4 Ιουλ 2021

Μοχλός ανάπτυξης η πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων στα νησιά μας

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Συμπαράταξη Πολιτών του Βόρειου Αιγαίου", τ. νομάρχης, γιατρός κ. Μανώλης Κάρλας, αρθρογραφεί για ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό της πιστοποίησης παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας.


Ως γνωστόν, διάφορα προϊόντα της εξαίσιας και μοναδικής φύσης των νησιών του Νομού μας όπως το Σαμιώτικο κρασί και το Ικαριώτικο μέλι (άναμμα) διατίθενται πιστοποιημένα στις αγορές της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Υφηλίου με ευεργετικά αποτελέσματα στο εισόδημα των παραγωγών του τόπου μας έχοντας επίσημα αναγνωριστεί διεθνώς σαν ξεχωριστά, μοναδικά, ποιοτικά και με την δική τους αποκλειστική, αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίσιμη ταυτότητα-κάρτα εμπιστοσύνης για τους καταναλωτές.


Πρόσφατα ανατέθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόγραμμα-μελέτη πιστοποίησης και άλλων προϊόντων της περιοχής μας ως προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π.) ως προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), είτε ως Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) ή Ορεινής Παραγωγής με στόχο την ανάδειξη , κατοχύρωση και προώθησή τους στην Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά κατά τρόπο χρήσιμο και ωφέλιμο για τις τοπικές κοινωνίες.


Είναι, πιστεύουμε, ευκαιρία και σε συνέχεια της εμπειρίας προηγούμενων παρόμοιων προσπαθειών, να αναδειχθούν ενδεικτικά και να λάβουν, προοδευτικά και ιεραρχημένα, πιστοποίηση και υπερτοπική αναγνώριση και άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα όπως η μπούκνα της Βλαμαρής (η λεγόμενη και αρπκούνα στη Δυτική Σάμο), η περίφημη θρουμπολιά, τα ονομαστά κρεμμύδια της Βελανιδιάς Μαραθοκάμπου-Κουμεΐκων, το λάδι και το μέλι της Σάμου, το τυρί καθούρα της Ικαρίας, το ονομαστό τυρί-καλαθάκι των Φούρνων, εγχώρια, κατ’ αποκλειστικότητα, αρωματικά φυτά, ποτά και φρούτα, παράγωγα επεξεργασίας της ελιάς, του σταφυλιού και του γλεύκους και ότι άλλο παράγεται και έχει ξεχωριστή θέση στην απ’ αιώνων γαστρονομική μας παράδοση, στο τραπέζι της περιώνυμης Μεσογειακής διατροφής και της εξ αυτής παγκόσμια αναγνωρισμένης και επιστημονικά πλέον τεκμηριωμένης συνακόλουθης Μακροζωίας.



Αναπτύσσοντας με συνέπεια, συνέχεια και προοπτική, με δυναμική παραγωγή και πρόγραμμα, ξανά παραδοσιακές καλλιέργειες στον τόπο μας, με δράσεις στοχευμένες επιλεκτικά και κατοχυρωμένες ποιοτικά, κατά τα διεθνή πρότυπα, και με διασφαλισμένα αξιόπιστα υπερτοπικά δίκτυα διάθεσης και εμπορίας εκτιμούμε ότι είναι δυνατόν να ενισχυθεί, επιπρόσθετα, ο πρωτογενής τομέας των νησιών μας και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ποιοτικής αγροδιατροφής να δραστηριοποιηθούν εκτατικά και παράλληλα επίσης και οι τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και του τουρισμού.



Είναι ανάγκη λοιπόν οι παραγωγικοί φορείς των νησιών μας και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τους ενεργούς πολίτες να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί από τα δέκα (10) συνολικά προϊόντα που η ανατεθείσα μελέτη θα προωθήσει για πιστοποίηση καθώς και από τα τέσσερα (4) αρχικά με τα οποία θα ασχοληθεί σε πρώτη φάση στο Βόρειο Αιγαίο.

Το κέρδος μας από όλα αυτά υπολογίζεται ότι θα είναι πολλαπλό καθώς στην διαδικασία αξιοποίησης των τοπικών μας προϊόντων εμπλέκονται και αλληλοϋποστηρίζονται όλοι οι βασικοί τομείς της τοπικής μας οικονομίας και ταυτόχρονα διαφημίζονται τα νησιά μας στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς ως χώροι με παραδοσιακό και ιστορικό ποιοτικό διατροφικό αποτύπωμα προδιαγραφών.

Ο κρυμμένος διατροφικός θησαυρός των νησιών του Νομού μας περιμένει να τον αποκαλύψουμε και να τον αξιοποιήσουμε επαρκώς και σεβαστικά.


Μανώλης Ν. Κάρλας
Γιατρός
Περιφερειακός Σύμβουλος
»

1 σχόλιο:

konpanou είπε...

Η πρώτη εντύπωση που αποκτά ο καθένας από την κατάσταση της υπαίθρου (των καλλιεργειών, των κτημάτων) είναι η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ και αυτό θα γίνει αντιληπτό όταν ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά.
Εχουμε την τύχη να ζούμε στο ευφορότερο νησί του Αιγαίου το οποίο λόγω γεωγραφικής θέσεως, εδαφικής ποικιλότητας, μικροκλίματος κλπ μπορεί να παράξει τα ΠΑΝΤΑ! Και όμως παρατηρείται εγκατάλειψη.
Από κει να ξεκινήσετε ερευνώντας το γιατί συμβαίνει αυτό αν και όλοι-τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο- γνωρίζουν τις αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιστραφεί το κλίμα που υπάρχει γιατί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό σε 20-30 χρόνια δεν θέλω να φανταστώ την τότε κατάστασή του.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required