4 Ιουν 2021

"Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμων Σάμου - Για την Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν οι δημοτικές παρατάξεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ανατολικής και Δυτικής Σάμου αναφορικά με την Προγραμματική Σύμβαση των 2 Δήμων της Σάμου με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θέτοντας σημεία προβληματισμού. Παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στα τελευταία δημοτικά συμβούλια στους Δήμους Δυτικής και Ανατολικής Σάμου ψηφίστηκε προγραμματική σύμβαση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πλήρη γεωλογική μελέτη του νησιού.

Η μελέτη γίνεται «με στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι ανθρώπινες απώλειες και οι επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο από Γεωδυναμικούςκαι Υδρομετεωρολογικούς Κινδύνους που είναι δυνατό να εκδηλωθούν στο χώρο του Δήμου, με στόχο να διασφαλισθεί η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής» όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας των δήμων με το Πανεπιστήμιο.

Είναι δουλειά αναγκαία για να μπορεί να βελτιωθεί και να εξελιχθεί ο οικοδομικός και αντισεισμικός κανονισμός με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των δημόσιων κτιρίων και υποδομών, των χώρων εργασίας και των κατοικιών.

Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση σε ό,τι αφορά την αντισεισμική θωράκιση και προστασία γι’ αυτό και η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε υπέρ.

Ωστόσο από την παράταξή μας τέθηκαν και στους δύο δήμους οι εξής ενστάσεις και προβληματισμοί:

1. Ένα τόσο απαραίτητο έργο για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, θα έπρεπε να είναι έργο και προτεραιότητα του κράτους για όλη την επικράτεια και όχι να επαφίεται στη πρωτοβουλία των δήμων – που πιθανά δε θα έρχονταν αν δεν είχε γίνει ο σεισμός με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είχε – ενώ οι δήμοι αναγκάζονται λόγω της γνωστής υποχρηματοδότησης να αναζητούν χρήματα για ένα τέτοιο έργο.

2. Προκύπτει το καίριο ερώτημα, τι θα γίνει με όσους προχωρούν τις επισκευές κατοικιών κλπ, σε περίπτωση που τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν άλλου τύπου κατασκευή, αφού ως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες;

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αστικές κυβερνήσεις δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τα ουσιαστικά προβλήματα του λαού. Τα ελλιπή μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, οι απαγορευτικές προϋποθέσεις και το μεγάλο κόστος για τις επισκευές των λαϊκών κατοικιών, οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις, αποδεικνύουν ότι και στο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας (όπως και την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία) το βάρος δεν πέφτει στην πρόληψη και στη δημιουργία υποδομών αλλά σε μέτρα αντιμετώπισης όταν είναι πια αργά. Αυτό γίνεται γιατί τα έργα δεν είναι μακροχρόνια εκμεταλλεύσιμα και κερδοφόρα για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τα συμφέροντα των οποίων με συνέπεια υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, με την σύμπραξη της πλειοψηφίας των δήμων και περιφερειών που συντάσσονται μαζί τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος μια εξίσου σημαντική πλευρά που αναδεικνύεται είναι ο ρόλος των Πανεπιστημίων –όπως και στο νησί μας– και εδώ δεν χωρούν αυταπάτες:

Μέσα από αυτές τις πρακτικές των επιμέρους μνημονίων συνεργασίας και των αντίστοιχων συμβάσεων οι οποίες περιέχουν και το κόστος που επωμίζονται οι δήμοι, υπονομεύεται συστηματικά ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, προάγεται το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης, το μοντέλο του πανεπιστημίου – επιχείρησης αφού οι καθηγητές αντί να ασχολούνται απερίσπαστοι με το εκπαιδευτικό και επιστημονικό τους έργο, αναγκάζονται να βγαίνουν στην “πιάτσα” για πελάτες.

Αυτό ακριβώς το μοντέλο οδηγεί γοργά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και του ερευνητικού έργου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το λαό και τη νεολαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required