5 Μαΐ 2021

Εικόνες από τη Σάμο που χάνεται... Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Σάμου

Όπως μας ενημέρωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, π. νομάρχης Σάμου, κ. Μανώλης Κάρλας, από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 κατέρρευσε η μία από τις δύο σωζόμενες μέχρι τότε αψίδες του μνημείου ενώ κινδυνεύει με κατάρρευση και η εναπομείνασα τελευταία. Πρόκειται για το ρωμαϊκό  υδραγωγείο Σάμου. 

Η ανάδειξη των κινδύνων και για το συγκεκριμένο μνημείο από πολίτες του νησιού την τελευταία εικοσαετία δεν στάθηκε ικανή να ευαισθητοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Τώρα η κραυγή αγωνίας της τοπικής κοινωνίας για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παίρνει την μορφή της πάνδημης απαίτησης λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή και απαξίωσή της.
Για τη υποστύλωση του ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Μόρια της Λέσβου ενδιαφέρθηκαν. Για τη Σάμο;





Διαβάζουμε από το βιβλίο του Τηλαύγη Δημητρίου «Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Σάμου», έκδοσης Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου":

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της ρωμαιοκρατούμενης εποχής του νησιού αποτελεί το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, του οποίου υπολείμματα υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε όλο το μήκος της πορείας του.

Οι μεγάλες Θέρμες, τα λουτρά και οι κρήνες της αρχαίας πόλης, που κατασκευάστηκαν κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, χρειάζονταν ποσότητες νερού πολύ περισσότερες από αυτές που έφερνε στην πόλη το Ευπαλίνειο όρυγμα. Έτσι, περί τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατασκευάστηκε ένα μεγάλο ανοιχτό υδραγωγείο, το οποίο λειτουργούσε παράλληλα με το Ευπαλίνειο.

Το μέγεθος του έργου που οι πηγές τροφοδοσίας του βρίσκονται στον ποταμό Ίμβρασο, υπολογίζεται στα 15.500μέτρα.

Στον αυχένα που σχηματίζουν οι δυο λόφοι -στα όρια των δημοτικών κοινοτήτων Χώρας-Πυθαγορείου-, σε μικρή απόσταση από τα αρχαία λατομεία, σώζεται μια υδατογέφυρα, η μοναδική από τα 25 γεφύρια, μικρά και μεγάλα, του υδραγωγείου.

Ήταν η πιο μεγάλη γέφυρα του υδραγωγείου με μήκος 90m περίπου και ύψος 21,7m. Από τη γέφυρα αυτή σώζονται δυο καμάρες, που αποτελούν και το σπουδαιότερο εύρημα της υδατογέφυρας.

Το τμήμα του έργου πάνω από τις γενέσεις των τόξων είναι νεότερο και η δόμηση είναι πιο προσεγμένη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οπτόπλινθοι στα τόξα (η μοναδική περίπτωση στα λείψανα του υδραγωγείου που εντοπίστηκε). Οι πλίνθοι των αψίδων έχουν διαστάσεις 50 Χ 50 Χ 5 cm και συνδέονται με ασβεστοκονίαμα σφηνοειδούς μορφής και αρκετού πάχους (μέσο πάχος 4 cm).




1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Και εσύ σαν εκλεγμένος νομάρχης Σάμου, από το 2003 μέχρι το 2010, τι έκανες για το θέμα;;.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required