29 Νοε 2021

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Αθήνα για την επέτειο της 30ετούς Πατριαρχίας του

Η Εκκλησία, ακολουθούσα τη Διδασκαλία του Χριστού, όπως αυτή διασώθηκε στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοσή της, ανέκαθεν αποδίδει τις δέουσες τιμές στα πρόσωπα εκείνα που προσφέρουν την αναίμακτη Θυσία, που ποιμαίνουν τους πιστούς, που είναι κήρυκες του ευαγγελικού Μηνύματος, που τάχθηκαν να ίστανται “εις τύπον και τόπον Χριστού”, “ως λόγον αποδώσοντες”.


Γι’ αυτό και η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ήταν δυνατόν να παραλείψει την απόδοση των τιμών που αρμόζουν στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 ετών από την εκλογή και ανάρρησή του στον πατριαρχικό Θρόνο. Με απόφαση λοιπόν της Ιεράς Συνόδου εκλήθη ο Πατριάρχης στην Αθήνα, όπου αφίχθη αεροπορικώς με τη Συνοδεία του το Σάββατο 20 Νοεμβρίου.

Στο αεροδρόμιο Αθηνών έγινε επίσημα δεκτός, με τιμές αρχηγού κράτους, από τον Αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιο και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, εκπροσώπου της Κυβερνήσεως. Τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο Ωρεών κ. Φιλόθεο, άλλους κληρικούς καθώς και παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αφού ο Υψηλός προσκεκλημένος και η Συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο της διαμονής τους, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης επισκέφθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο.

Την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, τελέστηκε πανηγυρικό Συλλείτουργο στον καθεδρικό ιερό ναό των Αθηνών, επί τη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Γερμανίας Αυγουστίνος, Μεγάρων Κωνσταντίνος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος. Στο τέλος της Συλλειτουργίας εκφωνήθηκαν οι προσιδιάζοντες στην περίσταση Λόγοι εκ μέρους των δύο Προκαθημένων, με αφορμή τη συμπλήρωση της 30ετούς ευκλεούς Ποιμαντορίας του Πατριάρχη. Το απόγευμα χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο Μετόχιο της Αναλήψεως του Κυρίου, της αθωνικής Μονής Σίμωνος Πέτρας

Τη Δευτέρα 22.11.2021

Τη Δευτέρα 22 του μηνός ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε με τιμές δεκτός στη Βουλή των Ελλήνων από τον Πρόεδρό της κ. Κων. Τασούλα και άλλους παράγοντές της, καθώς και από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητροτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Τρίτη 23.11.2021 

Ο κ. Βαρθολομαίος και μέλη της Συνοδείας του επισκέφθηκαν την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τους παρέθεσε επίσημο γεύμα, στο οποίο παρεκάθησαν ο Πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος και άλλοι.



Το απόγευμα η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη διάρκεια σεμνής τελετής, στην οποία παρέστησαν επίλεκτα μέλη του πνευματικού κόσμου, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Μητροπολίτες, Υπουργούς κ.λπ., επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ, τον Τιμητικό Τόμο που εξέδωσε για την 30ετή Ποιμαντορία του Πατριάρχη. Προσφώνησε ο Πρύτανις Θ. Δημόπουλος, χαιρέτησε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Χρ. Καραγιάννης, έγινε η παρουσίαση του Τόμου και ακολούθησε η επίδοσή του από τον Πρύτανη. Κατόπιν ο τιμώμενος Πατριάρχης μίλησε με θέμα “Θεολογία διαλεγόμενη”. Η τελετή έκλεισε με τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχη, που έψαλε ο χορός “Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης”.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Έδρα της Ογκολογικής Μονάδος Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα”, το Μουσείο της “Σύγχρονης Τέχνης” Γουλανδρή και να παραστεί σε εκδηλώσεις που είχαν οργανώσει για να τον τιμήσουν η Αδελφότητα των οφικιάλων του Πατριαρχείου “Παναγία η Παμμακάριστος”, η Μ.Κ.Ο. Oecumenica, το Ίδρυμα Υποστήριξης του Πατριαρχείου, ο Δήμος Βύρωνα. Επίσης δέχτηκε την επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Υπουργού Τουρισμού Βασ. Κικίλια.



Η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Οικουμενικού Πατριάρχη ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και ο Παναγιώτατος επέστρεψε αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Τον προέπεμψαν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Αντιπρόεδρός της Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου κ Ευσέβιος και εκ μέρους της Κυβερνήσεως ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required