28 Ιουλ 2021

Η Γιάννα Αγγελοπούλου από τη Σάμο: «Όλοι εσείς εδώ είστε οι πρωταγωνιστές της επετείου»

Σάμος, η γενέτειρα του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου, κέντρο του πνεύματος, των τεχνών και των επιστημών στην αρχαιότητα. Παρούσα στους αγώνες και την Επανάσταση του 1821, με κορυφαία στιγμή τον κανονιοβολισμό της εχθρικής αρμάδας από τον Πύργο Λογοθέτη, στη νικηφόρα Ναυμαχία της Μυκάλης το 1824.

Παγκόσμιο παράδειγμα στην ανθρωπιά. Ένα νησί με δύο Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς: το Ηραίον και το Πυθαγόρειο, όπου βρίσκεται το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα πραγματικό «θαύμα» της μηχανικής.

«Τη μακραίωνη ιστορία της Σάμου την αποδεικνύουν και την αναδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο οι άνθρωποι του σήμερα. Είναι παγκοσμίως γνωστή η βοήθεια που έδωσαν σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους τους εξαιτίας γεωπολιτικών συμφερόντων και να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε δηλώσεις της, κατά τη διάρκεια περιοδείας αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο νησί. Υπογράμμισε δε το σημαντικό ρόλο του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γεωργίου Στάντζου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, αλλά και άλλων εθελοντικών οργανώσεων που αναλαμβάνουν δράση σε κάθε φυσική καταστροφή ή ανθρώπινη ανάγκη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο Καθηγητής και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Nίκος Κανελλόπουλος.

Η Σάμος της οικολογίας, του εθελοντισμού και της ανάπτυξης

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έγινε δεκτή στο Δημαρχείο της Ανατολικής Σάμου, παρουσία του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου και του Δημάρχου Δυτικής Σάμου, όπου συζήτησαν για τις δράσεις που σχεδιάζονται για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, αλλά και για το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλειος Πανουράκης.

«Η Σάμος είναι το νησί της οικολογίας, του εθελοντισμού, των επιστημόνων, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης», επισήμανε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος. «Στο ναυτικό αγώνα δεν ήταν μόνο η Ύδρα, οι Σπέτσες και τα Ψαρά, ήταν και η Σάμος», επισήμανε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης.


Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει καταθέσει πρόταση που αφορά στην ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχίας της Μυκάλης, μέσω τρισδιάστατης απεικόνισής της και προβολή της σε υδάτινο περιβάλλον αλλά και την ψηφιακή ξενάγηση επαυξημένης πραγματικότητας στην ιστορική περιοχή της Μυκάλης το 1824. Επίσης, ο Δήμος Δυτικής Σάμου πραγματοποιεί, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής, σειρά επετειακών εκδηλώσεων —ανάμεσά τους και την αναπαράσταση του εθίμου των οβίδων—, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει καταθέσει πρόταση, με την υποστήριξη της Επιτροπής, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η οποία έχει ήδη λάβει απόφαση ένταξης. Αφορά στην ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την Επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα.

«Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της επετείου»

«Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αποφάσισε να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία να υποβάλει προτάσεις για το πώς θέλει να εορταστεί αυτή η συμβολική χρονιά. Για το πώς, δηλαδή, θέλει να τιμήσει την Επανάσταση, την ιστορία αυτών των 200 ετών, τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν, αλλά και πώς, όλοι μαζί, θα ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον», ανέφερε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Όλοι εσείς εδώ είστε οι πρωταγωνιστές της επετείου. Γιατί, μέσα από τις συνεργασίες που έχετε κάνει, αναδύεται ένα νέο μοντέλο δουλειάς. Θεσμικοί, κοινωνικοί, παραγωγικοί, πολιτιστικοί φορείς εργάζονται μαζί για να προβάλουν τα καλύτερα στοιχεία του τόπου τους και να τα αναδείξουν. Δεν έχουμε μόνο βαθιές ιστορικές καταβολές. Έχουμε πάθος και δημιουργικότητα για το σήμερα και το αύριο και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας».


