6 Μαΐ 2021

6 Μαΐου - Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Σάμο και Ικαρία

"Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά", "Χρέος στο Σικάγο και στη Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή", "εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις", "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο", τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη σημερινή 24ωρη πανεργατική απεργία των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Την Πέμπτη, 6 Μαΐου, νέοι, γυναίκες, άνεργοι, συνταξιούχοι, βρέθηκαν στους δρόμους και την παραλιακή του Βαθιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ.


Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα όπου το άνοιγμα της συγκέντρωσης έκανε ο Μανώλης Νεοφώτιστος (γραμματέας ΔΣ ΕΚΣ), αποτίνοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες Σαμιώτες Γιάννη Καραθανάση, Γιώργο Κοντογιάννη, Ηλία Ταλαίπωρο, Νίκο Χρυσάφη και τους Ικαριώτες Γιώργο Κρόκο, Γιώργο Πίττακα, Μιχάλη Τσερμέγκα, ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στη Καισαριανή την 1η Μάη του '44.Από το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ χαιρετισμό έκανε ο Αποστόλης Βαλαμόντης μέλος της Εκτελεστής Γραμματείας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Περιφέρεια.

"Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, τα 10ωρα. Θέλουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα", τόνισε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βασιλική Βρυνιώτη.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι : "Δεν ανεχόμαστε η βαρβαρότητα να είναι το μέλλον μας. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές, όπως Υγεία και μόρφωση, μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών αναγκών. Μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία που θα αντέχουμε τις πανδημίες, θα έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε και να ζούμε ανθρώπινα. Μια κοινωνία που όλοι θα δουλεύουν με δικαιώματα, και η παραγωγή θα τίθεται εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα. Που η επιστήμη και η τεχνολογία θα συμβάλλουν στη πρόοδο, στη λαϊκή ευημερία, στη μείωση του εργάσιμου χρόνου".

Και κατέληξε καλώντας «τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και να προετοιμαστούν για τους αγώνες που θα έρθουν με το δυνάμωμα της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών».
Τη σκυτάλη στη συγκέντρωση πήραν τα μέλη του Παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Σταύρος Βουρούδης, πρόεδρός του και μέλος της διοίκησης του ΕΚΣ, Χρήστος Φάκας και Γιάννης Κατσαμπάς που τραγούδησαν και έπαιξαν αγαπημένα τραγούδια της εργατικής τάξης και του αγώνα.Η συγκέντρωση των απεργών στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Εκτελεσμένων της Καισαριανής στον Εύδηλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required