8 Μαρ 2021

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή σύσκεψη για το Μεταναστευτικό

Την Παρασκευή, 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Σάμου, με τη συμμετοχή του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Επιτροπής Ειρήνης, άλλων σωματείων, συλλόγων και φορέων του νησιού μας για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. 


Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει:


«Στην εισήγηση η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη ανέφερε ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις περσινές κινητοποιήσεις του σαμιώτικου λαού ενάντια στα κέντρα φυλακές και τις επιτάξεις γης, καθώς και από την επίθεση της κυβέρνησης με την απόβαση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο, σε όσους αντιστέκονταν στα σχέδια της. Κάλεσε σε συμπόρευση και συνέχιση του αγώνα, κόντρα στη λογική της ηττοπάθειας και της αποδοχής της εγκληματικής πολιτικής για πρόσφυγες – μετανάστες και κατοίκους του νησιού. 


Ταυτόχρονα κατήγγειλε ως απαράδεκτη και προσβλητική για τους αγώνες των νησιωτών τη δήλωση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου ενώπιον του πρωθυπουργού στη σύσκεψη για το προσφυγικό, ότι «έσπασε» το μπλόκο στου Ζερβού, μιλώντας μάλιστα για «συνειδητή» συμπαράταξη με την κυβέρνηση «ξεπλένοντας» την αντιλαϊκή πολιτική της, γεγονός φυσικά το οποίο αποδεικνύει ότι μόνο ο λαός με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του μπορεί να μπει μπροστά και να αλλάξει την κατάσταση. 


Στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες δήλωσαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο επικαιροποιημένο πλέον σχέδιο κυβέρνησης και ΕΕ, για τη δημιουργία κέντρων φυλακών στα νησιά και τη συνέχιση της υπερδομής στου Ζερβού όπου θα στοιβάζουν και θα εγκλωβίζουν δυστυχισμένο κόσμο, με πρόθεση να συγκρατούνται και να ελέγχονται οι ροές και το φτηνό εργατικό δυναμικό των μονοπωλίων της Ε.Ε., η οποία δίνει εκατομμύρια για το προσφυγικό αλλά δεν δίνει δεκάρα για τους εκατοντάδες σεισμόπληκτους και τα έργα που απαιτούνται, θεωρώντας τα «μη επιλέξιμα». 


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς το επόμενο διάστημα με κάθε πρόσφορο μέσο θα εντείνουμε την πάλη και την ενημέρωση των μελών μας, των εργαζομένων και του λαού του νησιού, με ανακοινώσεις, περιοδείες, κινητοποιήσεις και συντονισμό και με τα άλλα νησιά του Αιγαίου, διεκδικώντας: 



· Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ στο νησί. 


· Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού - να κλείσει το αίσχος του ΚΥΤ στο Βαθύ 


· Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους όπου και θα υποβάλουν αίτηση ασύλου. 


· Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει στη χώρα. 


· Να αποσυρθεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. 


· Ε.Ε. και ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου εντός της Τουρκίας και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. 


· Για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπείς και ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. 


· Για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου, εξασφάλιση διαμονής από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με την απαραίτητη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής. 


· Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους 


· Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και τις ευπαθείς ομάδες. 


· Μαζικά και συχνά τεστ και εμβολιασμός σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και μέσω προστασίας. Λειτουργία πλήρως στελεχωμένου ιατρείου στο ΚΥΤ. 


· Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για φθορές και ζημιές που έχουν υποστεί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required