20 Μαρ 2021

Αντιδράσεις για την παραχώρηση του "Επικούρειου" στο Ινστιτούτο Γήρατος και Μακροζωίας

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την παραχώρηση του "Επικούρειου" Πολιτιστικού Κέντρου στο Ινστιτούτο Γήρατος και Μακροζωίας  με παρατάξεις και φορείς να εκφράζουν την αντίδρασή τους.


Μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην ανακοίνωσή του για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης, αναφέρει:

«Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης χώρου του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου», στο «Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος», που δραστηριοποιείται στην ενσάρκωση του ιδανικού της μακροζωίας, ιδιαίτερα στην Σάμο και Ικαρία.

 

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την προϋπόθεση ότι στο κτίριο θα συστεγάζονται και πολιτιστικοί σύλλογοι. Το κτίριο, εμβληματικό απόθεμα της πολιτιστικής  κληρονομίας της πόλεως Σάμου, επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε, με πρωτοβουλία διαχρονικά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να καταστεί πόλος πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων, στη νήσο Σάμο. Με την πλήρη παράδοση του κτιρίου σε χρήση, θα διερευνηθούν από την Περιφερειακή Αρχή τρόποι βιωσιμότητας των λειτουργικών χρήσεών του, επ΄ ωφελεία της  Σαμιακής Κοινωνίας που άλλωστε είναι και επιθυμία του Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη.»


Για διπλό σκάνδαλο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Σάμου.

«Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, με την οποία παραχωρείται το «Επικούρειο» για 20 χρόνια στο ινστιτούτο μακροζωίας του κ Στεφανάδη, αποτελεί ένα διπλό πολιτικό σκάνδαλο: 

α) Ένα δημόσιο κτίριο, που ανακαινίστηκε με δημόσιο χρήμα ( ΕΣΠΑ ), για να λειτουργήσει ως πνευματικό, πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, παραχωρείται δωρεάν σε μια ιδιωτική εταιρεία ( Μ.Κ.Ο ) 

β) Η εταιρεία ανήκει σε εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Χ. Στεφανάδη. 

Εγείρει δε, σοβαρό θέμα πολιτικής ηθικής, καθώς ο εκλεγμένος βουλευτής, εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες, για να προωθήσει τα προσωπικά του σχέδια. 

Απόδειξη των μεθοδεύσεων και των συμφωνιών, που είχαν γίνει πίσω από κλειστές πόρτες, είναι η απουσία οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου και η αναιτιολόγητη απόρριψη της έκκλησης των πολιτιστικών συλλόγων για ολιγοήμερη αναβολή. 

Το επιχείρημα, ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου, είναι έωλη και καταρρίπτεται από τον ίδιο τον κ. Στεφανάδη, ο οποίος διαβεβαιώνει, ότι έχει εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση από το υπουργείο ανάπτυξης. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί αυτά τα χρήματα να μην κατευθυνθούν στην περιφέρεια, αντί να δοθούν σε έναν ιδιωτικό φορέα συμφερόντων του κ. βουλευτή; 

Αυτή η ιστορία είναι περίεργη από την αρχή, τα ερωτήματα πολλά και ζητούν απαντήσεις: 

1. Για ποιο λόγο ένα ερευνητικό ινστιτούτο για την μακροζωία στην Ικαρία εγκαθίσταται στη Σάμο και όχι στην Ικαρία; 

2. Γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί το κτίριο πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που του έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια με προηγούμενη απόφαση του Π.Σ; 

3. Γιατί δεν ζητείται μέρος του κτιρίου για χρήση, αλλά παραχωρείται ολόκληρο; 

4. Γιατί ένα ερευνητικό ινστιτούτο για την μακροζωία χρειάζεται περισσότερα από 1000 τετραγωνικά μέτρα; Τι είδους υπηρεσίες θα παρέχονται και τι είδους εξοπλισμός θα εγκατασταθεί; 

5. Μήπως τελικά, δεδομένης της σχέσης του κ. Στεφανάδη με μεγάλο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας, θα στηθεί με έξοδα του δημοσίου, ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο; 

Το «Επικούρειο» πρέπει να ξαναγίνει χώρος δημιουργίας, πνευματικής ανάτασης και πολιτισμού. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, οι ζωντανές πολιτιστικές ομάδες του τόπου μας να είναι περιπλανώμενοι νομάδες και να μετατραπούν σε επαίτες, που θα παρακαλάνε πολιτικάντηδες και παράγοντες για να στεγάσουν τα όνειρά τους», αναφέρει. 


Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου αναφέρει: 

«Δικαιολογημένη ήταν η ανησυχία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου για την εκχώρηση χώρων του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου, που βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου, στο-ιδιωτικών συμφερόντων- «Ινστιτούτο γήρατος και μακροζωίας» η λειτουργία του οποίου θα χρηματοδοτείται για μια 20ετία από το Υπ. Ανάπτυξης. 

