19 Απρ 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αντικατάσταση του αγωγού του βιολογικού

Aνακοίνωση για την απόφαση αντικατάστασης του αγωγού του βιολογικού εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στην…. «εύκολη λύση»!!! του (ξανά)σκαψίματος 3,3 χιλιομέτρων στη παραλιακή μέχρι το Καλάμι , προκειμένου να αντικατασταθεί ο άχρηστος καταθλιπτικός αγωγός του βιολογικού καθαρισμού, οδεύει ο δήμος μετά την απόφαση που ψήφισαν οι παρατάξεις που συνασπίζονται στη δημοτική αρχή . 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Τετάρτη 14-4-2021) παρουσιάστηκε η μελέτη, για τη λεγόμενη βέλτιστη λύση, η οποία εστίασε μόνο στη λύση της αντικατάστασης, χωρίς να ασχοληθεί ουσιαστικά παρά μόνο αφοριστικά στη λύση του αυτοφερόμενου αγωγού που είχε εγκρίνει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο το 2018. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη τοποθέτησή της επισήμανε μια σειρά ζητήματα τα οποία η μελέτη δεν μπήκε στο κόπο να …μελετήσει . Συγκεκριμένα: Απαξίωσε υποτιμητικά την μελέτη που ενέκρινε το 2018 το δημοτικό συμβούλιο και είχαν συντάξει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Δεν έγινε ουσιαστική έρευνα για το υλικό του αυτοφερόμενου αγωγού. Αμφισβήτησε την τεχνική επάρκεια του υλικού, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία. Διαπίστωσε αυθαίρετα ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και υλικά σε περίπτωση βλάβης. Δεν αναζητήθηκε η διεθνής εμπειρία εφαρμογής του σε άλλες χώρες. Αναφέρθηκε με σιγουριά σε βλάβες που έχει υποστεί ο υπάρχων αγωγός λόγω του σεισμού χωρίς να βιντεοσκοπήσει εσωτερικά τον αγωγό. Αποφάνθηκε ότι πιθανόν να χρειαστεί και αντικατάσταση τμημάτων του αγωγού, αποκρύπτοντας ότι υπάρχει ρομποτική τεχνολογία αποκατάστασης εσωτερικά ενός αγωγού που έχει παραμορφωθεί . 

Η παράταξή μας επισήμανε ότι ήταν στοιχειώδης υποχρέωση των μελετητών να ασχοληθούν διεξοδικά και αναλυτικά με την λύση που ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πριν την απορρίψει επαρκώς τεκμηριωμένα. 

Κατόπιν τούτων η Λαϊκή Συσπείρωση - με κριτήρια, αφενός την βιώσιμη αποκατάσταση του αγωγού για την απρόσκοπτη λειτουργία του βιολογικού και αφετέρου την αποφυγή του τεράστιου επιπλέον κόστους για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης (κόστος που επίσης δεν υπολογίστηκε, γιατί η εν λόγω μελέτη αποφαίνεται ότι το έργο θα τελειώσει σε 3,5 μήνες) – διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις και ψήφισε «παρών», στη πρόταση του δημάρχου να ολοκληρωθεί και να προκηρυχθεί η μελέτη του έργου με βάση τη λύση της αντικατάστασης.

 

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Ωσεί παρών και οιονεί απών.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required