9 Ιουν 2021

10 Ιουνίου - Πανεργατική απεργία με συμμετοχή και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου

Με αφορμή την πανεργατική απεργία της 10ης Ιουνίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Μέσα στο 3ο κύμα της επιδημίας –που συστηματικά αξιοποιείται για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν»- η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη 10ωρη και 13ωρη εργασία, την απελευθέρωση των απολύσεων και το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.


Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του ωραρίου εργασίας σε 10 έως και 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, για ένα 3μηνο ή 6μηνο. Βασικό στοιχείο της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας είναι ότι δεν θα πληρώνονται υπερωρίες αλλά θα γίνεται ανταλλαγή με μελλοντική ανάλογη μείωση του ωραρίου εργασίας ή με ρεπό ή με μεγαλύτερη άδεια.

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά «απελευθερώνει» τις απολύσεις, αφού η εργοδοσία θα μπορεί να απολύει εργαζόμενους, ακόμα και αν η απόλυση κριθεί παράνομη στα δικαστήρια και μετατρέπει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε «ανεξάρτητες αρχές» που θα στελεχώνονται από διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα, βασικός νόμος της «διευθέτησης» είναι ο νόμος 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο βασίζεται το νομοσχέδιο της ΝΔ που ολοκληρώνει το χτύπημα στο 8ωρο.

Απαλλάσσει την εργοδοσία από το «εμπόδιο» της «προϋπόθεσης» της συμφωνίας του εργοδότη – σωματείου, θεσμοθετώντας την ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, με την απειλή της απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα ή της αρνητικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, να κρέμεται πάνω από κάθε εργαζόμενο..

Η φθορά της υγείας από την 10ωρη εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την υπόσχεση για ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν οι επιχειρηματίες και το κράτος εργοδότης.

Στον τομέα της υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6ημέρα την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας

Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία είναι «πρόοδος».

Βάζουν νέα εμπόδια στη οργάνωση και δράση των εργαζομένων, συμπληρώνοντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, με την καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, φακελώματος των σωματείων και αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στις απεργίες.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Περιλαμβάνεται στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας», μαζί με το σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επέκταση των ΣΔΙΤ, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμετέχουμε στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση και παλεύουμε:

- Για να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο

- Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

- Για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας».

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Καμία σχέση με τα εργασιακά ο 3986/2011. Ο νόμος αφορά : Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required