Στη συνέχεια, στον «Ηγεμονικό Κήπο», απέναντι από το Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με θεσμικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ξενοδόχους και ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού. «Αυτές οι συνεργασίες και οι συνέργειες που κάνετε για να αναδείξετε τα πλεονεκτήματα του τόπου σας, για να προωθήσετε τα προϊόντα του, όπως το κρασί, ή για να υλοποιήσετε επετειακές δράσεις, διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο πρέπει όλοι οι δημιουργικοί πυρήνες να συνεργάζονται για το καλό και την πρόοδο της κάθε περιοχής. Και αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε και εμείς να προβάλουμε ως μια άυλη κληρονομιά της επετείου», είπε η κυρία Αγγελοπούλου, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των φορέων, ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην υλική κληρονομία που θα αφήσουν οι επετειακές δράσεις. «Εμείς θέλαμε να γίνουν δράσεις που θα μείνουν την επόμενη μέρα στον τόπο, θα μιλούν για το μέλλον της κάθε περιοχής, που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το αύριο». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούσαν τις δυνατότητες και την περαιτέρω επένδυση σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού, την ανάγκη συνδυασμού της αναπτυξιακής δυναμικής με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη σημασία της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού.Συνάντηση με το Σύλλογο Αυτοδυτών, με το Λιμενικό Σώμα και με το Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε επίσης με μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών, του Λιμενικού Σώματος καθώς και του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα από τα βασικά διδάγματα που μας έχει αφήσει ως παρακαταθήκη η μελέτη της Ιστορίας μας είναι η σημασία των αξιών της αλληλοβοήθειας και της συνδρομής προς τον αδύναμο συνάνθρωπό μας. «Είστε ένα παράδειγμα για όλους. Θυσιάζετε κάτι από τον εαυτό σας για να κάνετε αυτό που κάνετε. Για αυτό και είστε η ενσάρκωση ακριβώς αυτών των αξιών», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη συνάντησή της με τους αυτοδύτες, που πρωταγωνιστούν στις θαλάσσιες διασώσεις. Παρόντες ήταν και εθελοντές δασοπυροσβέστες με την κυρία Αγγελοπούλου να μιλά για «τρόπο ζωής», ενώ στελέχη του Λιμενικού Σώματος διαβεβαίωσαν την κυρία Αγγελόπουλου πως θα είναι μέρα και νύχτα στο καθήκον, με πρώτιστο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής συνάντησε στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευσέβιο, ο οποίος επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο σε κάθε δύσκολη στιγμή του νησιού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ο κομβικός ρόλος που διαδραμάτισε ο κλήρος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, αλλά και στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς και οι εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Ιερά Μητρόπολη Σάμου για την επέτειο, μεταξύ αυτών, μια επιστημονική ημερίδα, καθώς και η παρουσίαση του έργου του Σαμίου ποιητή Γεώργιου Κλεάνθη.

Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο εσωτερικό του Ευπαλινείου Ορύγματος

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στη Σάμο, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής επισκέφθηκαν ένα εμβληματικό τοπόσημο του νησιού, τον Πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη, ο οποίος ανακαινίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λυκούργο Λογοθέτη, ηγέτη των επαναστατών Σαμίων κατά των Οθωμανών και στέγαζε την έδρα των επιχειρήσεών τους. Είδε, επίσης, από κοντά το «Ευπαλίνειο Όρυγμα», το οποίο δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να προκαλεί το διεθνή θαυμασμό τόσο για το σχεδιασμό του όσο και για την αρτιότητα της εκτέλεσης του έργου. Τέλος, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Οίνου του Ειαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου (ΕΟΣ), ενός από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας που συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας, με το 70% της παραγωγής του να εξάγεται σε 27 χώρες. Σημειώνεται ότι το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required