30 Αυγ 2021

Δήμος Δυτικής Σάμου - Έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"
Με δελτίο Τύπου ο Δήμος Δυτικής Σάμου εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά την ανακοίνωση και τη διαπίστωση της δραματικής μείωσης εισακτέων φοιτητών σε σχολές του ιδρύματος, τονίζοντας την άμεση ανάγκη διορθωτικών κινήσεων από το υπουργείο Παιδείας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

«Έχοντας ανακοινώσει επίσημα το Υπουργείο Παιδείας τις βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η φετινή χρονιά για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Η μεταρρύθμιση της Υπουργού Παιδείας με την εφαρμογή της ελάχιστης βάση εισαγωγής σε συνδυασμό με την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει το νησί μας , λειτούργησε ως καταπέλτης για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο επίσημος αριθμός των εισακτέων για τα 3 τμήματα των σχολών του Καρλοβάσου είναι σε σύνολο 201 φοιτητές σε σχέση με τους 950 που έχει την δυνατότητα να απορροφήσει.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανησυχητικά ήταν όμως και αναμενόμενα για όλα τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια κάποια εκ των οποίων φέτος βρέθηκαν με μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και άλλα χωρίς κανέναν.

Η φετινή απόφαση της Υπουργού Παιδείας σε συνδυασμό με τον νόμο Γαβρόγλου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και η ανωτατοποίηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων λειτούργησαν ως συντελεστές στο δραματικό χαρακτήρα της εικόνας του ακαδημαϊκού χάρτη.

Το χειρότερο όλων είναι ότι 16 τμήματα έμειναν χωρίς εισακτέους και 40.000 + υποψήφιοι εκτός αυτών.

Οι συνέπειες χτύπησαν και το Πανεπιστήμιό μας και κατ΄ επέκταση την πόλη μας, το νησί μας!

Είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία για το μέλλον του Πανεπιστημίου αλλά και για τις τοπικές οικονομίες όλες της περιφέρειας.

Διαβλέποντας τα προβλήματα, ο Δήμος Δυτικής Σάμου αντέδρασε έγκαιρα και έφερε το θέμα τόσο στο δημοτικό του συμβούλιο αλλά και στα περιφερειακά του όργανα με εξειδικευμένους προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα στα αντικίνητρα που ήδη υπάρχουν σε βάρος των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, φτάνοντας ακόμη και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από την πρώτη στιγμή όχι μόνο για την διατήρηση του Πανεπιστημίου που θεωρείτε αυτονόητη μιας και η ίδρυσή του έγινε για καθαρά εθνικούς λόγους, αλλά για την ενίσχυσή του και την θωράκισή του από πάσης φύσεως κίνδυνο.

Αφήνοντας πίσω μια δύσκολη χρονιά πανδημίας που σφράγισε τις πόρτες της διά ζώσης μάθησης και έχοντας σε εξέλιξη τις εργασίες αποκατάστασης όλων των τραυματισμένων από το σεισμό κτιρίων, ενημερώνουμε ότι κτιριακά το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους νεοεισαχθέντες.

Επιβάλλεται όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες να προβληματίσουν το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση και αναμένουμε άμεσα διορθωτικές κινήσεις που να διασφαλίσουν το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων και δει του ακριτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Εκ του Δήμου Δυτικής Σάμου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required