεψη) να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την ενημέρωση ή αν έχει κάτι νέο να πει. Διαφορετικά, σε κλειστού τύπου συσκέψεις με Δημοτική Αρχή και με επικεφαλής παρατάξεων, μακριά από τα Μέσα Ενημέρωσης δεν δεχόμαστε να συμμετάσχουμε, γιατί κάτι τέτοιο θυμίζει όντως «καμαρίλα».

 

κ. Δήμαρχε,

 

Διαβιβάστε τις απόψεις της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τη άρνηση να παραστούμε σε μια συνάντηση του Υπουργού με αυτοδιοικητικούς του Δήμου Ανατολικής Σάμου, όταν τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου τις γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων του.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required