14 Μαρ 2021

Αυτοκινητοπορεία για το Μεταναστευτικό - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πυθαγόρα

Αυτοκινητοπορεία με σημείο έναρξης τους Μυτιληνιούς για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και στη συνέχεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, για την αστυνομική βία, διοργάνωσε το Σάββατο, 13 Μαρτίου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου.


Οι διαδηλωτές από τα σωματεία εργαζομένων του νησιού, το Εργατικό Κέντρο, το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ, την Επιτροπή Ειρήνης και συλλόγους γυναικών μέλη της ΟΓΕ, στο πέρασμα τους από Ζερβού, Μυτιληνιούς, Χώρα, Πυθαγόρειο και Βαθύ και ομιλία σε κεντρικά σημεία της διαδρομής, κάλεσαν το Σαμιακό λαό να παλέψει για να κλείσει το hotspot στο Βαθύ, να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού και να μη γίνει πουθενά στο νησί μας φυλακή της Ε.Ε., εκφράζοντας αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες και διεκδικώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από το νησί και τη χώρα. 



Ενώ αμέσως μετά στην πλατεία του Βαθιού οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα όπως «Με ΜΑΤ και βία δε βγαίνει πανδημία, δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία», «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» καθώς και με την ομιλία της πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου καταγγέλθηκε η ένταση της κρατικής βίας και της καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα απέναντι σε εργαζόμενους, νεολαία, σε όποιον παλεύει, διεκδικεί δικαιώματα και αντιστέκεται στην αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική.





ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Συνάδελφοι και συναγωνιστές 

Το ΕΚ Σάμου, τα σωματεία και οι φορείς του νησιού οργανώνουμε σήμερα αυτοκινητοπορεία για να εκφράσουμε ακόμα μια φορά την αντίθεσή μας στη μετατροπή του νησιού μας σε Κέντρο φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες!! Να κλείσει τώρα το ΚΥΤ στο Βαθύ να σταματήσουν τα έργα στου Ζερβού. Να απεγκλωβιστούν μαζικά οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Παλεύουμε για το δίκιο! Το λέμε δυνατά και ξεκάθαρα παρά την απροκάλυπτη αστυνομική βία που επιδιώκει τη φίμωσή μας, τη φίμωση του λαϊκού και εργατικού κινήματος! Θέλουν να μη φωνάζουμε για τα δικαιώματά μας για την υγεία μας και για την ζωή μας. Αλλά να υπομένουμε να χάνουμε συνανθρώπους μας κάθε μέρα αφού για αυτούς είμαστε κόστος και στο παζάρι των φαρμακευτικών η ανθρώπινη ζωή δεν έχει θέση. 

Είμαστε με το δίκιο των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος που ο σαμιώτικος λαός ζητούσε και ζητάει να μη δημιουργηθεί κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στη Σάμο και τα νησιά μας! Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος προσβάλλει τους συμπολίτες του και αποζητά τα εύσημα του πρωθυπουργού γιατί σαν καλός στρατιώτης του έσπασε το μπλόκο στου Ζερβού. Πρωτοστάτησε μαζί με μια σειρά άλλους «τοπικούς παράγοντες» στο ξέπλυμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, μίας κυβέρνησης που πέρσι τέτοιο καιρό έστελνε τα ματ σε Χίο και Λέσβο για να φιμώσουν πάλι όσους εναντιώνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις επιτάξεις γης. 

Είμαστε με το δίκιο των προσφύγων και μεταναστών που εδώ και 7 χρόνια έχουν εγκλωβίζονται κατά χιλιάδες στο νησί μας περιμένοντας τις αποφάσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ που ανάλογα με τις ανάγκες τους θα τους χρησιμοποιήσουν ως φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Μιας ΕΕ που δίνει εκατομμύρια για να γεμίσει φυλακές κατατρεγμένων ανθρώπων τη χώρα μας, αλλά δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τους εκατοντάδες σεισμόπληκτους και τα έργα που απαιτούνται, θεωρώντας τα «μη επιλέξιμα».

Είμαστε με το δίκιο των κατοίκων που πρέπει να αποζημιωθούν για τις φθορές και τις ζημιές που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που εξαθλιώνει ανθρώπους κάνοντάς τους «ζητιάνους» της ζωής αφού πρώτα τους ξεριζώνει από τις πατρίδες τους. 

