27 Σεπ 2021

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού - 70 χρόνια του Ε.Ο.Τ.

Ο τ. γενικός διευθυντής του Ε.Ο.Τ., πολιτικός μηχανικός και λάτρης της Σάμου, Κώστας Κατσιγιάννης, γράφει για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. «Κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται από το 1980 η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, που καθιέρωσε τον εορτασμό, έχει θέσει και το σχετικό στόχο, που είναι να συνειδητοποιήσει περισσότερο η διεθνής κοινότητα τη σημασία του τουρισμού και την αξία του από κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής πλευράς.



Για την ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού αρκεί να δώσουμε δύο αριθμούς: τα παγκόσμια τουριστικά ταξίδια το 1950 ήταν 25 εκατομμύρια και το 2019 έφθασαν το 1,5 δισεκατομμύριο, ήτοι αύξηση κατά 60 φορές.

Στην Ελλάδα αντίστοιχα είχαμε το 1950 30.000 αφίξεις και το 2019 34 εκατομμύρια, ήτοι αύξηση κατά 1000 φορές, που αντιστοιχεί στο 2,25% του παγκόσμιου τουρισμού.

Ο φετινός εορτασμός όμως συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από την επανίδρυση του Ε.Ο.Τ.

70 χρόνια γεμάτα με πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Παρά την υποβάθμιση του ιστορικού Οργανισμού, ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια, οι λιγοστοί υπάλληλοι που έχουν απομείνει, στην Αθήνα και στο εξωτερικό, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Σαν ένα πρώτο αφιέρωμα στα 70 χρόνια του Ε.Ο.Τ., που φαίνεται ότι θα περάσουν μάλλον απαρατήρητα από την πολιτική ηγεσία του τουριστικού τομέα, ας παρουσιάσουμε δύο διαφημιστικές αφίσες του Ε.Ο.Τ. της περιόδου 1951-1952, όταν ξεκινούσε η μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τουρισμού της χώρας μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required