5 Σεπ 2021

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου για τον Μίκη Θεοδωράκη

1. Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη βύθισε σε πένθος όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους μουσικοσυνθέτες με πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση.

Ένας άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, παραμένοντας ενεργός με τις παρεμβάσεις του, τις συνεντεύξεις του και το συγγραφικό του έργο ως το τέλος της ζωής του.

Η ζωή του μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και τους αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε κατά των Γερμανών κατακτητών, ενώ συγχρόνως σπούδαζε στο Ωδείο Αθηνών αρμονία, αντίστιξη και φούγκα. Στον Εμφύλιο καταδιώχθηκε λόγω των προοδευτικών του ιδεών και εξορίστηκε αρχικά στην Ικαρία κι έπειτα στη Μακρόνησο. Το 1954 πήγε στο Παρίσι και σπούδασε στο Conservatoire μουσική ανάλυση και διεύθυνση ορχήστρας. Η περίοδος 1954 – 1960 ήταν μια εποχή έντονης δραστηριότητας για τον Μίκη Θεοδωράκη στον χώρο της Ευρωπαϊκής μουσικής. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1960, συνέθεσε δεκάδες κύκλους τραγουδιών που βρήκαν βαθύτατη απήχηση στην ελληνική λαϊκή ψυχή. Ίδρυσε τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και έδωσε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.Το 1964 απέκτησε διεθνή αναγνώριση με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς». Το 1963 εκλέχθηκε Πρόεδρος της «Νεολαίας Λαμπράκη» και την ίδια εποχή βουλευτής της ΕΔΑ. Τον Μάιο του 1967 ίδρυσε μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας το ΠΑΜ κι εκλέχθηκε πρόεδρός του. Συνελήφθη τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και ακολούθησε φυλάκιση στην οδό Μπουμπουλίνας, απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού. Όλο αυτό το διάστημα συνέθετε συνεχώς και πολλά από τα τραγούδια του κατάφερε να τα στέλνει στο εξωτερικό και να τραγουδιούνται από τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μελίνα Μερκούρη. Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης υγείας του, στο εξωτερικό ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών και υπό την πίεση αυτή αποφυλακίστηκε και βρέθηκε στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970.

Στο εξωτερικό αφιερώθηκε σε συναυλίες, συνεντεύξεις και συναντήσεις με αρχηγούς των κρατών για την πτώση της Δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα. Συνέθετε πάντα μουσική και παράλληλα συμμετείχε στα κοινά είτε ως απλός πολίτης είτε ως βουλευτής (1981-1986 και 1989-1992) είτε ως Υπουργός Επικρατείας (1990-1992).

Το 1986 έγινε πραγματικότητα το όραμά του για τη δημιουργία επιτροπών ελληνοτουρκικής φιλίας στην Ελλάδα με πρόεδρο τον ίδιο και στην Τουρκία με τη συμμετοχή πολλών πνευματικών προσωπικοτήτων. Την ίδια εποχή μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ πραγματοποίησε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη κατά της ατομικής ενέργειας. Το 1990 έδωσε 36 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. Αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλά μέρη του κόσμου. Πρότεινε τη διοργάνωση Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ειρήνης στους Δελφούς και υπέβαλε στην κυβέρνηση σχέδιο για μια «Ολυμπιάδα Πνεύματος».

Πήρε δυναμικά θέση σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής. Το 2000 ήταν υποψήφιος για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής αλλά και αρκετά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την λύπη και την οδύνη μας για τον χαμό του και τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

2. Συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος, να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες του Δήμου.

3. Το παρόν Ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

ΣΑΜΟΣ 3-9-2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required