7 Απρ 2021

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» - Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση συζήτησης θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε διαμαρτυρία προχώρησε η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στο να συζητηθούν θέματα που έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου, όπως το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την "Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών" αλλά και το θέμα στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Ζάχαρης, αναφέρει:



Υπόψη κ. Κολλάρο
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

κ. Πρόεδρε,

Διαμαρτυρόμαστε ως Δημοτική Παράταξη "η Σάμος αλλάΖΕΙ" γιατί από τις 9/3/2021 σας είχαμε, ως Δημοτική Παράταξη, υποβάλλει 2 θέματα με έγγραφες εισηγήσεις για συζήτηση σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο
και με λύπη μας βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του Δημ. Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

Νίκος Ζάχαρης
δημοτικός σύμβουλος
επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης "η Σάμος αλλάΖΕΙ" 


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΣ «ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ»

Η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση κάθε ίχνους απλής αναλογικής και η δημιουργία ενός υπερπλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, το οποίο αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση και δημιουργεί Δημάρχους μειοψηφίας με το 43% και με πλαστή πλειοψηφία 60% σε δημοτικούς συμβούλους. Η πρώτη παρατήρηση μας είναι ότι αυτός ο εκλογικός νόμος συντηρητικοποιεί το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για σύστημα που δοκιμάστηκε πριν λίγα χρόνια (με 42% εκλογή το 2006) και ο Καλλικράτης το άλλαξε με το 50% συν ένα, με την ισχυρή βούληση στο πρόσωπο και στο πρόγραμμα του Δημάρχου. Θα έπρεπε η Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση να δουν θετικές ευρωπαϊκές εμπειρίες και καλές πρακτικές εφαρμογής συστημάτων απλής αναλογικής στην Ευρώπη και να τις ενσωματώσουν στο δικό μας εκλογικό σύστημα, με στόχο διαχρονικά να εκφράζεται η λαϊκή βούληση, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται και το ζήτημα της κυβερνησιμότητας.

Πολύ σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν και από το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας. Σε μια σύγχρονη, πολυεπίπεδη, δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πρώτο κύτταρο της Δημοκρατίας, οι Κοινότητες, αποτελούν τη βάση αποτελεσματικής διαχείρισης των τοπικών προβλημάτων. Αυτό ακυρώνεται με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το νομοσχέδιο το ζήτημα των Τοπικών Κοινοτήτων, είτε με την κατάργηση τους όπου προτείνεται η κατάργησή τους είτε με τη μείωση του αριθμού των κοινοτικών συμβούλων είτε με την πρόταση οι τοπικές κοινότητες και οι υποψήφιοί τους να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση, η οποία το λιγότερο δεν ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών στην συσπείρωση που απαιτείται γύρω από τα τοπικά τους προβλήματα. Παραταξιοποιεί, από το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου μέχρι και τον τελευταίο υποψήφιο στη πιο μικρή κοινότητα, όλη την πυραμίδα της αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά στις μικρές παρατάξεις το όριο εισόδου του 3% συνδυασμένο με την ανάγκη να έχουν οι συνδυασμοί αυτοί στο 100% ή στο 80% των κοινοτήτων υποψηφίους, εκ των πραγμάτων, καταργεί την είσοδο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και μ αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας.

Αυτό το νομοθέτημα μπορεί να περιμένει να συζητηθεί αργότερα, αφού πρώτα λυθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και πόρων της Αυτοδιοίκησης. Να προηγηθεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους που θα ενισχύει τον επιτελικό του ρόλο και θα ενδυναμώνει το ρόλο των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης στην παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Προτείνουμε να ζητήσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο την μη ψήφιση του νομοσχεδίου και να ανοίξει μια συζήτηση για βελτιώσεις και βέβαια για συμφωνίες, ει δυνατόν, για ένα σύστημα που θα έχει διαχρονικότητα, αφομοιώνοντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές συστημάτων απλής αναλογικής και μετά να καταλήξουν, με συναίνεση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, σε ένα νομοσχέδιο για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας τα μεταπολεμικά χρόνια. Ας είναι καθαρό ότι η δημιουργία και ο καταμερισμός του σε όλο το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου ήταν εθνική επιλογή, ενισχύει την περιοχή με εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι, όταν τους δοθεί η ευκαιρία, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (που λειτουργεί τα τελευταία 34 χρόνια και στην Σάμο - αρχικά με ένα τμήμα Μαθηματικών τώρα με 3 τμήματα-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ) έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, απέκτησε αναγνωρισιμότητα στη Διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τόσο για τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά του τμήματα. Επίσης για το ερευνητικό του έργο και τις συνεργασίες του στον Ελληνικό και Διεθνή επιστημονικό χώρο. Οι απόφοιτοι του έχουν εξαιρετική επαγγελματική ή/και ακαδημαϊκή διαδρομή σε τομείς καινοτομίας και σε κρίσιμα για την ανάπτυξη των νησιών μας πεδία, όπως το περιβάλλον, η ωκεανογραφία, η γεωγραφία, η πολιτιστική τεχνολογία, ο τουρισμός, τα μαθηματικά, τα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα, ο σχεδιασμός προϊόντων, η διατροφολογία κλπ.

Ενισχύει κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και με τη διαμονή νέων ανθρώπων που δίνουν ζωή στα νησιά μας όλο το χρόνο, μάλιστα κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να μείνουν στον τόπο μας μόνιμα και μετά από τις σπουδές τους.

Συμβάλλει μέσω των φοιτητών, των γονιών και των φίλων τους, στη ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σ΄ όλη την Ελλάδα (πολλά τα παραδείγματα γονιών που και όταν πια τα παιδιά τους τελειώνουν τις σπουδές τους, συνεχίζουν να έρχονται για διακοπές εδώ).

Συμβάλλει πολλαπλά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών (ενοικίαση σπιτιών, αγοραστική κίνηση επιχειρήσεων παντός είδους).

Δίνει την ευκαιρία σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες να σπουδάσουν τα παιδιά τους στον τόπο τους χωρίς να επιβαρυνθούν με τα υπέρογκα έξοδα μιας εγκατάστασης ενός φοιτητή σε άλλο Πανεπιστήμιο της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required