Στη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 18-3-2021, χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση για όσους την ευαγγελίζονται και την χρησιμοποιούν, πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ κ. Στεφανάδη, ως εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και της Περιφερειάρχης Αρχής,η εκχώρηση του Επικούρειου στους ιδιώτες. Αγνοώντας την πρόταση των πολιτιστικών φορέων για αναβολή του θέματος, ώστε να ενημερωθούν με στοιχεία και πιο συγκεκριμένα επί της πρότασης. 

Η πλειοψηφία του Π.Σ. εκχωρεί και άλλους χώρους στο «Ινστιτούτο γήρατος και μακροζωίας», και λέμε κι άλλους χώρους, γιατί όπως πληροφορηθήκαμε ήδη έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, από το 2014 άλλο ένα κτήριο, αυτό που στεγάζονταν το πρώην Κ.Ε.Γ.Ε. στο Βαθύ της Σάμου και χωρίς- έως σήμερα- να παράξει και να παρουσιάσει κάποιο επιστημονικό έργο. 

Η ΛΑ.Σ. με τις δυνάμεις που διαθέτει στο Π.Σ. στήριξε την πρόταση των φορέων του πολιτισμού για αναβολή του θέματος και κατέθεσε την πρόταση της, για να παραμείνει και να λειτουργήσει για το σκοπό που χρηματοδοτήθηκε και ανακαινίστηκε, δηλαδή την στέγαση των φορέων του πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας. 

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση και στην λειτουργία του, θέση μας παραμένει: να απαιτήσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτηθεί η ίδια από τα αρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Ανάπτυξης) αφού όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να «αντέξει» το λειτουργικό κόστος του κτιρίου το οποίο ούτως ή άλλως θα χρηματοδοτείται όπως «εγγυήθηκε» ο τοπικός βουλευτής για μια 20ετία από τα υπουργεία, λόγω της σύμπραξης που θα γίνει δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η άλλως, να συζητήσει τη συνλειτουργία του μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Αν. Σάμου. 

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά πως δεν είμαστε αντίθετοι με την επιστημονική έρευνα, αρκεί αυτή να γίνεται από το δημόσιο και να χρηματοδοτείται από το Κράτος, να είναι δωρεάν και σε όφελος όλου του λαού. 

Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς του πολιτισμού και άλλους φορείς του νησιού, αλλά και όλο το λαό να αντιδράσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση και να παραχωρηθεί ο χώρος του Επικούρειου στους φορείς πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας και στο λαό του νησιού μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στους Δήμους δηλώνει πως θα είναι στο πλευρό των φορέων και θα τους στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις.»




Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά κάνει λόγο για "ένα πολιτικό φλερτ που πάει μακριά".

«Η Περιφερειακή Αρχή των κ. Χριστόφα - Μουτζούρη (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) με τις ψήφους και της παράταξης της κ. Καλογήρου (Ν.Δ.) αλλά και του κ. Κάρλα (ΣΥΡΙΖΑ), προχώρησε στην παραχώρηση του κτηρίου του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου στο «Ινστιτούτο Έρευνας για την μακροζωία και την πρόληψη ασθενειών γήρατος», στο οποίο προεδρεύει ο κ. Στεφανάδης, βουλευτής της Ν.Δ. στη Σάμο. Η σχετική απόφαση λήφθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου το βράδυ της Πέμπτης και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών πολιτιστικών συλλόγων της Σάμου καθώς σε αυτό, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να στεγαστούν τα πολιτιστικά σωματεία που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στο Βαθύ της Σάμου.

Στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο, επί των ημερών της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής (κ.Καλογήρου), είχε παραχωρηθεί ένα άλλο κτήριο (ΚΕΓΕ) στην Σάμο το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί. Επίσης εδώ και αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο Ινστιτούτο δεν έχει να παρουσιάσει καμία δραστηριότητα.

Το κτήριο του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου μεγέθους 1.000 τ.μ. ανακαινίσθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση για τη λειτουργία του σε ετήσια βάση θα απαιτηθούν περί τα 150.000 ευρώ, δαπάνη που θα καλύπτεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρότι το κτήριο θα χρησιμοποιείται από το Ινστιτούτο του κ. Στεφανάδη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Πανουράκης τα κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κτηρίου η Περιφερειακή Αρχή θα προσπαθήσει να τα εξασφαλίσει από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης τόνισε πως “το κτήριο πρέπει να παραμείνει στον έλεγχο της Περιφέρειας και να αποτελέσει στέγη για τα πολιτιστικά σωματεία της Σάμου που έχουν την έδρα τους στο Βαθύ, όπως άλλωστε προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό της ανακαίνισης του. Η Ανταρσία στο Αιγαίο μαζί με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την εισήγηση και θεωρεί απαράδεκτο να παραμένουν άστεγα τα δραστήρια πολιτιστικά σωματεία του νησιού και η Περιφερειακή Αρχή να παραχωρεί την χρήση δημοσίων κτηρίων στους προσωπικούς σχεδιασμούς των πολιτικών της φίλων.»




