10 Αυγ 2021

Τα μοναδικά κρασιά της Σάμου - Αφιέρωμα της Lifo στο Οινοποιείο Nopera

Τη Σάμο, το νησί του Πυθαγόρα, την επισκέφθηκα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2004, μετά από προτροπή παιδικής μου φίλης. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, όμως το καλό φαγητό, οι παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι και ο τελικός του Euro (ναι, τότε που το σηκώσαμε) που παρακολουθήσαμε σε γιγαντοοθόνη στο Βαθύ έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μου.


Σε ό,τι αφορά την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί, με βεβαιότητα η Σάμος παράγει το κορυφαίο Μοσχάτο στη Μεσόγειο, γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρεί εξαγωγικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Πιθανά αυτή η ποιοτική υπεροχή να ήταν ευρέως αναγνωρίσιμη εάν δεν ίσχυε μέχρι πρόσφατα ο προστατευτισμός (νόμος περί αναγκαστικότητας του 1934) που οδηγούσε σε μονοπωλιακή διάθεση των σταφυλιών στον συνεταιρισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άλλα οινοποιεία στο νησί.

Οι αναπόφευκτες προσαρμογές, έστω και καθυστερημένα, σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον έθεσαν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων οινοποιείων.



Με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκα πρόσκληση από τo οινοποιείο Nopera, προκειμένου να γνωρίσω τον όμορφο τόπο του ιδιοκτήτη Νικόλα Μυτιληναίου. Στο αεροδρόμιο με περίμεναν η Λευκή Βαρδίκου, υπεύθυνη επικοινωνίας, και η οινολόγος Ρένα Δημοπούλου, για να κατευθυνθούμε βόρεια, στη διαδρομή που ενώνει το Καρλόβασι με το Βαθύ.

Οι πρώτοι ημιορεινοί αμπελώνες που συναντάμε εκτείνονται σε πεζούλες ξερολιθιάς. Ανάμεσα στα χωριά Μανολάτες και Βουρλιώτες συνεχίζουμε με 4x4 στις πλαγιές του όρους Καρβούνη και στη συνέχεια ακολουθούμε πεζοί σημοτοδοτημένο μονοπάτι, για να βρεθούμε στην καρδιά των αμπελώνων. Μοναδικού κάλλους τα αμπελοτόπια Ρόγια, Μπαλίδες, Ράχες και ο εμβληματικός Ακαμάτης, απολαμβάνουν την αύρα του Αιγαίου, δίνοντας διαφορετικές εκφράσεις στο λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο, ανάλογα με το υψόμετρο, τον προσανατολισμό και το έδαφος που καλλιεργείται.



Η αρωματική ένταση και η φυσική οξύτητα έχουν μεγάλες διαφορές, ανάλογα με το αμπελοτόπι. Στον Ακαμάτη, σε υψόμετρο 850 μέτρων, δοκιμάζουμε τις πέντε ετικέτες της Nopera, όλες 100% Μοσχάτο.



Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι προέρχονται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και ακολουθείται διαρκής αναλυτικός, ποιοτικός έλεγχος σε τα στάδια της διαδικασίας. Το δημοφιλές Roya είναι ξηρό δεξαμενής, προερχόμενο από τρία ημιορεινά αμπελοτόπια. Η οινοποίηση γίνεται σε διαφορετική δεξαμενή για κάθε αμπελοτόπι και στη συνέχεια μπλεντάρονται, προκειμένου να γίνει η εμφιάλωση.

Διαβάστε ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ του Δημήτρη Κούμανη εδώ: lifo.gr

Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required