2 Ιουλ 2021

Χρ. Τριαντόπουλος: «Κοντά στα 125.000.000 € για την αποκατάσταση της Σάμου»

Τριαντόπουλος, Στεφανάδης, Θαλασσινός (Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα")
Για τρίτη φορά επισκέφθηκε τη Σάμο (μετά το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020), ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, υπεύθυνος συντονιστής του έργου αποκατάστασης, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Πρώτος σταθμός επίσκεψής του, μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Σάμου, την Τρίτη, 29 Ιουνίου, ήταν ο παλαιός λιμένας Πυθαγορείου όπου διαπίστωσε την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του. Στη συνέχεια, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο τηςΠεριφερειακής Ενότητας Σάμου ήταν παρόντες ο βουλευτής Σάμου κ. Χ. Στεφανάδης, οαντιπεριφερειάρχης Σάμου Β. Πανουράκης, ο τοπικός συντονιστής, κ. Θ. Θαλασσινός, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γ. Στάντζος, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Α. Λυμπέρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Σάμου κ. Γ. Κολλάρος, μέλη τοπικών φορέων και συλλόγων.

Ο κ. Τριαντόπουλος σε αναλυτική ομιλία παρουσίασε με λεπτομέρειες τη διάθεση των 125.000.000 ευρώ που έχουν δεσμευθεί ή διατεθεί μέχρι τώρα για την αποκατάσταση των καταστροφών του σεισμού και της πλημμύρας, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις των φορέων σχετικά με προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Στεφανάδης, παραχώρησανσυνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στη στήριξη και σε πόρους που έχουν δοθεί στο νησί της Σάμου.

«Στο πλαίσιο αποκατάστασης και στήριξης του νησιού μετά τον σεισμό, επισκεφθήκαμε μαζί με τον βουλευτή τη Σάμο. Είχαμε μια διευρυμένη σύσκεψη με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τους παραγωγικούς φορείς, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά ό,τι έχει δεσμευθεί από πόρους, έχει χορηγηθεί, έχει διοχετευθεί για τη στήριξη και την αποκατάσταση του νησιού. Σχετίζοντας τόσο τις αποκαταστάσεις και φθορές σε δίκτυα, λιμένες, την προώθηση των κατεδαφίσεων, τη στήριξη και την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και στήριξη των εργαζομένων, ανακοινώνοντας και το τελικό ποσοστό κάλυψης της ζημιάς το οποίο θα φτάσει το 70%, τη στήριξη των νοικοκυριών και φυσικά τις αποκαταστάσεις των ιερών ναών».

Ο γ.γ. Χρήστος Τριαντόπουλος (Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα")


Ως «γόνιμη» χαρακτήρισε ο κ. Τριαντόπουλος τη συζήτηση με τους φορείς , κυρίως όσον αφορά την προώθηση της στεγαστικής συνδρομής και των κατεδαφίσεων, ενώ αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία και με τα αρμόδια υπουργεία.

«Έρχεται μία τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης, ενισχύεται μία σειρά από ζητήματα με τις συμβάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, οπότε έτσι προχωράει και η διαδικασία αυτή και μένουμε σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με τον Αντιπεριφερειάρχη, με το βουλευτή φυσικά, με τον τοπικό συντονιστή, με τους δημάρχους. Ένα πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας για την αξιοποίηση όλων των μέτρων στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Νέα χρηματοδότηση ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα 900 χιλιάδων προς τους δήμους, ουσιαστικά ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο, μαζί με το αυξημένο ποσοστό κάλυψης της ζημιάς, τη στήριξη προς το νησί. Μία στήριξη, η οποία αθροιστικά, αν συμπεριλάβουμε και τους πόρους που έχουν δεσμευτεί και είναι να διοχετεύσουν την επόμενη περίοδο , αγγίζει τα 125 εκατομμύρια ευρώ».

Για το θέμα του περιορισμού των 25χλμ δεύτερης κατοικίας, ο κ. Τριαντόπουλος είπε, πως το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο, ένα θέμα που και σε άλλες περιπτώσεις δεν είχε συμπεριληφθεί σε άλλες περιπτώσεις νησιών, οπότε το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει απαντήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δήμαρχοι Γ. Στάντζος και Α. Λυμπέρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Σάμου  Γ. Κολλάρος και οι αντιδήμαρχοι Δήμου Αν. Σάμου Δ. Κάιλα και Γ. Διονυσίου (Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα") 

Ο βουλευτής κ. Χρ. Στεφανάδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τριαντόπουλο, ανέφερε ότι αισθάνεται δικαιωμένος στην ανάγκη που προτάθηκε να υπάρχει ένας κεντρικός συντονιστής.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε καλά μετά από αυτή την συγκέντρωση, υπό την έννοια ότι έδωσε απαντήσεις σε αυτά που τον αφορούν άμεσα και τα χειρίζεται και εισέπραξε, για πολύ σοβαρά θέματα, που από ότι φαίνεται η ΔΑΕΦΚ είναι το μείζον, για τη διαχείριση της καταστροφής για να τα διαβιβάσει στα αρμόδια υπουργεία και να επιταχύνει τις διαδικασίες».


Πηγή: samostoday.gr - Ελένη Χατζηγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required