8 Δεκ 2021

Γ. Μπουρνούς: «Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σκοπεύουν στην κατάργησή του»

Αναφορά για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιάννη Μπουρνού στην επιστολή του 13ου  Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, όπου αναφέρεται η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης στους δικαιούχους και συγκεκριμένα η μη καταβολή του στα φυσικά πρόσωπα για μετακινήσεις από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και στις επιχειρήσεις για ολόκληρο το 2021.


Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Λέσβου καλεί τον  υπουργό κ. Πλακιωτάκη να ενεργήσει άμεσα για την έγκαιρη καταβολή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων στους δικαιούχους και να φροντίσει ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες καθυστερήσεις που επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τις δοκιμαζόμενες ήδη τοπικές οικονομίες και τους κατοίκους των νησιών.

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων


ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις»

 

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορά με την επιστολή του 13ου  Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με την οποία εκφράζονται η ιδιαίτερη ανησυχία και ό έντονος προβληματισμός για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει άμεσο και εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και στην καθημερινότητα των νησιωτικών τοπικών κοινωνιών εφόσον εξισώνει το κόστος μετακίνησης επιβατών και μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών από και προς τα νησιά με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς -και εναέριας για τα φυσικά πρόσωπα - με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μεταφοράς.

Παρά τη μεγάλη σπουδαιότητα του μέτρου και την αναγκαιότητα της αδιάλειπτης εφαρμογής του, παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή του στους δικαιούχους, που ισοδυναμεί με υπονόμευσή του. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν αποζημιωθεί για μετακινήσεις από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ενώ καμία επιχείρηση δεν έχει επιδοτηθεί για ολόκληρο το 2021. 

Αναφέρεται, επιπλέον, ότι η κατάργηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά το χρονικό διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής του, στερεί από τους κατοίκους των νησιών και από την επιχειρηματικότητα ένα ισχυρό εφόδιο ανάπτυξης.

Καλείται ο Υπουργός να ενεργήσει άμεσα για την έγκαιρη καταβολή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων στους δικαιούχους και να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες καθυστερήσεις που επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τις δοκιμαζόμενες ήδη τοπικές οικονομίες και τους κατοίκους των νησιών.

                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required