30 Μαΐ 2021

Μεσόγειο - Επίσκεψη σε ένα ζηλευτό Λαογραφικό Μουσείο

«… των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία…» (Διονύσης Σαββόπουλος).
Για τον επισκέπτη, περιπατητή ή τον εκδρομέα που αποφάσισε να επισκεφθεί την «καρδιά» της Σάμου, θα αμειφθεί με την εκπληκτική θέα, το πράσινο που κυριαρχεί παντού και τους φιλόξενους κατοίκους.


Έχει βρεθεί στο Μεσόγειο, την ορεινή κοινότητα του νησιού μας, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον Πύργο. Η πραγματική έκπληξη ακολουθεί αμέσως μετά όταν στην είσοδο του χωριού αντιληφθεί την ύπαρξη Λαογραφικού Μουσείου.


Η όρεξη, το μεράκι και η πραγματική αγάπη για τον τόπο και το παρελθόν όπλισαν με πείσμα κατοίκους του χωριού ώστε να δημιουργήσουν αυτό που σήμερα αντικρίζει όποιος επισκεφθεί την περιοχή. Ένα πραγματικά ζηλευτό Λαογραφικό Μουσείο.


Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσόγειου «Η Ζωοδόχος Πηγή», με πρόεδρο τη Φωτεινή Τσακουμάκη -που είναι και η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσόγειου-, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου, με μπροστάρη-οδηγό τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνο Γιαγιά, συγκέντρωσαν με κόπο αντικείμενα, έπιπλα, σκεύη, εργαλεία, φωτογραφίες, έγγραφα και πολλά άλλα τα οποία εκθέτουν στον 1ο όροφο του κτηρίου (κατασκευάστηκε το 1972), όπου μπορεί κάποιος να νιώσει τη ζωντανή ιστορία του τόπου. Στο δωμάτιο με τους αργαλειούς θα «δει» τις γυναίκες του χωριού να υφάνουν, στην κουζίνα με την εστία θα «δει» πως κυλούσε η καθημερινή ζωή των κατοίκων πριν αρκετές δεκαετίες.



Οι δεκάδες φωτογραφίες αποτελούν οπτικό «μάρτυρα» της ζωής των κατοίκων άλλων εποχών. Η περιγραφή δεν θα αποδώσει ούτε είναι σε θέση να αποκαταστήσει την επίσκεψη στο χώρο. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου, αρκεί ένα τηλεφώνημα στους αριθμούς 6973.044392 και 6978.107344 ώστε αμέσως κάποιος ή κάποια θα είναι διαθέσιμοι να ανοίξουν το Λαογραφικό Μουσείο για τον επισκέπτη που ανηφόρισε θαυμάζοντας τη φύση. Βέβαια, δεν λείπουν τα προβλήματα, όσον αφορά το κτήριο που στεγάζει αυτή την πολύτιμη συλλογή. Η σκεπή δεν απέκτησε ακόμη κεραμίδια, όπως θα έπρεπε, αποφεύγοντας κρύο και υγρασία, ενώ εξωτερικά το «φρεσκάρισμα» του κτηρίου έγινε τελευταία φορά επί δημάρχου Πυθαγορείου Γιώργου Γεωργιάδη. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, στον οποίο ανήκει διοικητικά η Κοινότητα Μεσόγειου, πρέπει με τον τομέα Πολιτισμού που διαθέτει και τη δραστήρια αντιδήμαρχο, Δέσποινα Κάιλα, να δουν άμεσα το θέμα. Τώρα που οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού το επιτρέπουν, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και επισκεφθείτε την Κοινότητα Μεσόγειου και μην παραλείψετε την «κατάδυση» στο παρελθόν στο Λαογραφικό Μουσείο. Θα μας θυμηθείτε…

Αριστερά η πρόεδρος της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Φωτεινή Τσακουμάκη

Η αναφορά στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσόγειου «Η Ζωοδόχος Πηγή» είναι ελάχιστη τιμή σε ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω (παρά την απαξία στην οποία βρίσκονται, κυρίως οι ορεινές κοινότητες του νησιού μας, εδώ και πολλά χρόνια, λόγω και των αυτοδιοικητικών νόμων), δίνοντας πραγματικό αγώνα και πάντα εθελοντικά, κατορθώνοντας σημαντικά αποτελέσματα όπως τη δημιουργία αυτού του μουσείου.

Πρόεδρος: Φωτεινή Τσακουμάκη
Αντιπρόεδρος: Γεωργία Παπάζογλου
Γραμματέας: Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Γιαγιάς
Ταμίας: Ευαγγελία Γιουτλάκη
Μέλος: Αδαμαντίνη Γεωργίου
Μέλος: Βασίλης Καλιμάνης











Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required