4 Ιουν 2021

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο

Γιώργος Κολλάρος
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου εξέδωσε δελτίο Τύπου σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τα όσα προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος που θα φέρει δυσάρεστες εξελίξεις, κυρίως σε φυσικά πρόσωπα, ενώ ήδη ο νομικός κόσμος της χώρας προχωρά σε διαμαρτυρίες και ενστάσεις. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των όσων αναφέρει ο σύλλογος.

«Ο νέος Πτωχευτικός που από 1/6/2021 µπήκε στη ζωή µας όντως µπορεί να διευθετεί κάποιες σηµαντικές εξελίξεις σε ταχύτερο χρονικό διάστηµα από ότι ίσχυε στο παρελθόν, όµως δεν στηρίζει στον απαιτούµενο βαθµό τη δεύτερη ευκαιρία η οποία µπορεί να δώσει σηµαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε επιχειρήσεις και επαγγελµατίες, ενώ εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην οικονοµία λόγω της πανδηµίας, µπορεί να εξελιχθεί σε «ταφόπλακα», ειδικά των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση με τα «περί δεύτερης ευκαιρίας» δημιούργησε μια επικοινωνιακή ψευδαίσθηση υποστηρίζοντας ότι η προστασία της α΄ κατοικίας που από τον Φεβρουάριο του 2019 επί της ουσίας έπαψε να υφίσταται, πλέον μετατρέπεται σε τσουνάμι πτωχεύσεων, εκποιήσεων, πλειστηριασμών και κατασχέσεων, που η πανδημία ανέκοψε για ένα χρόνο, εξαιτίας της υπολειτουργίας των δικαστηρίων , άρα και της μη έκδοσης σχετικών αποφάσεων. 

Αναμφίβολα ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας «θα λειτουργήσει εις βάρος µίας µεγάλης µερίδας πολύ µικρών, µικροµεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών που συνθλίβονται από την κρίση, προς όφελος βέβαια των τραπεζών, funds, servicers και µεγάλων µονοπωλίων, ωθώντας την αγορά σε καρτελοποίηση. Μέσα στις κοινωνικές και οικονοµικές συνθήκες που θα κληθεί να λειτουργήσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα σφίξει ακόµα περισσότερο τη θηλιά της υπερχρέωσης εις βάρος των µεσαίων, κατώτερων και ευάλωτων νοικοκυριών. Δυστυχώς ο νέος Πτωχευτικός κώδικας δεν σταματά την «οµηρία» εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών και φυσικά δεν είναι σύµφωνος µε τις ανάγκες του σύγχρονου επιχειρείν.

Εκτός όµως από αυτή την ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκύπτουν και άλλα σοβαρά θέµατα από το νέο νοµοθετικό πλαίσιο. Οι συντάκτες του νόµου φαίνεται ότι αδιαφόρησαν πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στην πραγµατική οικονοµία την εποχή του κορωνοϊού. Μετά από µία δεκαετή οικονοµική κρίση, έχουµε µπει σε νέα ύφεση εξαιτίας της πανδηµίας. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι ήδη δηµιουργείται µία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων , ότι αυξάνονται ραγδαία οι ληξιπρόθεσµες οφειλές, ότι θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα μια στρατιά ανέργων καθώς ένα µεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων θα τεθεί εκτός λειτουργίας. Η βαθιά ύφεση και οι συνέπειες του νέου Πτωχευτικού βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιµότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούµενων. Αν το αποτέλεσµα θα είναι να κλείσουν τόσες επιχειρήσεις και να βγουν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα πρέπει να µας πει η κυβέρνηση τι σχέδιο έχει για το µέλλον τους.

Πριν λοιπόν την ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων η Κυβέρνηση έχει χρέος και οφείλει να προβεί σε μία νέα και δίκαιη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που θα λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες που έχουν προκύψει και τις κοινωνικές ανάγκες, να αναστείλει κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ., να απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να καθιερώσει το ακατάσχετο για τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΑΜΟΥ
ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required