25 Δεκ 2021

Χριστούγεννα 2021 - Γεύσεις και ιδέες για το γιορτινό τραπέζι σε συνδυασμό με σαμιώτικα κρασιά

Μυρωδάτα, ευκολόπιοτα, απολαυστικά, με αρώματα μπαχαρικών ή και καραμέλας βουτύρου, με μακρά και ξεχωριστή επίγευση, τα σαμιώτικα κρασιά από το Συνεταιρισμό των παραγωγών του νησιού, έρχονται στο γιορτινό μας τραπέζι για να φέρουν θύμησες από εκείνες τις μέρες που όλα ήταν πιο απλά, «σπιτικά» μα και «γλυκά»…

Μνήμες από την παράδοση, αλλά με την ξεχωριστή ποιότητα των κρασιών του ΕΟΣ Σάμου που έχει συνδέσει το όνομά του με τη διεθνώς καταξιωμένη ποικιλία του Μοσχάτου Σάμου.
Με την καθημερινή τους ακάματη προσπάθεια, οι δύο χιλιάδες αμπελοοινικές οικογένειες-μέλη του, καλλιεργούν τα πατρογονικά ορεινά και ημιορεινά αμπελάκια του νησιού και φέρνουν στο τραπέζι μας τα σαγηνευτικά, ξηρά, ημίξηρα και γλυκά, σαμιώτικα κρασιά.

Φέτος, στρώνουμε το γιορτινό μας τραπέζι με επιτυχημένους συνδυασμούς γεύσεων, όπως προτείνει ο Συνεταιρισμός της Σάμου:

ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ με καρύδια και ρόδι και το ημίξηρο ροζέ SELANA σε θερμοκρασία 10-12ο C να γοητεύει τον ουρανίσκο.

ΣΟΥΦΛΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ή ριζότο με μανιτάρια, συνδυασμένο με ΕΡΗΜΙΤΗ, ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο, από τη νέα σειρά των «Άθικτων Οίνων», των φυσικών κρασιών που έχουν κλέψει τις εντυπώσεις των οινόφιλων.




ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ή γαλοπούλα, που ξεχειλίζει από ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια και κάστανα, συνταιριάζει απίστευτα με τις «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ». Πρόκειται για ένα λευκό, ξηρό και ποικιλιακό κρασί με φινετσάτο χαρακτήρα, όπου εκφράζονται εκλεπτυσμένα τα ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου Σάμου. Παράγεται από σταφύλια των καλύτερων ορεινών αμπελώνων του νησιού κι αποτελεί ένα κρασί με γεύση ντελικάτη, δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητική διάρκεια. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8- 10 βαθμών C.

Αν επιλέξετε ΧΟΙΡΙΝΟ, δοκιμάστε να το μαγειρέψετε με λευκή σάλτσα, κάστανα και αποξηραμένα δαμάσκηνα. Στην περίπτωση αυτή, το λευκό, ξηρό ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ, πλούσιο και «γεμάτο», αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8- 10ο C.


Μια ποικιλία απαλών ΤΥΡΙΩΝ που στολίζεται με αχλάδια, καρύδια και φουντούκια, έρχεται σε μοναδική αρμονία με το ημίξηρο ΒΑΒΕΛ που διακρίνεται για τα αρμονικά του φρουτώδη αρώματα, τη μαλακή, βελούδινη γεύση και την επίγευση μεγάλης διάρκειας. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών C.

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ με Samos Anthemis. Το μεγαλείο του λαχταριστού σοκολατένιου κορμού συνδυάζεται μοναδικά με το υπέροχο αυτό γλυκό σαμιώτικο κρασί που ξεχωρίζει, καθώς έχει παλαιώσει επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Σερβίρεται ιδανικά στους 12-14 βαθμούς C και πλημμυρίζει τις αισθήσεις με αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου και κερασιών.



Τα πατροπαράδοτα ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ και ο παραδοσιακός, πλούσιος σε γεύση ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ που δεν λείπει από το γιορτινό τραπέζι, «αγαπούν» το γλυκόπιοτο Samos Nectar. Είναι ένα εκπληκτικό κρασί από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι που παλαιώνει 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το Nectar των θεών αλλά και των ανθρώπων, φέρνει στη γεύση μας απλόχερα τα αρώματα σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων. Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό για το χριστουγεννιάτικο δείπνο, καθώς στη γεύση του κυριαρχούν νύξεις καραμέλας βουτύρου, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού ακόμα και γαρύφαλλου. Σερβίρεται στους 12-14 C.


ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ και Samos Vin Doux για το πιο γλυκό «κλείσιμο» της γιορτινής μέρας. Ένα πιάτο με φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, φρούτα, συνοδεύονται από το φημισμένο Samos Vin Doux σερβιρισμένο στους 8-10 C. Το κρασί – πρεσβευτής του πανέμορφου νησιού της Σάμου υπερασπίζεται τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Με το καραμελένιο του χρώμα, αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού και καραμέλας βουτύρου, αποτελεί μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσης, εκφρασμένη με έναν εξαιρετικά φρέσκο τρόπο.





Το γιορτινό μας τραπέζι θα έχει επιτυχία, όποιους συνδυασμούς γεύσεων κι αν επιλέξουμε, αρκεί να έχει αγαπημένα πρόσωπα, αληθινά χαμόγελα, καλή διάθεση και... Σαμιώτικα κρασιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required