12 Ιουλ 2021

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

Εθελοντική Αιμοδοσία και δειγματοληψία για δότες μυελού των οστών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση δοτών σήμερα το πρωί (Δευτέρα 12 Ιουλίου), στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, από το Περιφερειακό Τμήμα Σάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την κινητή μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Η δράση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου καθώς και από τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Βαθέος και Σάμου.

Το Περιφερειακό Τμήμα ΕΕΣ Σάμου με τη Νοσηλευτική του Υπηρεσία, προσφέρει ένα σύνθετο ανθρωπιστικό έργο καλύπτοντας επί μακρόν τομείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Αγωγής Υγείας. Ο ΕΟΣ Σάμου συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από τις δράσεις αυτές του Ερυθρού Σταυρού, παρέχοντας στήριξη στις προσπάθειες πρόληψης αλλά και προαγωγής υγείας των κατοίκων του νησιού μας.



Επί δύο ολόκληρα χρόνια ο Συνεταιρισμός διέθετε δωρεάν το χώρο για τις επιχειρησιακές και ανθρωπιστικές ανάγκες του Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο υποστήριξης της προσφυγικής κρίσης στο νησί μας. Κι ακόμη, πολυετής είναι η στήριξη των προγραμμάτων ΕΕΣ που αφορούν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μόνιμων κατοίκων, ορεινών κυρίως χωριών του νησιού μας και στοχεύουν στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας αλλά και την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών που προάγουν την σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Στην Άμπελο, τους Σταυρινήδες, τους Δρακαίους, το Πάνδροσο και το Μεσόγειο οι εθελοντές του ΕΕΣ ήρθαν κοντά με τις ευάλωτες ομάδες των μόνιμων κατοίκων, «αγκαλιάζοντας» τα προβλήματα υγείας τους και παρέχοντας ανθρωπιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, με γνώση αλλά και πραγματικό ενδιαφέρον. Πραγματοποιήθηκαν προληπτικοί έλεγχοι και νοσηλευτικές παρεμβάσεις με μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης, βάρους, ατομική συμβουλευτική (αγωγή υγείας), ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από ιατρό. Το ποσοστό συμμετοχής κυμαινόταν μεταξύ 70-75% του πληθυσμού κάθε περιοχής. Συστάθηκαν επίσης ομάδες κατοίκων που εκπαιδεύτηκαν στις βασικές πρώτες βοήθειες και τους δόθηκε ενημερωτικό υλικό, ενώ, ειδικότερα στα παιδιά έγινε επιμόρφωση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, συζητήθηκε η πρόληψη ατυχημάτων και παράλληλα, βιωματική επίδειξη και εκπαίδευση στην υγιεινή των χεριών.


Ακόμη, έγινε διάθεση ειδών συσκευασίας προς διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Σάμου, ειδικότερα κατά τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό της 30ής Οκτωβρίου. 


Η πρόσφατη συνδιοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στα πλαίσια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος κατά τη θερινή περίοδο που οι ανάγκες αυξάνονται, έτυχε ευρείας συμμετοχής από τους κατοίκους του νησιού μας που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σάμου με την υποστήριξη του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου και εξέφρασαν την επιθυμία αυτές οι συνεργατικές δράσεις με γνώμονα τον άνθρωπο, να συνεχιστούν...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required