23 Μαρ 2021

ΛΑ.Σ. Βορείου Αιγαίου: «Ανακοίνωση-μνημείο παραπληροφόρησης και φτηνής προπαγάνδας»

Για ανεπίτρεπτη παραπληροφόρηση και φτηνή προπαγάνδα κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, σχετικά με την ανακοίνωση της Περιφέρειας για το ψήφισμα, που συζητήθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.


Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

Η προπαγάνδα και η συστηματική παραπληροφόρηση -που ανθούν τα τελευταία χρόνια- δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν. 

Τελευταίο απαράδεκτο «κρούσμα», η πρωτοφανής ανακοίνωση της περιφέρειας, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2021, έχοντας νωρίτερα προωθηθεί σε διάφορα τοπικά ΜΜΕ. 

Μια ανακοίνωση-μνημείο παραπληροφόρησης και φτηνής προπαγάνδας, η οποία απαντώντας δήθεν σε ερωτήσεις πολιτών ενημερώνει αναφορικά με το ψήφισμα, που συζητήθηκε στο τελευταίο ΠΣ για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ποιες παρατάξεις δεν ψήφισαν το ψήφισμα «με το οποίο απορρίπτεται η “ουδετεροποίηση” των νήσων μας». 

Είναι προφανής και κραυγαλέα η λαθροχειρία που επιχειρείται με την εν λόγω ανακοίνωση. Αντί να αναφέρεται ποιες παρατάξεις υπερψήφισαν το ψήφισμα που, τελικά, εγκρίθηκε, επισμαίνεται εντελώς προβοκατόρικα ένα επιλεγμένο σημείο, αυτό της «”ουδετεροποίησης” των νησιών μας», σε μια προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού και παραπλάνησης. 

Είναι απαράδεκτο και καταδεικτικό αντιλήψεων και τακτικών να βγαίνουν από την περιφέρεια τέτοιες ανακοινώσεις. Άλλο οι παρατάξεις και οι ανακοινώσεις τους και άλλο οι επίσημες ανακοινώσεις Τύπου της περιφέρειας. 

Ευτυχώς οι νησιώτες μας γνωρίζουν διαχρονικά τι ο καθένας μας πρεσβεύει. Ευτυχώς οι θέσεις όλων μας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι γνωστές. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι -συνεπικουρούμενοι από πρόθυμα ΜΜΕ- επιχειρούν πλέον να καταστήσουν την περιφέρεια εργαλείο προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων... 

Άλλοι είναι αυτοί που έχουν γριζάρει τα νησιά μας κι έχουν το θράσος με την πολιτική που ασκούν χρόνια τώρα να μιλούν για Εθνική κυριαρχία. Είναι οι υπερασπιστές του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και του Αιζενχάουερ, των δυνάμεων του θανάτου που οργώνουν ανενόχλητοι τις θάλασσες μας, διαφεντεύουν στα σύνορά μας και προκαλούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση. 

Το ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου (δείτε το στο τέλος) αποδεικνύει την αλήθεια και τις επικίνδυνες τακτικές τους, οι οποίες πρέπει να καταδικαστούν. 

Το ψήφισμα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση και οι θέσεις της για το νέο Σύμφωνο Ε.Ε. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου στη συνεδρίαση της 18/03/21, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το νέο σύμφωνο της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο ενέκρινε το εξης ψήφισμα: 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» , αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της ΕΕ και του αντιδραστικού του πλαισίου που φορτώνει όλο το βάρος, στα θύματα του πολέμου και της στυγνής εκμετάλλευσης. 

Με τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας να είναι πολύ συγκεκριμένα, το νέο Σύμφωνο αναπτύσσεται στη βάση της διαχείρισης των συνεπειών των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, έχοντας ως δεδομένη τη αναπαραγωγή της αιτίας των προσφυγικών-μεταναστευτικών κυμάτων, δηλαδή, τη συνέχιση των πολεμικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών. 

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό εργαλειοποιείται με βασικό κριτήριο το προβάδισμα στον διεθνή ανταγωνισμό. 

Με τη διατήρηση των βασικών διατάξεων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο εγκλωβισμός στη χώρα μας διατηρείται και επεκτείνεται, ενώ οι προβλέψεις του, που προσπαθούν να συγκεράσουν αντιτιθέμενα συμφέροντα κρατών-μελών αποκαλύπτουν περίτρανα ότι η επονομαζόμενη «αλληλεγγύη» στην ΕΕ είναι άνευ περιεχομένου. 

Η έμφαση που δίνεται στο διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα, επιβεβαιώνουν ότι οι όποιες αποφάσεις στο όνομα του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου καθορίζονται άμεσα από τους ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών, με στόχο την προώθηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων. 

Εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με το ονομαζόμενο «πλάσμα δικαίου» για την προδιαλογή των αιτούντων άσυλο όπου θεωρείται ότι δεν έχουν εισέλθει στο έδαφος της χώρας. Σε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις οδηγούν και οι αξιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για μεγαλύτερη παρουσία της Frontex στη διαδικασία φύλαξης των συνόρων, καθώς νομιμοποιείται η παραχώρηση αυτού του ευαίσθητου τομέα σε ένα διακρατικό στρατιωτικό μηχανισμό, γεγονός που εκτός των άλλων αποτελεί ντε φάκτο αμφισβήτηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος. 

Η υποχρεωτική δημιουργία κέντρων-στρατοπέδων πολύμηνου εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων, στην υλοποίηση των οποίων προχωράει η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τις προθέσεις για μετατροπή της χώρας σε φυλακή της ΕΕ. 

Οι λεγόμενοι νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης σε συνδυασμό με τις λεγόμενες ανάδοχες χώρες, στην ουσία αφορούν τη διείσδυση ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε «ζώνες ενδιαφέροντος» σε τρίτες χώρες και την προσέλκυση «ταλέντων», και ο έλεγχος των εισροών θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό ανειδίκευτο αλλά και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου , όπως και οι κάτοικοι των νησιών μας έχουν επανειλλημένα διατυπώσει και απαιτούν: 

- Την κατάργηση προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, η οποία έχει καταστεί έτσι και αλλιώς ανενεργή. Να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο. 

- Να κλείσουν όλα τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου, καμιά δομή πολύμηνου εγκλωβισμού, όπως και να ονομαστεί σε Αιγαίο και Έβρο. Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους. 

- Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τον Έβρο ποταμό. 

- Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων που έχουν γίνει, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής. 

- Να ακυρωθούν οι εξώσεις προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία. 

- Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των μεταναστών που διαμένουν για χρόνια στη χώρα μας, ενάντια στις ποικιλόμορφες διακρίσεις και εμπόδια. Μακροχρόνιες άδειες παραμονής χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, καμία διάκριση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, υγειονομικά, προνοιακά και λοιπά δικαιώματα, καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας υπό καθεστώς παρατυπίας, άμεση αντιμετώπιση με σύναψη διακρατικών συμφωνιών, της άρνησης των ασφαλιστικών ταμείων να στείλουν τις συντάξεις στις χώρες καταγωγής χιλιάδων συνταξιούχων μεταναστών. 

Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή της χώρας στις ενέργειες και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές για τους λαούς, «γεννώντας» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.



1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Ριζοσπάστης 12 Ιουλίου 1935.
«Αν δεν νικιόμασταν στην Μικρασία, η Τουρκία θάτανε σήμερα πεθαμένη και μεις Μεγάλη Ελλάδα. Γι’ αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στην Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε»

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required