31 Μαΐ 2021

Πορεία Ειρήνης από το ΚΥΤ Ζερβού στην πλατεία Πυθαγόρα

Δυναμική πορεία Ειρήνης πραγματοποίησε την Κυριακή, 30 Μαΐου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών δράσεων της ΕΕΔΥΕ. Μια πορεία που πήρε τα χαρακτηριστικά μεγάλης εκδήλωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου, αφού συμμετείχαν δεκάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Σάμο και οι οποίοι ζητούσαν τον απεγκλωβισμό τους και όχι τη μεταφορά τους στο νέο ΚΥΤ.




Παράλληλα πραγματοποιήθηκε Ειρηνοδρομία από δρομείς στην απόσταση από το Πυθαγόρειο στη πόλη της Σάμου, μια πρωτοβουλία της Επιτροπής που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια. Οι δρομείς της Ειρήνης έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στη συγκέντρωση και τιμήθηκαν με στεφάνια ελιάς.


Η πορεία Ειρήνης είχε αφετηρία το νέο τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης που στήνει η κυβέρνηση στη περιοχή Ζερβού και στο οποίο αναμένεται σύντομα να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που μέχρι τώρα διαμένουν στον άθλιο -εν πολλοίς αυτοσχέδιο- καταυλισμό, στις παρυφές της πόλης της Σάμου. Με τον συμβολισμό της εκκίνησης η Επιτροπή Ειρήνης επαναβεβαίωσε την επιμονή του Σαμιώτικου λαού στην απαίτηση να κλείσουν όλα τα κέντρα φυλακές στα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες προς τις χώρες επιλογής τους. Παράλληλα ήθελε να καταδείξει την πραγματική αιτία της προσφυγιάς που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε και να καταγγείλει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.



Η πορεία διένυσε απόσταση 8 χιλιομέτρων και τερμάτισε στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου, όπου έγινε η κεντρική ομιλία από την πρόεδρο της Επιτροπής Ρούλα Στεφανάκη και ακολούθησαν τραγούδια από τη Νανά Νικολάου μέλος της γραμματείας και από πρόσφυγες που πήραν μέρος στην εκδήλωση. Έγιναν ακόμη απαγγελίες ποιημάτων με θέμα τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού από την μαθήτρια Ελευθερία Τρικαλινού, την Αγγελική Βαλεοντή – Δεμερτζή πρόεδρο του Συλλόγου γυναικών της ΟΓΕ και από την συγγραφέα Έρη Ρίτσου.


Τόσο στη πορεία όσο και στη συγκέντρωση στη πλατεία, υπήρχε μαχητικότητα και ενθουσιασμός, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό λαό, της καταδίκης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων καθώς και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η απαίτηση για καμιά αλλαγή συνόρων και η αντίθεση στην συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, η αντίθεση στα κέντρα φυλακές στα νησιά και η διεκδίκηση για απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required