Είμαστε με το δίκιο και εναντιωνόμαστε σε όσους κλείνουν τα μάτια στην πολιτική της ντροπής και πείθουν τον εαυτό τους ότι τους φταίει το θύμα αντί για τον θύτη στάζοντας ρατσιστικό φαρμάκι, ενώ την ίδια ώρα σιωπούν στην απόβαση των Αμερικανονατοϊκών στη χώρα, όπως αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, στο γκριζάρισμα των νησιών και το παζάρεμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων υπό την εποπτεία των στρατηγικών εταίρων της χώρας. Θεωρούν αναβάθμιση τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο νατοϊκό στρατόπεδο, τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών σε αποστολές έξω από τα σύνορά μας. 

Συνάδελφοι, το ΕΚ Σάμου έχει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που εκφράζει τα συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών. Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια σε ανθρώπους φυλακισμένους που θα ζουν δίπλα μας. Σήμερα είναι οι Σύριοι, οι Αφγανοί, οι Νιγηριανοί, αύριο θα είναι κάποιος άλλος λαός. Να μη το βάλουμε κάτω. Αποδείξαμε ότι όταν βγήκαμε μαζικά στους δρόμους δείξαμε τη δύναμή μας χρειάζεται να συνεχίσουμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τη Χίο και τη Λέσβο για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά: 

Ούτε στου Ζερβού ούτε πουθενά

Στρατόπεδα συγκέντρωσης δε θέλουν τα νησιά 





ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης μας φέρνει σήμερα εδώ!

Το λέμε εξαρχής για να μην ψάχνουν αλλού τον υπεύθυνο της σημερινής μας συγκέντρωσης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η αυτοκινητοπορεία μας από Μυτιληνιούς προς Βαθύ με την οποία τονίσαμε άλλη μια φορά την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, τη στήριξη των κοινών αιτημάτων που έχουμε και που δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε όσες κολοτούμπες κι αν κάνουν μερικοί, όσο κι αν ορισμένες δυνάμεις παίζουν βρώμικα παιχνίδια με την κυβέρνηση στις πλάτες των Σαμιωτών και των αγώνων μας!

Δεν ανεχόμαστε το νησί μας να γίνει φυλακή της Ε.Ε. με εγκλωβισμένους ανθρώπους, πιόνια στους ανταγωνισμούς Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Ανθρώπων που θα ξεδιαλέγονται, θα μετακινούνται, θα παίρνουν άσυλο ή θα επαναπροωθούνται ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για φθηνά εργατικά χέρια.

Κανένας Σαμιώτης, εργαζόμενος, άνεργος, άνθρωπος του μόχθου δεν πρέπει να δεχτεί τα όνειρα ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή να φυλακίζονται στη Σάμο και τη χώρα μας. Να θεωρεί ότι επειδή δεν θα τους βλέπει πια στην πόλη του Βαθιού λύθηκε το πρόβλημα! Κανένας να μη δείξει την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους συνακόλουθούς της γιατί έχει εμπειρία και βλέπει τα εγκληματικά σχέδια της.

Επαναλαμβάνουμε κι από αυτό το βήμα :

Απαιτούμε

Τον άμεσο κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ. Να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού.

Κανένα κέντρο φυλακή της ΕΕ στο νησί μας, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό.

Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα

Κατάργηση όλων των συμφωνιών της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν εδώ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα περιστατικά αυταρχισμού και καταστολής κορυφώθηκαν με τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε απλό κόσμο που έκανε τον περίπατό του. Συνεχίζονται με το νέο όργιο καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στον αγώνα φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές επιστρέφοντας οι φοιτητές στον φυσικό τους χώρο.

Η επίδειξη βίας και αυταρχισμού δεν είναι τελευταίο και ξαφνικό γνώρισμα της κυβέρνησης.

Έρχεται να προστεθεί στη βία που βιώνουμε ως εργαζόμενοι όταν μας μειώνουν το μεροκάματο και τα εργασιακά μας δικαιώματα με την απειλή της απόλυσης, την ίδια ώρα που δίνει εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους γιατί «οι καημένοι» ζημιώθηκαν από το νέο γύρο κρίσης και τις συνέπειες της πανδημίας.

