27 Αυγ 2021

Αποδομώντας τα περιφερειακά Πανεπιστήμια – 6 εισακτέοι στο Τμήμα Μαθηματικών!!

Φωτό "Σαμιακόν Βήμα"
Το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί στα περιφερειακά Πανεπιστήμια με την εφαρμογή των όσων προβλέπουν οι αλλαγές που ξεκίνησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον π. υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τη νυν υπουργό Νίκη Κεραμέως άρχισε να ξετυλίγεται ολοζώντανο μπροστά στα μάτια μας με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση των βάσεων των Σχολών των Πανεπιστημίων.

Παρά τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τις πρυτανικές αρχές των περιφερειακών Πανεπιστημίων, η «σιγή ιχθύος» της υπουργού απέναντι στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που έχουν τεθεί στο τραπέζι, προμηνύει δυσοίωνο μέλλον. Για να έρθουμε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα 3 Τμήματα Σχολών που λειτουργούν στο Καρλόβασι (Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής), οι αριθμοί εισακτέων μιλούν από μόνοι τους, με αποκορύφωμα τους 6 (!) μόνο φοιτητές που θα βρεθούν στο 1ο έτος των σπουδών τους στο Τμήμα Μαθηματικών. 99 εισακτέοι στο Τμήμα Στατιστικής και 54 στο Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Συνολικά, για τη φετινή χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2021-2022), τα 3 Τμήματα σημείωσαν πτώση αριθμού εισακτέων της τάξης του 70%. Ενώ οι προηγούμενες χρονιές κινούνταν περίπου στους 500 εισακτέους πρωτοετείς φοιτητές, σήμερα είχαμε 173 νέους φοιτητές!



Και τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά, ζητώντας απαντήσεις που ίσως δεν δοθούν ποτέ. Που ακριβώς βρίσκεται η ανάπτυξη της περιφέρειας, η περίφημη αποκέντρωση; Που είναι τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την σεισμόπληκτη εκπαιδευτική κοινότητα της Σάμου; Και προφανώς δεν μιλούμε για τα αυτονόητα (επισκευή κτηρίων και υποδομών). Μήπως γνωρίζει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την εθνικής σημασίας ύπαρξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Τους λόγους που επιτάσσουν τη συνεχή παρουσία του και την με κάθε τρόπο ολοένα ανοδική πορεία του; Η στάση και οι αλλαγές που επέβαλλε η κ. Κεραμέως αποτελούν, όχι μόνο τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο σύνολό του, όπως θα αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά χάραξη πορείας συνειδητής υποβάθμισης και απαξίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required