18 Οκτ 2021

Σαμιώτικα κρασιά με αέρα... γαλλικό!

Γαλλικό άρωμα έχουν οι εξαγωγικές δραστηριότητες του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, ο οποίος έχει αποδειχθεί «δυνατός παίκτης» σε επίπεδο εξωστρέφειας. Το ύψος των εξαγωγών του αποτελεί το περίπου 60% του συνολικού τζίρου του, ενώ οι μεγαλύτεροι πελάτες προέρχονται από τη Γαλλία.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Φτενογιάννης, υπεύθυνος εξαγωγών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, το 50% των εξαγωγών του ΕΟΣ Σάμου κατευθύνεται στη Γαλλία. Πρόκειται για κρασιά Π.Ο.Π.




«Ο μεγαλύτερος πελάτης μας είναι η γαλλική εταιρία La Martiniquaise. Εμφιαλώνει το Samos Olympio (περίπου 2.500.000 φιάλες ετησίως) και το διανέμει σε γαλλικά καταστήματα, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της γαλλικής αγοράς γλυκού μοσχάτου κρασιού. Στα εμφιαλωμένα προιόντα μας, κυριαρχεί το γλυκό επιδόρπιο κρασί Samos Vin Doux που αποτελεί το 80% των εξαγωγών εμφιαλωμένων οίνων», σημειώνει ο κ. Φτενογιάννης.


Οι σχέσεις του σαμιώτικου κρασιού με τη Γαλλία, δεν είναι τυχαίες. Πάνε αρκετά πίσω στο χρόνο, περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που εγκαταστάθηκε στη Σάμο η Γαλλική καθολική Ιεραποστολή. Καθοριστική σημασία έπαιξε το γεγονός ότι οι μοναχοί θέλοντας να βρουν πόρους άρχισαν να κάνουν εμπόριο κρασιού αγοράζοντας από τοπικούς παραγωγούς και στη συνέχεια παράγοντας το δικό τους. Το νησί της Σάμου διαθέτει μια εξαιρετικά σημαντική οινική κληρονομιά άνω των 2.500 ετών, καταγεγραμμένη σε πηγές αρχαίων συγγραφέων όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Θεόφραστος. Εκτός από το κρασί είναι γνωστή και ως η πατρίδα του αρχαίου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας.

Ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.200 παραγωγούς ενώ παράγει 5,5 εκατομμύρια λίτρα μοσχάτου κρασιού, ετησίως. Ιδρύθηκε το 1934 μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού. Διαθέτει δύο σύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι, που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο φυσικό λιμάνι, λίγο έξω από το Βαθύ και στο Καρλόβασι, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.


Ο Συνεταιρισμός παράγει επίσης λευκά ξηρά κρασιά από την ποικιλία του μοσχάτου, όπως οι «Ψηλές Κορφές» που αποτελεί τη ναυαρχίδα των ξηρών κρασιών του, το «Μοσχάτο Άσπρο» και το «Samena». Επίσης ημίξηρα, όπως το υπέροχο «Βαβέλ» και το ροζέ «Selana»

«Νέα σειρά προϊόντων μας αποτελούν οι Άθικτοι Οίνοι, που είναι οίνοι ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης: Βουνίτης, Προφήτης και Ερημίτης».

Στον τομέα των εμφιαλωμένων, μεγαλύτερες αγορές είναι η Αυστρία, η Γερμανία, ο Καναδάς , η Αγγλία και η Κορέα. «Στην Αγγλία πετύχαμε την διανομή του Samos Vin Doux σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Waitrose», τονίζει ο κ.Φτενογιάννης και προσθέτει ότι «στην Κορέα αυξήσαμε το ύψος των εξαγωγών μας κατά 1.000 % και πουλάμε όλη την γκάμα των γλυκών ΠΟΠ κρασιών μας (Samos Vin Doux, Samos Grand Cru, Samos Anthemis & Samos Nectar) καθώς και δύο ετικέτες λευκών ξηρών κρασιών μας (Samena & Μοσχάτο Άσπρο)».


«Στόχοι είναι η εδραίωση μας σε Καναδά και ΗΠΑ. Στον Καναδά έχουμε καλή παρουσία στο Κεμπέκ και προσπαθούμε να διευρύνουμε την παρουσία μας στις υπόλοιπες επαρχίες. Στις ΗΠΑ στόχος μας είναι η παρουσία των προϊόντων μας σε όλες τις πολιτείες», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις

Ο ΕΟΣ Σάμου στο πλαίσιο κινήσεων εξωστρέφειας, φροντίζει και έχει παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις όπως το WineParis/Vinexpo (Γαλλία), Prowein (Γερμανία) και London Wine Fair (Αγγλία). Συμμετέχει επίσης, σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Προβολής όπως το Mediterranean Cheesε & Wine (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) και Wine Legend (Κορέα, Βιετνάμ και Σιγκαπούρη).

Δεν παραλείπει επίσης να συμμετέχει σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνων όπως Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Selections Mondiales des Vins Canada, Vinalies (France) από τους οποίους έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις ενώ κάθε χρόνο προσθέτουν σε αυτήν τη λίστα ολοένα και σημαντικότερες διακρίσεις (διαμαντένια βραβεία, διπλά χρυσά, μεγάλα χρυσά κλπ). Τη φετινή χρονιά (2021), αναφέρει τα βραβεία με τα οποία τιμήθηκαν μέχρι στιγμής, είναι:

Samos Vin Doux: DECANTER 2021 – GOLD, ΒΕRLINER WINE TROPHY 2021 – GOLD, KOREA WINE CHALLENGE – GOLD.

Samos Nectar: DECANTER 2021 – Gold CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2021- GOLD

Samos Αnthemis: CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2021- SILVER

Μοσχάτο Άσπρο: FEMMES ET VINS DU MONDE Monaco 2021- Diamant Trophee Admirable

Ψηλές Κορφές: FEMMES ET VINS DU MONDE Monaco 2021- Diamant Mention Honorifique.

(Πηγή άρθρου: LET'S EXPORT GREECE
Συντάκτης: Νικόλ Καζαντζίδου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required