Για το "Επικούρειο" υπήρξε ανακοίνωση και από την παράταξη Ο Άλλος Δρόμος. Διαβάζουμε σχετικά:

Οι κάτοικοι της Σάμου περίμεναν την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης- επιδιόρθωσης και εξοπλισμού του κτηρίου του “Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου “, έτσι ώστε η Σάμος να αποκτήσει μία κυψέλη πολιτισμού, που θα μπορούσε να στεγάσει όλη την αξιόλογη πολιτιστική δημιουργία του νησιού.

Θυμίζουμε ότι το κτήριο αυτό στέγαζε τη Θεατρική Ομάδα, την Κινηματογραφική Λέσχη, το Λύκειο Ελληνίδων, καθώς και μια πλειάδα πολιτιστικών συλλόγων και επισκευάστηκε έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτιστική ζωή του νησιού.

Το ίδιο το κτήριο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Πόλης της Σάμου και όλου του νησιού. Παλιό δημόσιο καπνοκοπτήριο, συμβολίζει την εποχή της καπνοκαλλιέργειας και καπνοβιομηχανίας μια εποχή ανάπτυξης και εργατικών αγώνων. Ήταν επίσης έδρα της Χωροφυλακής και τέλος ήταν το κολαστήριο της κράτησης των “παράτυπα εισελθόντων” για πολλά χρόνια.

Μετά το τέλος των εργασιών, αυτό που ήταν λογικό, πέρα από την παραχώρηση σε κάποιο δημόσιο πολιτιστικό οργανισμό (είχε προταθεί ο Πολιτιστικός οργανισμός του Ενιαίου Δήμου Σάμου), ήταν να γίνει κάποιος κανονισμός λειτουργίας σε συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού, έτσι ώστε να μη γίνει ακολουθήσει ένας διαγκωνισμός παραχώρησης χώρων σε ημετέρους και αποκλεισμού άλλων. Είχαν ακουστεί επίσης και προτάσεις να στεγάσει ένα μικρό μουσείο για την ιστορία της πόλης της Σάμου, ή ακόμα και για ένα χώρο αφιερωμένο στους Φιλοσόφους της Σάμου Πυθαγόρα, Επίκουρο, Αρίσταρχο.

Τώρα γίνεται ακριβώς αυτό που φοβόμασταν μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού!

Δίνεται ένας χώρος σε ίδρυμα του χώρου της υγείας που έχει ιδρυθεί από τον βουλευτή Σάμου και Ικαρίας κ. Στεφανάδη. Παρόλο που στο παρελθόν έχει δοθεί από την περιφέρεια άλλος χώρος για αυτό το ινστιτούτο: Ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που δεν προχώρησε εδώ και πέντε χρόνια, ίσως γιατί χρειαζόταν κι αυτός επισκευή και δεν ήταν έτοιμος με χρήματα του Ελληνικού Λαού, όπως το “Επικούρειο”. Παρόλο που δεν εξηγείται πως θα συνυπάρξουν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας και πολιτισμού στον ίδιο χώρο, αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι το σημείο 2 στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής. “Η εξουσιοδότηση της Περιφερικής Αρχής για διαβούλευση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση επί εικοσαετία, της υλοποίησης δράσεων σχετικές με την μελέτη και έρευνα της μακροζωίας στα νησιά Σάμο και Ικαρία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.”

Φαίνεται ότι η περιφερειακή διοίκηση και η κυβέρνηση, μάλλον μπροστά στην απαίτηση να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου υπό δημόσια διοίκηση και με συνεργασία με τους συλλογικούς πολιτιστικούς φορείς του Νησιού, βρήκαν σωστή την λογική της παραχώρησης σε “ατζέντηδες” . Το ρόλο αυτό θέλησε να παίξει ο τοπικός βουλευτής κόντρα στην φωνή πολλών πολιτιστικών συλλόγων, που ζητούσαν αναβολή του θέματος, ώστε να προηγηθεί σωστή διαβούλευση. Αλλά ακόμα και ο κ. Τριανταφύλλου (μαζί με την παράταξή του) και ο κύριος Κάρλας (χωρίς την παράταξή του) ψήφισαν υπέρ, ενώ στο παρελθόν ήταν μαζί με τους πολιτιστικούς φορείς, αυτοί που προώθησαν το αίτημα για δημόσιο πολιτιστικό κέντρο στην Πόλη της Σάμου! Γιατί δεν άκουσαν την φωνή των συλλόγων που ζητούσαν αναβολή; 

Η δική μας ψήφο κατά, ήταν μόνο η αρχή.

Θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς να συμβάλουμε ώστε να μην σβήσει το όνειρο για δημόσιο χώρο πολιτιστικής δημιουργίας, χωρίς μεσάζοντες- ισχυρούς της Εξουσίας.

Περιφερειακή παράταξη Βορείου Αιγαίου «ο Άλλος Δρόμος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required