Η κρατική βία προστίθεται στη βία που βιώνουμε όταν μένουμε άνεργοι και βλέπουμε παντού αδιέξοδο για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Βία είναι όταν δεν έχουμε να πάρουμε γάλα στο παιδί μας, όταν δουλεύουμε με συνθήκες μεσαίωνα τον 21ο αιώνα.

Είναι βία που προστίθεται στη βία που βιώνουν ειδικά γυναίκες και νέοι εργαζόμενοιόταν αναγκάζονται να υπομένουν εξευτελιστικές συμπεριφορές και κακοποίηση παντός τύπου με απειλή για τη θέση εργασίας τους.

Σε αυτή τη βία που προκύπτει από τις σχέσεις εξάρτησης στην ίδια την παραγωγή, από την ταξική εκμετάλλευση των εργαζομένων, έρχεται να προστεθεί και η βία από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής ακριβώς γιατί την εκμετάλλευση αυτή υπερασπίζει.

Δε πέφτουμε από τα σύννεφα συνάδελφοι.

Όπως και η «αριστερή» διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χτύπαγε συνταξιούχους, εξόπλιζε τα ΜΑΤ, που δήθεν θα καταργούσε, με αύρες και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται τώρα, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική της εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Όταν τα πάντα κινούνται γύρω από το πώς οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της πανδημίαςπρέπει τα ΜΑΤ και τα ρόπαλα να εξασφαλίσουν ότι θα επικρατήσει σιγή νεκροταφείου.

Και αυτό γιατί πρέπει να τρομοκρατείται για να σωπαίνει ο «εχθρός λαός» για να εξυπηρετεί ανενόχλητη τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, με όσα ψηφίζει και όσα αντεργατικά και αντιλαϊκά προωθεί. Πολύ περισσότερο τώρα που η λαϊκή δυσαρέσκεια δυναμώνει, η οργή και οι κινητοποιήσεις αυξάνονται εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Αφού τα στόματα συνεχίζουν να έχουν φωνή και κάτω από τις μάσκες, η φωνή αυτή πρέπει να σωπάσει. Αυτός μας λένε καθημερινά με κάθε τρόπο.

Ε, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης δε θα σας περάσει, δεν τρομοκρατούμαστε!

Όσες μάσκες κι αν επιβάλλετε, όσο κι αν παρατείνετε το λοκντάουν, δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Για μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με μόνιμη σχέση εργασίας ώστε να στελεχωθούν όλες οι δομές υγείας του νησιού και να μη μετατραπεί το νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο ή δομή μιας νόσου.

Για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους δουλειάς, υγειονομικούς μαθητές φοιτητές εκπαιδευτικούς.

Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για να ανοίξουν σχολεία και σχολές με ασφάλεια και να μη χάσουν τη χρονιά τους τα παιδιά μας.

Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την άμεση αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων. Την άμεση αποζημίωση στο 100% από το κράτος των πληγέντων από το σεισμό, την άμεση και σωστή αποκατάσταση των λαβωμένων υποδομών του νησιού μας!

Η βία και η καταστολή δε μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού όπως διαμορφώνονται το 2021.

Όσες αύρες και όσες δυνάμεις καταστολής κι αν επιστρατεύσουν «δεξιές» κι «αριστερές» κυβερνήσεις δε μπορούν να αποτρέψουν τον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πατάει στους νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τον πάει παραπέρα. Η αστυνομοκρατία το «νόμος και τάξη» δεν είναι ίδιον της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη, σε κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε.. Τι να θυμηθούμε; Τις επιθέσεις της αστυνομίας σε όσους διαδήλωναν για τον Φλόϊντ στην Αμερική; Τις μάχες διαδηλωτών και αστυνομίας στους δρόμους του Παρισιού ή την καταστολή στις διαδηλώσεις στην Ισπανία υπέρ της απελευθέρωσης του ράπερ που φυλακίστηκε με τον ισπανικό τρομονόμο στην Τέχνη;

Το κρεσέντο αυταρχισμού της σημερινής κυβέρνησης, όμως, συνάδελφοι, δεν σβήνει και τις αμαρτίες ορισμένων που τώρα ξαφνικά ξεσπαθώνουν κατά της αστυνομοκρατίας και της καταστολής αλλά θέλουν να ξεχάσουμε ότι λούφαζαν όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτός υποδεχόταν με ξύλο τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Συγχωροχάρτι δε δίνουμε σε κανέναν.

