22 Δεκ 2021

ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου - Επιστολή διαμαρτυρίας για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και το «Εξοικονομώ 2021»

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη  απέστειλε το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου,  στην οποία κάνει λόγο για αδικία των πολιτών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στην επιστολή του αναφέρει:


Με λύπη μας διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά την κατάφορη αδικία των πολιτών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την μεταναστευτική κρίση. Στον οδηγό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» αναφέρεται πως οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ 24% και σε περίπτωση μειωμένου ΦΠΑ θα απομειώνεται ανάλογα η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη. Με λίγα λόγια καταργείται το δικαίωμα των νησιωτών σε μειωμένο ΦΠΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο, για τα αυξημένα μεταφορικά κόστη λόγω θαλάσσιας μεταφοράς, ακόμα και για την μεταναστευτική κρίση. Προ ολίγων ημερών μάλιστα υπήρξαν δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες ότι στο πρόσφατο Ecofin, που πραγματοποιήθηκε, θα επανέλθει το μειωμένο ΦΠΑ με κοινοτική οδηγία στα νησιά του Αιγαίου. Παραταύτα, για ποιο μειωμένο ΦΠΑ συζητάμε όταν στον οδηγό ενός προγράμματος καταργείται το βοήθημα αυτό για τους ακρίτες του βορειοανατολικού Αιγαίου; Για ποιο λόγο τότε ισχύει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ όταν σε έναν κλάδο που χρειάζεται τόνωση όπως είναι ο κατασκευαστικός αφού δεν επιτρέπεται να γίνει επί της ουσίας χρήση του; 


Κύριοι Υπουργοί, 


Αντί να επιληφθείτε των αδικαιολόγητων, παράλογων και παράτυπων παρατηρήσεων από τους ελεγκτές του προγράμματος για τους προηγούμενους κύκλους, με τις οποίες ζητάνε την επιστροφή ΦΠΑ (χωρίς καν να προβλέπεται από  τους αντίστοιχους οδηγούς), επισημοποιήσατε την αδικία με τον οδηγό του νέου κύκλου. Θα σας παρακαλούσαμε να λάβετε υπόψιν την παρούσα επιστολή και να ενεργήσετε ανάλογα, σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καλύτερα να μη γίνεται άλλος εμπαιγμός των νησιωτών με δηλώσεις θριάμβου περί μειωμένου ΦΠΑ. 


Με εκτίμηση, 


Για το Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ 


Ο Πρόεδρος 

Μανωλακέλλης Ευστράτιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required