17 Ιουλ 2021

Πυρκαγιά 15ης Ιουλίου – Σβήνοντας τις τελευταίες εστίες με 2 Erickson Sikorsky S-64

Τις εναπομείνασες τελευταίες εστίες, από την πυρκαγιά της 15ης Ιουλίου, έχουν αναλάβει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 2 ελικόπτερα Erickson Sikorsky S-64 πετώντας σε περιοχές μεταξύ Βουρλιωτών και Κοκκαρίου.


Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στις 13:40, σε περιοχή των Βουρλιωτών, τόσο ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο εμπρησμού ή εμπρησμών, αν θέλουμε να γίνουμε περισσότερο ακριβείς.

Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις επί του θέματος, από τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, συντονιστή επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Ιωάννη Σταμούλη, στον διευθυντή του «Σαμιακού Βήματος» Μάνο Στεφανάκη, στην εκπομπή «Ημερολόγιο Ερτζιανών» στο Radio Café 102,4»: «Δεν είμαστε ήσυχοι, από προχθές είχαμε ανησυχία,  όταν εκδηλώθηκε αυτή η φωτιά κοντά στο ΧΥΤΑ, που ήταν βραδινή σε δύσβατο σημείο. Δε δικαιολογείται εκείνη τη μέρα, το ίδιο έγινε και χθες όταν στο κεντρικό μέτωπο προστέθηκε άλλο ένα, σε πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Πάλι δεν είχε λογική μεταφοράς καύτρας.

Είμαστε σε μια ανησυχία, γιατί όσα μέσα και να έχουμε αν υπάρχει ανθρώπινο χεράκι, είτε από πρόθεση, που θέλει να κάνει ζημιά στο νησί. Γίνονται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία και το τοπικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μας εδώ στη Σάμο και εγώ και όλα τα στελέχη μας, έχουμε τεταμένη την προσοχή μας.

90% είναι ανθρώπινο χέρι, είτε πρόθεση, είτε αμέλεια είναι αυτό που το αλλάζει. Την προσοχή των πολιτών, των Σαμιωτών, που μας δίνουν τη βοήθειά τους έστω με ένα μπουκάλι νερό, την προσοχή τους να μην έχουμε νέα έναρξη πυρκαγιάς».

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Το παραμικρό γυαλί το οποίο απ' τις ακτίνες του ηλίου θα λειτουργήσει ως κάτοπτρο, και έχουμε πολλά μπουκάλια σπασμένα σε διάφορες περιοχές, καταλαβαίνετε ότι θα πυροδοτήσει πυρκαγιές.Τα κλειστά κουκουνάρια ανοίγουν με τη θερμότητα της πυρκαγιάς απελευθερώνοντας τους σπόρους τους. Φλεγόμενα τμήματά τους ή και ολόκληρα κουκουνάρια είναι δυνατό να αρπαχθούν από την επαγωγική στήλη χάρη στον υψηλό τους αεροδυναμικό συντελεστή και να γίνουν αποτελεσματικές κάφτρες μεταφέροντας την πυρκαγιά μερικές εκατοντάδες μέτρα. Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργεί η απόσπαση των κουκουναριών από τα κλαδιά και η κύλισή τους με τη βαρύτητα προς την κατηφόρα της πλαγιάς, όταν υπάρχει μεγάλη κλίση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άναμμα νέας φωτιάς χαμηλά στο βάθος της χαράδρας Λαγοί και τσακάλια που αρπάζει φωτιά το τρίχωμά τους, τρέχοντας να σωθούν μεταφέρουν και την φωτιά. Όλα αυτά χωρίς ν' αποκλείω την περίπτωση του εμπρησμού.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required