17 Σεπ 2021

Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου για εγκαίνια νέου ΚΥΤ: «Δεν θα πάμε σαν προσκεκλημένες, θα πάμε σαν διαμαρτυρόμενες...»

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, με ανακοίνωσή της γύρω από το θέμα των εγκαινίων του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, γίνεται αναφορά στην απόφαση της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε η Κίνηση την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου.

«Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου ΚΥΤ στου Ζερβού. Δεν θα πάμε σαν προσκεκλημένες, θα πάμε σαν διαμαρτυρόμενες απέναντι στα σχέδια της Ε.Ε να ‘’ανοίξει’’ με τις ευλογίες της όσο και της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών τις πόρτες του νέου ΚΥΤ στου Ζερβού.

Οι Γυναίκες της Σάμου είμαστε ενάντιες στην δημιουργία είτε ανοικτών είτε κλειστών φυλακών στο νησί.

Από το 2015 έχουμε παρακολουθήσει από κοντά το δράμα, την ταλαιπωρία τις αδιανόητες συνθήκες διαβίωσης στο καμπ στο Βαθύ, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν ένα μεγάλο διάστημα της ζωής τους, κάνουν παιδιά, οικογένειες περιμένοντας τα χαρτιά τους και το πράσινο φώς ώστε να μετακινηθούν στις χώρες όπου επιθυμούν.

Κάποιοι από αυτούς , θα μείνουν στην Ελλάδα , επειδή έχουν μάθει την γλώσσα και θέλουν να δουλέψουν στην χώρα. Η πλειοψηφία θα αναζητήσει την τύχη της στην Ευρώπη, που για την ώρα τους καθυστερεί αυτή την δυνατότητα στοιβάζοντας τους στα camp των νησιών.

Ότι γίνονται εργασίες για το άνοιγμα του νέου ΚΥΤ το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, έγιναν κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις ενάντια σε αυτή την πολιτική εφαρμογή. Το νέο ΚΥΤ όμως είναι έτοιμο και θα μας φέρει μπροστά σε δύσκολες στιγμές ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά. Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών σε λίγο καλύτερες συνθήκες έξω από το κέντρο του Βαθιού, ώστε να μην ‘’επηρεάζουν’’ τον ιστό της πόλης δεν αλλάζει σε τίποτα το αποτέλεσμα τόσο για τους πρόσφυγες όσο για τους ντόπιους.

Η συνθήκη παραμένει η ίδια, ο εγκλωβισμός τους αξιοποιείται για τα γεωπολιτικά παιχνίδια των χωρών και για την ύπαρξη εφεδρικού φτηνού εργατικού δυναμικού. Ήδη στο νησί μας υπάρχουν πρόσφυγες που δουλεύουν στα χωράφια με 15 ευρώ την μέρα. Όσο ένα τέτοιο ΚΥΤ θα στοιβάζει ανθρώπους κανείς δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Απαιτούμε:

· Κανένα ΚΥΤ στο νησί, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό . Να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στου Ζερβού. Να κλείσει η αθλιότητα του Βαθιού. Να μην μετατραπεί το νησί μας σε μια τεράστια φυλακή ανθρώπων.

· Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες για τις χώρες προορισμού τους. Να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν εκεί αίτημα ασύλου , κόντρα στους κανονισμούς Δουβλίνου και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

· Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία και απευθείας μετακίνηση τους στις χώρες προορισμού τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Σεπτέμβρη στις 10.00 π.μ. μέρα εγκαινίων του νέου ΚΥΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required