Συνάδελφοι,

Με τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση.

Δεν τρομοκρατούμαστε αλλά και δεν ανεχόμαστε άλλο την πολιτική που ή μας βάζει χαράτσια ή μας αφήνει απροστάτευτους στα φυσικά φαινόμενα ή χτυπάει μανάδες με παιδιά και νέους στα πάρκα και στα πανεπιστήμια!

Δεν τρομοκρατούμαστε αλλά και δεν ανεχόμαστε τα πανεπιστήμια και οι σχολές αντί να είναι ανοιχτά και τα παιδιά μας να έχουν σπουδές με αναβαθμισμένο περιεχόμενο και δικαιώματα, να είναι αστυνομικοκρατούμενα για να προστατεύσουν το σχέδιο για την παραπέρα μετατροπή τους σε επιχειρήσεις.

Δηλώνουμε και από εδώ ότι εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο επίμονα και μαχητικά την προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να δυναμώσουν τα συνδικάτα και οι συλλογικές μορφές οργάνωσης του αγώνα σε κάθε μετερίζι, για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας, στη δουλειά και στη μόρφωση, για το μεροκάματο και τη σύνταξη, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.

Στέλνουμε μήνυμα ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας ακόμη πιο δυνατοί, ακόμη πιο ικανοί, ακόμη πιο αποφασισμένοι!

Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.

Δεν θα βάλουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας σε καραντίνα.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Του λαού η πάλη θα την σπάσει!

Συνεχίζουμε!


2 σχόλια:

Αγγελος είπε...

Για το Κουφοντίνα δεν μας είπατε τίποτα ισλαμολάγνοι και τρομολάγνοι. Να συμφωνήσω μαζί σας κανένας λαθρομετανάστης στο νησί, αλλά δεν μας λέτε που να πάνε. Τα συνθήματά σας είναι και συνθήματα της Πελοπονήσου, της Στεράς, της Θεσσαλίας,της Μακεδονίας. Να τους γυρίσουμε πίσω δεν θέλετε. Η Ευρώπη δεν τους δέχετε. Εσείς δεν θέλετε να τους στείλουμε σε ερημονήσια. Κάποια φίλη ψηφοφόρος του ΚΚΕ, έγινε και «ρατσίστρια» όταν την «αντικατέστησαν» στη δουλειά της δύο «σύντροφοι» από το Μπαγκλαντές.Το ίδιο θα πάθετε και σείς και θα είναι σύντομα.

Αγγελος είπε...

Για τους απολυμένους του Ριζοσπάστη δεν βρήκατε μιά κουβέντα να πείτε. Έγραφε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μιχαηλάρης : Υστερα από 17 χρόνια εργασίας στον «Ριζοσπάστη» εξωθήθηκα μετά από σειρά άλλων ενεργειών να φτάσω μέχρι τα αστικά δικαστήρια για να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα μου (παραμένω πάνω από 6 μήνες απλήρωτος χωρίς άλλο εισόδημα) ώστε να μπορέσω να επιβιώσω. Τόσο από «συναδέλφους» όσο και από στελέχη της ηγεσίας του κόμματος κατηγορήθηκα ως ένας «ξεπεσμένος» και «ανήθικος» δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» που δεν έχω καμία θέση στην εφημερίδα. Προς απάντησή τους, παραθέτω σήμερα την επιστολή που κατέθεσα στις 6 Μαρτίου 2013 στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ (υπενθυμίζω ότι ο Ριζοσπάστης είναι όργανο της) και για την οποία μέχρι σήμερα δεν πήρα ποτέ απάντηση.Η διεύθυνση της εφημερίδας σε σύσκεψη (μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια) του απλήρωτου και εξαθλιωμένου προσωπικού, ξερά και κοφτά ανακοινώνει ότι επειδή το κόμμα, γενικά, έχει οικονομικά προβλήματα, προχωράει άμεσα σε «αναγκαία μείωση προσωπικού», όπως ως άλλη εργοδοσία «βάφτισε» και αυτή τις απολύσεις.Λοιδορηθήκαμε, στοχοποιηθήκαμε, μας έριξαν στην αρένα της «ανθρωποφαγίας» με την ελπίδα να μας κατασπαράξουν οι άλλοι σύντροφοι. Και όλα αυτά γιατί είπαμε ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μετά από 6 μήνες απληρωσιάς.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required